Eilanden per trein: Corsica, Frankrijk

Het eiland Corsica is één van de mooiste eilanden in de Middellandse zee, vandaar ook de bijnaam L’Ile de Beauté. Naast dat het per auto te verkennen is, kan dat hier ook met de trein. De bergen in? Pak de trein. Naar het strand? Pak de trein. Alles is met elkaar verbonden en terwijl je reist kun je ook nog is genieten van de prachtige uitzichten.

De geschiedenis van Chemin de fer de la Corse (CFC)

Al ruim 125 jaar rijden er treinen rond op het eiland Corsica. Het heeft zijn eigen spoorwegmaatschappij, de CFC en enkele routes die het gehele eiland met elkaar verbind. De bouw van deze spoorlijn begon in 1879 en in 1888 reden de eerste treinen tussen de steden Bastia & Corte en ook tussen Ajaccio & Bocognane. De verdere uitbreiding van het spoorwegnetwerk gebeurde in delen. Wanneer een spoorweg bij een volgend station was aangekomen, werd het feestelijk geopend en begonnen er treinen te rijden. Het laatste deel werd geopend in 1935, echter is deze route maar kort gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit laatste traject tussen Porto-Vecchio en Casamozza zwaar gebombardeerd door de Duitsers in 1943 en sindsdien eigenlijk niet meer in gebruik geweest op een klein stukje na. Echter zijn er plannen om het traject toch te renoveren en er weer treinen te laten rijden. Wanneer dit gaat gebeuren is echter onbekend.

Corsica

Op dit moment lopen er spoorlijnen vanuit de 3 steden Ajaccio, Bastia en Calvi. Waar Ajaccio en Calvi in het noord- en zuidwesten van het eiland liggen, bevindt Bastia zich in het noordoosten. Een groot deel van het eiland is te zien vanuit de trein. Tussendoor passeert het kleine, rustieke dorpjes als Vizzanova, Corte en Ponte Lecchia. Al deze dorpen hebben een mooie geschiedenis en zijn het zeker waard om te stoppen, te bezoeken en eventueel te overnachten. Ook vertrekken er vanuit hier weer enkele korte excursies. Corte is de voormalige hoofdstad van Corsica en heeft dan ook een prachtig middeleeuws oud centrum. Of reis door de berglandschappen bij Vizzanova tot aan de kust bij Calvi. Sommige van deze treinen stoppen zelfs speciaal bij stranden, je kan vanuit de trein zo de zee in. Nabij Bastia heb je Cap Corse, een gedeelte wat als fort is opgebouwd en in zee loopt. Autovrij, dus zeker een bezoek waard. Daarnaast is het Vecchio viaduct een echte eye catcher tijdens de reis. Vanaf het heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Het viaduct zelf is nog ontworpen en gebouwd door Gustave Eiffel. Corsica heeft dus genoeg te bieden voor iemand die relax wilt reizen, maar toch genoeg wilt zien.

Corsica
Het Vecchio viaduct

Vanuit Nederland

Corsica is ook vanuit Nederland met de trein te bereiken. Okee, niet helemaal, maar tot aan de zuidkust van Frankrijk zeker. Vanuit Nederland de Thalys naar Parijs (ongeveer 3 uur), waar de overstap plaatsvind op de TGV naar Marseille (ongeveer 3 uur). Vanuit daar pak je de nachtboot en dan kom je de volgende dag aan in Ajaccio vanuit waar de reis kan beginnen.

Uitgelichte afbeelding: ©Michel Huhardeaux – (Flickr)

 

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. Elisabeth Beantwoorden

    Bedankt voor de tip! Ik probeer dit jaar minder te vliegen en wil dus heel graag met de trein naar Corsica. Prima te doen dus :-).

  2. Henk van Rookhuijzen Beantwoorden

    Spectaculair eiland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.