5 bijzondere treinreizen door Zuid-Amerika

De Hiram Bingham Orient-Express in Peru

Tijdens een reis door Zuid-Amerika is het bezoeken van het wereldwonder Machu Picchu een must en dat kan zowaar per trein! Vanuit Cusco vertrekt namelijk de Hiram Bingham Orient-Express. Deze trein is genoemd naar de herontdekker van Machu Picchu in 1911. De reis begint in de stad Cusco, hoog in de het Andes gebergte en daalt dan langzaam af naar de Urubamba Vallei, ook wel de heilige vallei van de Inca’s genoemd. Tijdens de reis volgt het spoor de Urubamba rivier tot het eindstation Aguas Calientes, ook wel Machu Picchu genoemd. Deze reis is het beste te verspreiden over 2 dagen. Toch liever geen luxe? Naast de luxe Hiram Bingham Orient-Express van Belmond heb je ook de gewone treinen van Perurail die op dezelfde route rijden.

Tren a las Nubes in Argentinië en Chili

De Tren a las Nubes, ofterwijl de trein naar de wolken heeft haar naam te danken aan de vele hoge bergtoppen van de Andes en viaducten die de trein passeert. Er wordt op hoogtes gereden van van 4220 meter boven de zeespiegel, wat je geweldige en spectaculaire vergezichten geeft tijdens de reis. De spoorlijn loop van Salta in Argentinië naar Antofagasta in Chili, wordt zorgt voor de landverbinding tussen de beide landen. Dit 217 kilometer lange traject is vooral een toeristische route, waarbij er 28 bruggen, 21 tunnels en 13 viaducten worden gepasseerd. De reis zelf duurt ruim 9 uur, maar je dag kan niet meer stuk door al het mooie wat je onderweg ziet.

treinreizen door Zuid-Amerika
Tren a las Nubes – ©Nicolás Mendoza – CC BY 2.0

Tren de la Libertad in Ecuador

Tijdens een reis door Ecuador is de Tren de la Libertad een treinreis die niet overgeslagen mag worden. Met de Tren de la Libertad (vrijheidstrein) ontdek je een groot deel van het noorden van Ecuador, namelijk van Ibarra (de witte stad) tot Salinas. Tijdens de reis heb je een geweldig uitzicht op het gebergte en reis je door de bekende Chota vallei. Het leuke aan deze trein is, is dat het voor de inwoners van Ecuador een stukje cultureel erfgoed is. Het wordt goed onderhouden en alle coupés zijn heel kleurrijk geschilderd, typisch Zuid-Amerikaans. Voor de reis ben je een dag onderweg en het kost je ongeveer €30,-.

Andean Explorer in Peru

Zoals de naam het al aangeeft, is de Andes het belangrijkste decor van deze treinreis. De trein is in 2017 geheel vernieuwd en vervangt de oude pullman trein die reed tussen Cusco en Puno. Tegenwoordig is de reis verlengt met een extra dag met als eindbestemming Arequipa. Na het vertrek uit Cusco stijgt de trein naar een hoogte van 4800 meter boven de zeespiegel waarbij het langs het meer van Titicaca rijdt met de drijvende eilanden. Hier zijn dan ook excursies mogelijk om deze eilanden te bezoeken, net als een bezoek aan de Colca Canyon vanwege de grote condors. De eindbestemming Arequipa, is een stad dat op de wereld erfgoed lijst staat en zeker een bezoek waard is.

treinreizen door Zuid-Amerika
Andean Explorer – © Gerry Zambonini – CC BY-SA 2.0

Serra Verde Express in Brazilië

In het zuiden van Brazilië vind je de spoorlijn tussen de stad Curitba en de kustplaats Paranaguá. De spoorlijn brengt je langs kleine dorpjes, hoge groene bergen en laat je rijden door lange donkere tunnels, watervallen en over gammele bruggen met als eindbestemming de kust van Brazilië. De uitzichten zijn spectaculair waarbij je kan genieten van watervallen, oerwouden en langgerekte valleien. Binnen 3 -4 uur ben je van het binnenland bij de zee of andersom. Curitba is een moderne en groene stad met veel historische gebouwen terwijl Paranaguá een typsiche kustplaats is met veel muziek en veel visgerechten.

Uitgelichte foto: ©Gerry Zambonini CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.