125 jaar Rhätische Bahn – Zwitserland

Ruim driehonderdtachtig kilometer aan spoor langs diepe dalen, machtige bergen, hoge viaducten en gletsjermeren. De Rhätische Bahn in Graubünden is een waar paradijs voor treinreizigers. Het is dan ook niet voor niks dat enkele lijnen van de Rhätische Bahn opgenomen zijn in de UNESCO Werelderfgoedlijst, zoals de Bernina- en Albulalijn. De Berninalijn kennen we van de beroemde Bernina Express van St. Moritz naar Tirano (Italië) en de Albulalijn is een waar kunstwerk met 42 tunnels, overdekte galerijen en prachtige viaducten zoals het Landwasser-viaduct. De Glacier Express rijdt ook voor een deel over de sporen van de Rhätische Bahn, voor hij overgaat op de Matterhorn Gotthard Bahn. Het is duidelijk, Graubünden bezit over een bijzonder stukje spoor met een lange geschiedenis. Dit jaar bestaat de Rhätische Bahn 125 jaar en dit vieren we op Reizen met de trein!

125 jaar Rhätische Bahn - Zwitserland

Neérlands trots

Ons kleine kikkerlandje mag ook best trots zijn op de Rhätische Bahn in Zwitserland. Want het was de Nederlandse Willem-Jan Holsboer die het briljante idee kreeg om een smalspoor aan te leggen tussen Landquart en Davos – het begin van de Rhätische Bahn. Holsboer kwam uit Zutphen en was werkzaam bij de Amsterdamse Bank. Op zijn 30ste werd hij adjunct-directeur van een bank in Londen. Hier trouwde hij met een Engelse, maar zij had ernstige longkwalen en werd op doktersadvies naar Davos gestuurd. Holsboer ging met haar mee. Na haar overlijden in Davos werd Holsboer medeoprichter van het eerste ‘Davoser Kurhaus’. Hij bleef in Zwitserland en ging zich ook richten op andere projecten, zoals het aanleggen van een spoorlijn. Dit deed hij voornamelijk omdat Zwitserland steeds bekender werd onder toeristen door haar kuuroorden en wintersport en met een spoorlijn naar Davos zouden er meer toeristen kunnen komen. Mogelijk ergerde hij zich al langer aan de reis tussen Landquart en Davos, want toen hij met zijn vrouw voor het eerst naar Davos reisde, deden ze over dit kleine stukje ruim zeven uur. De spoorlijn werd in 1888 opgericht en kreeg al snel meerdere routes, zoals van Chur naar Thusis. In 1895 ging de spoorlijn de naam Rhätische Bahn gebruiken.

Graubünden viert feest

De Rhätische Bahn is misschien niet de oudste spoorlijn, maar zeker wel één van de bijzonderste en 125 jaar is een mijlpaal. Daarom viert Graubünden dit met bijzondere treinreizen, zoals de Nostalgietrein richting Davos, een stoomtrein, de historische Pullman Express en de nostalgische Bernina Express. Genoeg keuze voor treinliefhebbers! De Rhätische Bahn biedt ook speciale kortingen aan op verschillende lijnen en op verschillende stations vinden kleine exposities plaats over de geschiedenis van de RhB. Om je reis door Zwitserland met de trein helemaal compleet te maken, mag je een bezoekje aan het Bahnhofmuseum in Bergün zeker niet overslaan.

125 jaar Rhätische Bahn - Zwitserland

Themaweek op Reizen met de trein

Reizen met de trein was afgelopen maand in Zwitserland en maakte een aantal mooie treinreizen. Daarom zal deze week geheel in het teken staan van Zwitserland en de Rhätische Bahn. Wil jij dit jaar ook nog naar Zwitserland om een prachtige treinreis te maken? Houd dan de website in de gaten, want wij bieden (nu nog) gratis reisgidsen aan!


Reizen naar Zwitserland:

Vliegtuig:
Dagelijks 4 rechtstreekse vluchten met Swiss (Swiss International Air Lines) van Amsterdam naar Zürich
Informatie en reservering: www.swiss.com/nl/en (best price-systeem, vroeg boeken = voordelig reizen).
Web check-in mogelijk vanaf 23 uur voor vertrek.

Vliegtuig/trein:
Doorreis per trein vanaf luchthavenstation Zürich-Flughafen naar hoofdstation in de stad (reistijd ca. 10 minuten). Dienstregelingen: www.sbb.ch. Reistijd vanaf Zürich-Flughafen naar Chur: 1u39min (snelste verbinding). Hier overstappen op smalspoor van de Rhätische Bahn naar Bergün. Reistijd Chur €“ BergÃün: 1u15min.

Informatie voordeelpassen: www.swisstravelsystem.com

Meer informatie:

Informatie (toeristisch) Zwitserland:
Callcenter Zwitserland Toerisme, gratis nummer 00 800 100 200 30 (Nederlandstalige service ma-vr), info@myswitzerland.com. Mondelinge informatie, gratis toezending brochures, indien gewenst boeking hotel en reis. Publicaties: algemene brochures over Zwitserland en regio’s, reizen met openbaar vervoer, accommodatie, wandelen, enz.

www.MySwitzerland.com: alle informatie over toeristisch Zwitserland: reizen, regio’s, bestemmingen, accommodaties, aanbiedingen, sport, enz.

www.MySwitzerland.com/mobiel: gratis apps voor smartphone en tablet, waaronder City Guide (8 Zwitserse steden: Zürich, Bern, Basel, Luzern, Winterthur, Lausanne, Genève, Lugano). Verder zomerapps voor zwemmen en wandelen, winterapps voor sneeuwberichten en winterwandelen. Binnen de app SwissMag e-brochures zomer, winter en steden. Thema-apps: Family Trips, Swiss Hotels.

www.switzerlandmobility.ch: iPhone app met routes voor wandelen, fietsen, mountainbiken, skaten en kanoën

Spoorweg- en regio-informatie via www.rhb.ch, www.graubuenden.ch

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.