Terug in de tijd… Havana Centraal Station

Weer is even wat anders… We gaan naar Cuba! Althans niet echt, maar wel met dit artikel. Waar we al eerder hebben geschreven over de Hershey Electric Railway, gaan we nu richting Havana. Havana is de hoofdstad van Cuba en telt 3 treinstations, waarvan de grootste Havana Centraal Station is.

Havana Centraal Station

Ondanks dat Havana Centraal Station het grootste station van zowel Havana als heel Cuba is, was het niet het eerste station dat gebouwd werd in de stad. De spoorwegen bestaan al ruim 180 jaar op Cuba en de eerste spoorlijn werd al in 1834 aangelegd en had daarmee de eerste spoorlijn van heel Latijns-Amerika. Er werd tot 1910 gebruik gemaakt van een ander, maar kleiner station, Villanueva Spoorwegstation genaamd. Echter werd dit door het aantal toenemende treinreizigers te klein en werd er besloten om een nieuw station te bouwen. Het oude station werd afgebroken, nadat in 1912 het nieuwe Havana Centraal Station werd geopend. Op de plek waar het oude station stond, staat nu El Capitolio. Dit was tot aan de Cubaanse revolutie de zetel van de regering, tegenwoordig is de Cubaanse academie van Wetenschappen in het gebouw gevestigd.

Het voormalige Villanueva Treinstation in Havana, gesloopt na 1912.

Van verleden naar heden

Na de opening in 1912 is het station niet veel veranderd. De FFCC (Ferrocarilles de Cuba – Cubaanse spoorwegen) heeft sinds de opening het station altijd in haar beheer gehad. Echter na de Cubaanse Revolutie ging het slechter met de spoorwegen. Er was geen geld om de stations, de treinen en het spoor te onderhouden. Pas vanaf het jaar 2000 kon de FFCC weer gaan investeren in de spoorwegen. Er werden voornamelijk tweedehands locomotieven en rijtuigen opgekocht over de gehele wereld. In de afgelopen 20 jaar hebben de spoorwegen zich aanzienlijk verbeterd. Het personeel wordt beter getraind, er kunnen nieuwe moderne treinen worden gekocht en Cuba heeft een aantal contracten lopen met landen omtrent nieuwe locomotieven. Beetje bij beetje wordt de FFCC geholpen om de spoorwegen te moderniseren en de toekomst ziet er dan ook goed uit. Ook voor het toerisme gaat dit zeker helpen, daar de bereikbaarheid van attracties en andere steden verbeterd gaat worden.

Havana Centraal Station
Havana Centraal Station – ©Mike Fleming CC BY 2.0

Uitgelichte foto: ©Maxim Nedashkovskiy CC BY-SA 3.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.