Terug in de tijd…Station Genova Piazza Principe

Gevestigd aan het Piazza del Principe (plein van de prins) en naast het Palazzo del Principe (paleis van de prins) bevindt zich één van de twee hoofdstations van de stad Genua. Het station Genova Piazza Principe. Een station waarbij de basis voornamelijk lag bij een kleine goederenloods langs het spoor.

De zeven jaar durende bouw

Het oorspronkelijke station is ontwikkeld tussen 1850 en 1853 door architect Alexander Mazzucchetti. In 1853 begon men met de bouw van het station, waar men in totaal 7 jaar over deed. Uiteindelijke werd het station in 1860 officieel geopend. Het station bestond toen uit een grote koepel van staal en glas wat zich over de 10 perrons heen boog. Officieel was de spoorlijn van Genua naar Turijn al in 1854 geopend, maar het vertrek en aankomst van deze treinen vond vanaf een tijdelijk station plaats.

Station Genova Piazza Principe
Vertrek van de eerste trein in 1854 vanaf het tijdelijke station.

Uitbreiding van het station

In 1872 werd er een tunnel aangelegd die in verbinding stond met station Brignole. Dit zorgde ervoor dat er extra perrons aan het noordelijke deel van het station werden toegevoegd. Rond 1900 zorgde een verhoging van treinreizigers en treinen voor een uitbreiding aan het station, deze uitbreiding werd ontwikkeld door de architect Giacomo Radini Tedeschi. Ook werd er toen besloten dat de kopsporen (sporen die eindigen in het station) gebruikt zouden gaan worden voor opstellen van locomotieven en rijtuigen en dat de doorgaande sporen alleen gebruikt werden voor de aankomende en vertrekkende treinen.

Station Genova Piazza Principe

Afbraak van de glazen koepel

Op 15 mei 1916 werd het gehele station geëlektrificeerd. Men begon met de spoorlijn richting Rome, waarna de spoorlijn naar Milaan snel volgde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de koepel geheel afgebroken, zodat men het staal kon omsmelten en kon gebruiken voor oorlogsdoeleinden. Dit gebeurde overigens met veel andere stations in Italië. In 1993 werd er een metrostation aangelegd onder het station die te bereiken is vanuit het station maar ook vanaf het Piazza del Principe.

Met de trein naar Italië?

Doen! Het duurt misschien wat langer dan met het vliegtuig, maar het is de reis meer dan waard. Er zijn meerdere mogelijkheden om met de trein naar Italië te reizen. Check onze SHOP of kijk bij NS International.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.