Terug in de tijd… Red Star Train Graveyard

Vlakbij de stad Budapest vind je de Istvántelek Train Yard, een groot gebied waar veel oude locomotieven en wagons staan weg te rotten in oude loodsen of op de rangeerterreinen. Dit terrein staat ook wel bekend onder de naam Red Star Train Graveyard. Onder de locomotieven en wagons staan hele bijzondere treinen, maar ook staan er wagons staan die gebruikt zijn tijdens de Tweede Wereld Oorlog voor het transport van gevangenen naar Auschwitz.

Red Star Train Graveyard

Deze voormalige reparatieplaats is begin 1900 gebouwd voor de nationale spoorwegen. Echter is op dit moment alleen een klein deel in het zuidelijke gedeelte in gebruik. Voor menig treinliefhebbers is dit een droom om te bezoeken, want op het terrein staan een paar prachtige oude locomotieven als de Hongaarse MAV 424. Dit zijn machtige locomotieven met een grote rode ster die op de voorkant, waar dus ook de bijnaam voor dit terrein vandaan komt. Ook is er de MAV 301 te vinden, gebruikt tussen 1911 en 1914 en deze locomotief is één van de weinigen die nog bestaat. Veel locomotieven en wagons die hier staan, zijn hier ooit gebracht voor reparatie, zodat ze later konden worden tentoongesteld in het spoorwegmuseum van Budapest. Helaas is het voor veel treinen nooit zover gekomen.

WO2 & Sovjet Era

Onder de vele wagons die hier staan, zijn er ook oude Duitse transportwagons te vinden. Deze wagons zijn, naar wat men beweert, gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het transport van Hongaarse Joden naar Auschwitz. Het is natuurlijk niet voor te stellen hoe het in die tijd geweest is, maar bij zulke wagons kan je je alleen maar de horror van toen bedenken.

Naast deze wagons zijn er ook wat recentere wagons te vinden die voornamelijk afstammen uit de Sovjet Era. Deze rijtuigen en locomotieven zien er wat beter uit dan de rest, maar ook deze beginnen langzaamaan weg te roesten. In veel van deze rijtuigen zijn nog routeboekjes, treintickets en kranten terug te vinden uit die Sovjettijd en geeft je toch een klein beeld in de toenmalige tijden.

Het terrein bezoeken

Naast de vele interessante bezoeken die je aan Budapest en omgeving kan brengen is dit terrein voor een trein- en geschiedenisliefhebber en urbexers ook een aanrader. Echter is het niet zo openbaar als de andere toeristische attracties in Budapest. Zonder de juiste papieren kom je het terrein niet op, dus het is een lastig om het terrein zomaar op te komen. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar dat is aan de bezoeker zelf om dat uit te vinden. Mocht het lukken, heb dan respect voor de omgeving en natuur.

Alle foto’s/All pictures made by: ©Hungary URBEX CC BY 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.