Spoorwegmuseum Albula in Bergün, Zwitserland

In Bergün, een klein dorpje gelegen in de prachtige omgeving van Graubünden, vind u het recent geopende spoorwegmuseum Albula. Het ligt direct aan de Albulaspoorlijn van de Rhätische Bahn en is echt een hoogtepunt voor gezinnen en alle treinliefhebbers.

Beleef in het museum de geur en geluiden van de locomotieven, het zicht op de bergen met hun spectaculaire tunnels en viaducten en bekijk oude foto’s van de aanleg van de trajecten. De spoorwegtrajecten in Graubünden zijn allemaal onderdeel van de Rhätische Bahn. Deze trajecten bestaan al meer dan een eeuw (geopend in 1903).

In het museum

Aan de hand van speciaal ingerichte ruimtes en originele museumstukken belicht het museum historische en actuele aspecten van de Albulaspoorlijn. De Albulaspoorlijn is onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed en geldt als het populairste traject van alle Zwitserse spoorwegtrajecten. Ook staat er bij het museum één van de laatste ‘Krokodil’ locomotieven. Deze is tegenwoordig ingericht als simulator, waarin je kan ervaren hoe het is om een locomotief te besturen. In het Spoorwegmuseum Albula vinden bezoekers op meer dan 1300 m2 ruim 400 tentoonstellingsstukken uit meer dan 100 jaar geschiedenis van de Rhätische Bahn.

Modelbaan

Naast het bezichtigen van de museumstukken en het bekijken van oude foto’s en videobeelden is er ook een heuse modelbaan aangelegd. Deze is nog steeds onder constructie, maar op de delen die al klaar zijn rijden al modeltreintjes. Voor kinderen en modelbaanliefhebbers is dit een lust voor het oog. Alles wordt tot in de details gebouwd, zelfs een aantal viaducten van de Albulaspoorlijn zijn hier nagebouwd terug te vinden. Als kind kan je jezelf hier uren vermaken. Daarbij komt nog dat er meerdere personen bij de baan aanwezig zijn die je er maar al te graag alles over willen vertellen.

Treintje Bahnhofmuseum

Al met al een zeer interessant, leerzaam en leuk museum. Het station bevind zich dan ook direct naast het station van Bergün, maar is ook met de auto prima te bereiken. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het spoorwegmuseum Albula. Al is de website in het Duits, in het museum worden de meeste tentoonstellingen ook in het Engels verteld en soms ook in het Nederlands.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. Kirsten Beantwoorden

    Ik vond het echt een leuk en leerzaam museum! Ook leuk dat er zoveel interactie was voor kinderen 🙂 Treinliefhebbers moeten hier zeker naartoe als ze in de buurt zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.