Bestemming bereikt: Tirano, Italië

Met tegenzin stap ik uit de warme, rode trein van de Bernina Express. De hele dag is het weer al mistroostig. Regen en mist belemmerde ons uitzicht op de prachtige Alpen van Graubünden terwijl wij de beroemde Berninabaan aflegden. De reis ging van St. Moritz naar het Italiaanse Tirano. Van spätzli naar pizza dus.

Over de Berninapas

De reis met de Bernina Express begon in het mistige St. Moritz. Zoals zo vaak in de Alpen, is de ochtend vaak grauw en mistig en trekt het in de loop van de dag op. Dat was dan ook onze hoop, want een panoramareis zonder uitzicht is als warme chocolademelk zonder slagroom. Best oké, maar niet wat je hoopt natuurlijk. De reis met de Trenino Rosso – zoals de rode trein in Italië genoemd wordt – brengt ons langs smeltende gletsjers, blauwe meren, indrukwekkende viaducten en besneeuwde bergtoppen. Zelfs met regen is de reis nog fantastisch. De eindbestemming van de Bernina Express is het stadje Tirano in Italië. Lees hier alles over de terugreis met de nostalgische Bernina Express >>>

Tirano

De stad met twee stations

Helaas is ook hier het weer niet zo zonnig als je van Italië zou verwachten en een aantal uur door de regen wandelen in een onbekende stad staat niet zo heel hoog op mijn bucket list. Ik bind dus mijn sjaal over mijn hoofd en stap mopperend het station binnen. Tirano is een bijzondere stad in dat opzicht. De stad ligt in het Noord-Italiaanse Sondrio (Lombardije) en aan de grens van de Val Poschiavo (Graubünden), dat weer uitloopt in de Berninapas. Vanaf Tirano kan je letterlijk alle kanten op en Tirano is daarom het perfecte startpunt voor je treinreis door Italië. De stad heeft twee stations: Eentje van de RhB (waar de Bernina Express binnenkomt) en eentje van de RFI. Vanaf het tweede station kan je eenvoudig doorreizen naar het Comomeer en Milaan.

Tirano

Pizzaverslaafd

Nick en ik zijn slecht voorbereid. We gingen ook enkel en alleen mee voor de Bernina Express en de nostalgische Bernina Express op de terugreis. We hebben dus geen kaart van de omgeving en beginnen door de stromende regen maar richting het centrum te lopen op zoek naar een restaurant. Al snel besluiten we dat deze stad het wél waard is om ontdekt te worden. We zien vriendelijke Italiaanse vrouwtjes nog snel hun was binnen halen, lopen langs pittoreske patio’s en worden vrolijk begroet door de kok van een restaurant. In de verte zien we een middeleeuwse toren die we van dichtbij willen zien en her en der zien we oude muurtjes die uit de Romeinse tijd blijken te komen. In de kleine straatjes ruikt het naar verse pizza.

Mijn maag rammelt ook behoorlijk. Als pizzaverslaafde kon ik natuurlijk niet Italië verlaten zonder een pizza te hebben gegeten. We gaan dus op zoek naar een leuk pizzatentje. Voorzichtig kijken we op het menu van verschillende restaurants. Zwitserland heeft een behoorlijk gat in onze portemonnee geslagen. Helemaal in het dure St. Moritz konden we geen simpele maaltijd vinden voor onder de € 30,-. Ons geld is bijna op en een dure lunch kunnen we niet betalen. We zijn dus een beetje huiverig voor de prijzen hier, aangezien het zo dichtbij Zwitserland ligt. Gelukkig kunnen we opgelucht ademhalen. De prijzen op de kaart gaan niet hoger dan € 10,- en voor € 4,50 heb je al een pizza. Dolgelukkig nemen we plaats in een klein restaurantje in een achteraf straatje (weet helaas de naam niet meer) en eten we een overheerlijke pizza. Tirano staat ook bekend als cittá del vino, dus neem vooral ook een glaasje wijn bij het eten.

Dit mag je niet missen i Tirano:

 • De Santuario della Madonna is de kathedraal van Tirano en het belangrijkste heilige gebouw van de provincie. De kathedraal is prachtig om te zien. Toen wij er waren, waren ze net klaar met een huwelijk.
 • De verschillende Palazzo’s van de stad. Dwaal vooral door het kleine historische centrum van Tirano om ze tegen te komen.
 • De fortificatie van de stad met de drie stadspoorten.

Tirano

Ben jij in Tirano geweest? En ging je toen ook met de Trenino Rosso?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Yvonne Beantwoorden

  Jammer van de regen, maar ze geven de foto’s wel iets mooi-dramatisch 🙂 En idd, zelfs met regen ziet het er nog super uit.

 2. Saskia Beantwoorden

  Zojuist op de EO een documentaire over deze prachtige treinreis bekeken.Gewoon per toeval.In een woord WAUW.Lijkt mij geweldig om dat een keer in het echt te mogen beleven!!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Toevallig zeg! Wat was de naam van de documentaire?

 3. Henk van Rookhuijzen Beantwoorden

  Blijft een mooi verhaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.