Top 10 van lange spoorlijnen ter wereld

Er zijn zoveel spoorlijnen ter wereld, ze zijn allemaal onder te brengen in mooie, hoge of lange spoorlijnen ter wereld. Nu werd het maar eens tijd om daar wat meer over te weten te komen. Er moet wel even bijgezegd worden dat er een aantal spoorlijnen expres zijn overgeslagen. Waarom? Dat is heel simpel. De langste spoorlijnen lopen bijna allemaal door Rusland en ondanks dat die spoorlijnen ook heel bijzonder zijn, was het toch uitdagender en leuker om er ook andere spoorlijnen bij te zoeken. Daarom een top 10 van lange spoorlijnen ter wereld .

#1. Trans Siberië Express

Dit is voor veel mensen de bekendste trein + treinreis ter wereld. De reis begint in Moskou en rijdt door Siberië, het Oeral Gebergte, langs het Baikalmeer naar zijn eindpunt, Vladivostok. De spoorlijn is aangelegd door Tsaar Alexander III, met het idee om Rusland bereikbaarder te maken vanuit het westen. Het mooie aan deze trein is dat het de kleuren heeft van de Russische vlag en de trein zelf wordt ‘Rossia’ genoemd. Echt een symbool voor Rusland dus. Daarnaast ook nog een leuk weetje. Tijdens de reis passeer je in totaal 7 tijdzones.

#2. Baikal – Amoer Express

Afgekort staat deze lijn bekend onder de naam ‘BAM’. Wat Bajkalo-Amoerskaja magistral betekent. Deze reis begint in de stad Krasnojarsk en eindigt in de stad Komsomolsk aan de Amoer. Deze route loopt evenwijdig aan de Trans Siberië Express en heeft een totale lengte van 4234 km. De reden achter deze route is het gebied bij de Amoer bereikbaarder maken vanwege de industriële ligging.

#3. Simplon Oriënt Express

Fotor01028173352

Wie kent deze trein niet? Het is veruit de bekendste spoorlijn in Europa. Helaas rijdt deze niet meer de route die men vroeger reed en draagt het een iets andere naam. De Simplon Oriënt Express, die reed van Londen/Parijs naar Istanboel, werd een legende vanwege die reis. Met een afstand van 3460 km naar Istanboel werd het een reis die veel mensen wilde maken. Helaas is dat niet meer mogelijk. De andere mogelijkheid die er nu bestaat is de Venice Simplon Oriënt Express. Die lijn begint in Parijs en rijdt op Venetië. Mede hierdoor kan je toch nog ervaren hoe het geweest is aan boord van die trein, alleen de afstand en de eindbestemming is even wat anders.

#4. Transcontinental Railroad

De naam zegt het al. Transcontinentaal. Deze spoorlijn loopt van de oost- naar de westkust van de Verenigde Staten. Op deze route rijden voornamelijk goederentreinen, maar ook worden er door Amtrak een aantal passagierslijnen geexpoliteerd, o.a. de California Zephyr (hier een andere keer meer over). De afstand die wordt afgelegd is ongeveer 2700 km en begint in de stad Omaha en eindigt in de stad San Fransisco.

#5. Peking – Lhasa Spoorlijn

Men begon met de aanleg van deze spoorlijn in 1984 en deze werd uiteindelijk geopend in 2005 en de eerste trein reed in 2006. Deze spoorlijn loopt van China naar Tibet en legt daarbij een afstand van 2000 km af. Een ander leuk weetje over deze spoorlijn is dat het de hoogste spoorlijn ter wereld is met een maximale hoogte van 5076 meter boven de zeespiegel. Tijdens de reis over het Tibetaanse Hoogland passeert het ruim 30 stations, waarvan de helft een uitzichtpunt heeft, wat een geweldig uitzicht over Tibet en het gebergte geeft.

#6. Eastern & Oriental Express

Dit is waarschijnlijk één van de mooiste, maar ook luxe reizen in Azië. De Eastern & Oriental Express rijdt van Singapore naar Bangkok door de landen Singapore, Maleisië en Thailand. De treinroute voert door tropisch regenwoud, bergpassen, gouden tempels, rubberplantages en afgelegen dorpen en stadjes en legt een afstand af van 1943 km. De gehele reis duurt ongeveer 3 dagen, maar dan heb je ook wat. De trein zelf is gebouwd in Japan en heeft eerst dienstgedaan in Nieuw-Zeeland als de Silver Star. Later zijn deze rijtuigen omgebouwd, met de rijtuigen van Pullman en de Oriënt Express in het achterhoofd, om ook in Azië een mooie en luxe treinreis aan te kunnen bieden.

Het interieur van de Eastern & Oriental Express + uitzicht naast de trein. - © Simon Pielow
Het interieur van de Eastern & Oriental Express + uitzicht naast de trein. – © Simon Pielow

#7. Trans – Australian Railway

De Trans-Australian Railway is de spoorlijn tussen Port Augusta in Zuid-Australië en Kalgoorlie in West-Australië. De spoorlijn doorkruist de Nullarborvlakte en bevat het langste spoortraject zonder bochten in de wereld. Dit traject zonder bochten heeft een lengte van 497 km. De totale lengte van dit traject is 1693 km. Een grappig weetje over dit traject: In de tijd van de stoomlocomotieven was er geen water beschikbaar langs het traject. Mede hierdoor bestond de helft van de lading altijd uit water. Op die manier kon men het traject draaiende houden totdat het tijdperk van de diesellocomotieven begon.

#8. Canadian Pacific Railway

De Canadian Pacific Railway is een spoorlijn die loopt van Vancouver naar Montreal. Daarnaast heeft het uitbreidingen lopen naar steden in de Verenigde Staten, zoals New York, Chicago en Minneapolis. Op dit traject, wat aangelegd in in 1881, rijdt voornamelijk goederenvervoer, maar ook wordt een passagierslijn onderhouden. De totale lengte van dit traject ligt rond de 1600 km.

#9. Nordlandsbanen

Het aanleggen van deze spoorlijn in Noorwegen werd al uitgedacht in het jaar 1872 en in 1901 begin met de aanleg zelf. Door de jaren heen werd het traject, wat tegenwoordig loopt tussen Trondheim en Bodø, continu uitgebreid. De grootste uitbreiding gebeurde tijdens de Tweede Wereld Oorlog. In het jaar 1962 werd dan ook het laatste deel officieel geopend en bereikte de spoorlijn een lengte van 729 km. Het leuke aan deze spoorlijn is dat het de enige Noorse spoorlijn is die de Noordelijke Poolcirkel passeert en dat één van de belangrijke plaatsjes langs het traject de naam ‘Hell’ draagt.

#10. Chihuahua al Pacifico

Deze spoorlijn is de bekendste spoorlijn in Mexico. Het traject loopt dwars door de Copper Canyon, wat fascinerende beelden oplevert. Op dit traject bevinden zich 37 bruggen, 87 tunnels en het hoogste punt van dit traject ligt op 2424 meter boven de zeespiegel. De totale lengte van dit traject is 653 km en men begon al met de bouw in het jaar 1880. Toch duurde het nog tot 1961 voordat de spoorlijn geopend werd. Dit had dan weer te maken met financiële tegenvallers, een onrustig politiek klimaat en het lastige terrein. Wij hebben over deze reis een gastartikel gepubliceerd. Lees hier meer!

Zoals ik al eerder vermeld had, er zijn nog meer spoorlijnen. Welke spoorlijn had volgens jou alsnog bij deze top 10 van lange spoorlijnen ter wereld moeten staan?

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. Guus en Tiny Rodenburg Beantwoorden

    de in canada de rokymountenier van Vancoever tot Galgerie is vantacties en super geregeld. Guus en Tiny Rodenburg Vaardingen Holland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.