Terug in de tijd… Station Locarno in Zwitserland

Station Locarno is het eindpunt van de Zwitserse Spoorwegen binnen het kanton Ticino. Vanuit hier ligt een spoorlijn richting Bellinzona en Cadenazz0 en een spoorlijn in de richting de stad Domodossola in het noorden van Italië. Het station draagt de naam Locarno, maar klopt dat wel?

Station Locarno

Station Locarno draagt de naam Locarno, maar ligt officieel in het dorp Muralto wat deel uitmaakt van het district Locarno. Muralto ligt dicht bij het Lago Maggiore en de grens tussen Locarno en Muralto loopt precies over de rivier door het district. Het station is geopend op 20 december 1874 en is in 1936 compleet geëlektrificeerd. Echter is het sinds 1990 verdeeld in 2 delen, namelijk een bovengronds en ondergronds station. Het bovenste gedeelte wordt gebruikt en gerund door de Zwitserse Spoorwegen (SBB) met de spoorlijn richting Bellinzona en het onderste gedeelte wordt gebruikt door de FART, vanwaar de spoorlijn richting Italië loopt.

FART

De FART (Ferrovie Autolinee Regionali Ticinesi), ook wel de bus en treinmaatschappij van het kanton Ticino heeft vanuit de stad Locarno een belangrijke spoorlijn lopen richting Italië. Deze spoorlijn verbindt Locarno met de stad Domodossola, wat in Italië weer een belangrijk spoorwegknooppunt is. De trein die op dit traject rijdt, wordt ook wel de Centovalli Express genoemd. Centovalli, wat 100 dalen/valleien betekent, wijst dan ook op het gebied waar de trein doorheen reist. De uitzichten zijn geweldig, de kleine dorpjes schattig en de reis in zijn geheel prachtig. Op de plek waar het huidige station van de FART ligt, lag 20 jaar terug de oude goederenloods van station Locarno. Deze zijn gesloopt en daar kwam dit ondergrondse station voor in de plaats.

Station Locarno
Een FART trein bij het ondergrondse station in Locarno – ©Falk Lademann – CC BY 2.0

 

Uitgelichte afbeelding: ©Sir JamesCC BY-SA 3.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.