Bestemming bereikt: Lugano, Zwitserland

Ben ik nog wel in Zwitserland? Een beetje verbaasd kijk ik om mij heen. Ik zie Palmbomen, een blauw meer en een zonovergoten stad. De mensen spreken hier Italiaans, eten hier pasta en drinken limoncello. Toch zijn we nog steeds in Zwitserland. Zó veelzijdig kan Zwitserland dus zijn. 

Stonden we eerst nog in de sneeuw en regen bij Alp Grüm, zo staan we nu te zweten in 35 graden en volop zon. Het is een wereld van verschil, maar toch ligt Lugano écht in Zwitserland en niet in Italië. Het Italiaans sprekende kanton Ticino ligt in het zuidelijke deel van Zwitserland en Lugano is de grootste stad van deze regio.

Rio de Janeiro van Europa

De stad wordt ook wel eens vergeleken met Rio de Janeiro en je kunt ook wel zien waarom. Door de huisberg van Lugano, de Monte San Salvatore (912 meter) doet het een beetje denken aan de beroemde Braziliaanse stad. Ook komen de rich & famous hier graag en geef ze eens ongelijk. Met het Meer van Lugano, meer zonuren dan enig andere Zwitserse stad, een prachtig centrum en een fantastische keuken, is het hier ook prima vertoeven. Ook echt een leuke citytrip/vakantiebestemming voor wanneer je eens iets anders wilt.

lugano met de trein

Dit mag je niet missen in Lugano

Zien
Het autovrije centrum van Lugano is prima te bewandelen en er is veel te zien en te doen hier. In het centrum vind je een paar prachtige palazzo’s en kleurrijke gebouwen. Ook is er een 13e eeuwse kathedraal die je niet mag missen. Het mooiste uitzicht van de stad vind je aan het meer, waar je op en neer kunt wandelen op de boulevard. Ook is er een mooi, groot park (Parco Ciani) waar je doorheen kunt wandelen voor een super uitzicht over de stad.

lugano met de trein

Doen
Wij hebben de stad ontdekt met een gids, die ons meer kon vertellen over de lokale cultuur en ons de belangrijkste bezienswaardigheden liet zien (kijk op www.ticino.ch voor meer informatie). Eén van de mooiste uitzichten over de stad heb je vanaf de Monte San Salvatore. Er gaat een kabelbaan omhoog, dus je hoeft niet zelf naar boven te lopen. Bovenin vind je een klein kerkje en heb je het mooiste uitzicht over de stad.

Lugano ligt aan het Meer van Lugano, dus een boottochtje over het meer is ook zeker geen slecht idee. Rondom het meer vind je kleine dorpjes die het bezoeken waard zijn. Wanneer je een Swiss Travel Pass hebt, kun je gratis met de boot.

Eten
Lugano staat bekend om zijn grotto’s, waar je het beste naartoe kunt gaan wanneer je echt authentiek wilt eten. Vroeger (toen er geen koelkasten waren) brachten de bewoners van Lugano hun eten naar deze grotto’s (grotten), zodat het eten koel bleef en langer bewaard kon worden. Door de jaren heen zijn steeds meer mensen begonnen met het verkopen van eten uit de grotto’s, waardoor er restaurants ontstonden.

Eén van de beste grotto’s uit de omgeving ligt aan de overkant van het meer, genaamd Grotto San Rocco. Je vindt hier een prachtig terras met een mooi uitzicht over het meer en het eten is echt geweldig. De eigenaar van de grotto – Michel – is ontzettend vriendelijk en vertelt je graag alles over het eten en hoe het bereid is. Met een beetje mazzel laat hij je ook meegenieten van zijn zelfgemaakte limoncello. We gingen hier tonnetje rond weg, maar wat hebben we genoten!

Slapen
Wij verbleven in het Continental Parkhotel, een prachtig hotel vlakbij het station van Lugano. Dit is wel zo makkelijk wanneer je net als ons de Grand Train Tour of Switzerland maakt. De kamers zijn ontzettend ruim, maar het mooiste van dit hotel is toch wel de mediterraanse tuin. Net een sprookje. In de tuin vind je ook een grotto, waar je ook weer ontzettend goed kunt eten.

Met de trein naar Lugano

Lugano is goed te doen met de trein, maar dit hangt van de richting af waarvan je vandaan komt. Wij namen de Bernina Express vanaf Alp Grüm en moesten overstappen op Tirano. Vanaf daar neem je de Bernina Bus. De route is echt ontzettend mooi en een aanrader om te doen, al was het erg heet in de bus. De Bernina Express zit bij je Swiss Travel Pass in, maar je moet wel een plek reserveren (dit kost wel extra). Lees meer hier. 

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Esther Beantwoorden

    Wat prachtig! Deze gaat op het wish-lijstje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.