De 8 mooiste treinreizen door Italië

Vroeger werd ik bijna elk weekend wakker met een prachtig uitzicht over het Lago Maggiore. De zon kwam dan net op en mist steeg op vanuit het water. Lang kon ik niet van dit uitzicht genieten, aangezien ik in een rijdende trein zat. Gelukkig was het volgende uitzicht ook prachtig, en die daarna ook. Treinreizen door Italië is een hele ervaring. Van smalle spoorlijnen langs de kust tot aan vintage treintjes door het binnenland. De treinen rijden er misschien niet altijd op tijd, maar de volgende acht mooie treinreizen door Italië zijn het dubbel en dwars waard.

8. Cinque Terre – Liguria

De Cinque Terre zijn vijf kleine, kleurrijke dorpjes langs de kust van Italië. De dorpjes worden onderling verbonden door een spoorlijn (de La Spezia-Genua spoorlijn). Je rijdt langs hoge kliffen, een turquoise blauwe zee en geurige olijfboomgaarden.

Manarola (5)

7. Renon – Zuid-Tirol

Renon is een historische spoorlijn die loopt van Collalbo naar Maria Assunta in Zuid-Tirol. De reis wordt gemaakt in wagons uit 1907 en is de enige nog werkende historische spoorlijn in Zuid-Tirol. De rit duurt 18 minuten en je vanuit de trein heb je een spectaculair uitzicht op de Dolomieten. Bij elke stop die de trein maakt kun je uitstappen om een flinke wandeling te maken.

Zuid-Tirol
Tre Cime di Lavaredo/Drei Zinnen

6. Circumetnea – Sicilië

Bereid je voor op een rit door een prachtig stukje Italië! De Circumetnea rijdt om de Etna heen en biedt een fantastisch uitzicht over de Vulkanische kraters en het zwarte lava. De trein stopt ook op kleine stationnetjes, zoals Bronte – bekend dankzij de pistachios.

Sicilië
Een trein van de Circumetnea

5. Trenino Verde – Sardinië

Nog zo een prachtige trein op een eiland. De Trenino Verde (het ‘groene treintje’) rijdt door het bijzondere binnenland van Sardinië. De trein rijdt door onaangetaste natuurgebieden, over vele bergen en door vele kloven. Je zal weinig rechte stukken tegengekomen, aangezien de trajecten met veel bochten zijn aangelegd. Het voordeel, je hebt de meeste adembenemende uitzichten over het eiland.

Het groene treintje
© www.treninoverde.com

4. Trenonatura – Toscane

De Trenonatura gaat dwars door Val d’Orcia, in de provincie Siena. Dit beroemde en prachtige landschap staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Heuvels in warme kleuren, schattige dorpjes en dit alles in antieke wagons. De rit duurt anderhalf uur en begint en eindigt in Siena.

Mooiste treinreizen door Italië
Treno Natura – © Il Tesoro di Siena

3. Transita – Abruzzen & Molise

Dit is de twee na hoogste spoorlijn van Italië. De Transita rijdt 70 km lang door natuurparken van de Abruzzen en Molise. De spoorlijn was voor lange tijd verlaten, maar sinds kort rijdt er weer een trein. Elke maand vertrekt de trein vanuit Sulmona door de machtige bergen van de Majella National Park.

2. Bernina Express – Lombardije (& Zwitserland)

Over de Bernina Express hebben we al vaak geschreven, maar het is dan ook één van de mooiste treinreizen ter wereld. De trein rijdt van St. Moritz naar Tirano langs indrukwekkende gletsjers, meren en bergen. Tirano zelf is ook zeker het bezoeken waard.

De Nostalgiezug Bernina op het Brusio Circular Viaduct
De Nostalgiezug Bernina op het Brusio Circular Viaduct

1. Centovalli – Piedmont (& Zwitserland)

De Centovalli spoorlijn (honderd valleien) is een prachtig traject tussen Locarno (Zwitserland) en Domodossola. Het bijna 60 kilometer lange traject van de Centovalli-Bahn leidt over hoge viaducten, langs diepe kloven en bulderende watervallen. Ook bevinden zich tunnels, scherpe bochten, mooie uitzichten en wijnstreken op en langs het traject.

De reis door de Centovalli regio - © Ed Webster
De reis door de Centovalli regio – © Ed Webster

Welke treinreis staat er nog op jouw bucketlist?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Denise - Follow my footprints Beantwoorden

  Die in de Cinque Terre heb ik gedaan en was ontzettend mooi, vooral ook omdat je steeds de zee ziet. Ik heb er nog heel veel foto’s en filmpjes van die ik ook nog steeds op mijn blog wil zetten.
  Verder heb ik wel meer trajecten in Italië met de trein afgelegd, maar niet de trajecten die je noemt. Ze lijken me allemaal mooi!

 2. Charlotte Beantwoorden

  Haha wat grappig in hier het treinreisje vanuit Collalbo te zien! Tijdens schaats-trainingskampen dit vaak als uitje gedaan, op weg naar Bolzano. Wist niet dat er zo’n historie aanhing! Heel leuk :). Weer wat geleerd!

 3. Ad Beantwoorden

  Heb er 4 van de 8 gedaan. Mis wel Tenda lijn Van Cuneo naar Ventimiglia ( wel een stuk transit door Frankrijk) op jullie lijstje.

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Die ga ik zeker opschrijven, onthouden en uitzoeken. Wie weet zal deze uiteindelijk nog toegevoegd gaan worden. Dank voor de tip 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.