Terug in de tijd… Station Atocha in Madrid

Station Atocha is het oudste, grootste en belangrijkste station van de stad Madrid, daarnaast is het ook nog is een bijzonder station. Dit heeft vooral te maken met het stationsgebouw, nu is de buitenkant erg mooi, maar niet speciaal. Het is vooral de binnenkant van het gebouw die het station tegenwoordig erg bijzonder maakt.

Station Atocha

Het station is terug te vinden in het deel Atocha van Madrid, waar dus ook de naam voor het huidige station vandaan komt. Toen het station in 1851 geopend werd, droeg het namelijk de naam Estación de Mediodía, vernoemd naar een district in dit deel van Madrid. Na het openen van het station vertrokken er al veel treinen richting andere delen van Spanje. Echter na tientallen jaren brak er een hevige brand uit wat voor veel schade zorgde. Het station moest dicht en werd in 1892 na grote herstelwerken weer geopend en was weer klaar voor gebruik. De naam Atocha kwam op dat moment in gebruik, wegens de Basilica die dichtbij stond en dezelfde naam droeg. Ook kreeg het station een overkapping met een hoogte van 27 meter en een lengte van 157 meter.

Station Atocha
Station Atocha omstreeks 1984 – ©Kevin Prince – CC BY-SA 2.0

Tropische tuin

In 1985 werd besloten dat het station drastisch gemoderniseerd moest gaan worden, maar dat dat erg lastig werd in het oude stationsgebouw. Er werd besloten een nieuwe terminal naast het oude stationsgebouw te bouwen. In 1992 werd de nieuwe terminal geopend en werd het oude station Atocha omgetoverd naar een plek vol met winkels, eetgelegenheden en een nachtclub, met als centerpiece een 4000 m2 grote tropische tuin. Een bekende plek voor veel inwoners van Madrid. Tegenwoordig dient het station als knooppunt voor de regionale treinen en voor de lange afstandstreinen naar andere grote steden en delen van Spanje. Sinds 2019 is er ook een rechtstreekse verbinding met Marseille in Frankrijk.

Station Atocha
Een deel tropische tuin – ©Metro Centric – CC BY 2.0

Aanslagen Madrid 2004

Op 11 maart 2004 werden er in totaal 10 bommen tot ontploffing gebracht in 4 personentreinen in Madrid. Deze treinen stonden bij verschillende stations, waarvan één trein bij Station Atocha. In totaal kwamen er bij deze aanslag 191 mensen om het leven en raakten er 2050 mensen gewond. Op 11 juni 2004 is er een monument opgericht ter herinnering aan de aanslagen. Tegenwoordig is een extra virtuele mogelijkheid om alsnog een herinnering of bericht achter te laten.

Uitgelichte foto: ©Felipe Gabaldón – CC BY 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.