Meer treinnieuws uit Zwitserland

De spoorwegen in Zwitserland blijven zich ontwikkelen of er worden weer nieuwe ‘attracties’ verzonnen om voldoende reizigers naar Zwitserland te trekken. Zeg nou zelf, het is nou eenmaal prachtig om per trein door de Zwitserse bergen te reizen.

Het nieuws komt dit keer uit het kanton Graubünden en de RhB (Rhätische Bahn), maar ook de MOB (Montreux-Berner Oberland-Bahn) in samenwerking met de BLS (Lötschbergbahn) heeft leuk en goed nieuws voor hun treinreizigers.

Interlaken – Montreux

Sinds 11 december is het mogelijk om de reis van Interlaken naar Montreux in één keer af te leggen. Voorheen was er nog een overstap nodig in Zweisimmen. Nu deze overstap wegvalt, wordt de treinreis nog aantrekkelijker voor de passagiers en de MOB. De overstap was nodig, daar de treinverkeer op verschillende spoorbreedtes rijdt. Nu is er een speciale trein ontwikkeld waardoor deze op beide soorten spoor kan rijden. De trein bestaat uit een tweede klasse, eerste klasse en prestige klasse. Bij de laatste genoemde zit je als passagier iets hoger en kan je je stoelen draaien. Naar verwachting zal deze trein een grote attractie worden voor het transport tussen beide steden.

Excellence Class

De RhB is altijd bezig met innoveren en moderniseren, zo is dat ook gegaan met de nieuwste klasse rijtuig, de Excellence Class voor de Glacier Express. De naam zegt het eigenlijk al, het is een rijtuig vol luxe. Je hebt heerlijke lounge stoelen, butlers, een bar, goed eten en natuurlijk het fantastische uitzicht! De rijtuigen zijn al een jaar of twee in gebruik. Het was nog even spannend, daar er bij de start en de periode er na maar 60% van de stoelen gevuld was. Daarna kwam Covid voorbij… Gelukkig voor de RhB zijn de rijtuigen nu erg populair en zijn bij boekingen voor zo’n 98% gevuld volgens RhB CEO Renato Fasciati.

Landwasser World

Er zijn binnen de RhB plannen voor een speciaal ’themepark’, namelijk Landwasser World. We kennen allemaal het beroemde Landwasserviaduct, een icoon binnen de RhB. Nu zijn er plannen om hier meer mee te gaan doen. Het globale idee is dus een ’themepark’ rondom het Landwasserviaduct waar zowel Filisur als Bergün bij betrokken worden. Er zal een speciale korte lijn vanuit Filisur gaan rijden en er zal een speciaal perron worden aangelegd vlakbij het viaduct. Vanuit daar zullen er goede wandelpaden liggen naar het viaduct en de uitkijkpunten en voor de kinderen een soort kinderboerderij met dieren uit het kanton. Op dit moment staan deze plannen alleen op papier en is het vooral wachten op een mogelijke vergunning vanuit het kanton Graubünden, maar RhB CEO Renato Fasciati gaat er wel vanuit dat het gaat lukken.

Lees ook:

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.