Fietsend langs het spoor – Zuid-Tirol

Op dit moment ligt er nog een dik pak sneeuw in Zuid-Tirol en zien de bergen er bijna zwart van de skiërs, maar in de zomer is het werkelijk een groene oase van rust. In dit mooie stukje Italië vind je de ideale combinatie van de gemütliche Alpen en het mediterraanse dolce vita van Italië. Zuid-Tirol (of ook wel Alto Adige genoemd) heeft alles. Het eten, het landschap en fantastische outdoor activiteiten. Afgelopen zomer kwam ik er achter dat Zuid-Tirol ook veel te bieden heeft voor de sportieve treinliefhebber.

Zuid-Tirol

Volg dat spoor!

Eerlijk is eerlijk. Ik ben misschien niet de ‘sportieve’ treinliefhebber. Ik hou van wandelen, vooral door de bergen. En klimmen vind ik ook nog wel leuk! Maar zet mij niet op een fiets neer, want dat gaat fout. Geen richtingsgevoel, klunzig en een dromer. Die drie eigenschappen gaan niet goed samen op een fiets. Helemaal niet als ik steil een berg af moet met overstekende schapen. Not my thing. Toch vond ik fietsen in Zuid-Tirol stiekem wél leuk. Helemaal omdat ik wist dat ik dat hele eind niet weer terug hoefde te fietsen. In Zuid-Tirol hebben ze namelijk iets briljants. De ‘Südtirol Bikepass‘. Met deze pas huur je een fiets langs een station aan het spoor. Vervolgens stap je op je fiets en is het tijd om de groene bergen te ontdekken met op de achtergrond de bleke Dolomieten. De fietsroutes volgen het spoor, dus wanneer je weer bij een station komt, lever je je fiets gewoon weer in. Daarna kan je helemaal gratis de trein weer terug pakken naar het beginpunt! Zo ver fietsen dus als jij het wil. Ben je het zat, dan kan je gewoon stoppen. Heerlijk. Het was zeker geen straf om door dit prachtige landschap te fietsen.

Zuid-Tirol

Nieuwsgierige koeien en wellness

Met een groepje volg ik de route van Innichen naar Bruneck. Een route die het spoor volgt en ondertussen langs de mooiste dorpjes en landschappen komt. Blauwe bergmeren, fris groene heuvels, dreigende witte bergen en een fantastisch uitzicht op het spoor. Het is er prachtig. De route is niet heel moeilijk, maar voor beginners zijn er wel een aantal pittige stukken. Van Innichen naar Bruneck is het 35 km (met de nodige omwegen!) en er is een hoogte verschil van 400 meter. Gelukkig voornamelijk bergaf (of je moet vanuit Bruneck beginnen, dan heb je een probleem). Innichen ligt vlak bij het bekendere Sexten, een ideale locatie voor als je zowel de Dolomieten wil ontdekken en de grotere steden van Zuid-Tirol. Ik verbleef hier in het heerlijke Familieresort Rainer. De kamers hebben allemaal uitzicht over de indrukwekkende Dolomieten en er is een overheerlijke wellness. De familie staat dag en nacht voor je klaar en de eigenaar is zelf een outdoorfanaat die je als gids kunt huren voor een tocht door de Dolomieten.

Terug naar het fietsen. Zoals gezegd is de route vrij pittig voor als je – net als ik – niet vaak fietst, maar gelukkig zijn er genoeg mooie stops te maken. In de Alpendorpjes die je onderweg tegenkomt, zijn er vaak speciale Bike-Stops. Hier kan je even rusten of lunchen. Ook kwamen wij onderweg langs de Kneipp-baden in het dorpje Niederdorf. Hier betaal je 3 euro voor en daarna kan je genieten van de koude baden, het natuurpad op blote voeten bewandelen of mediteren met het geluid van kabbelend water op de achtergrond. Dit is een heerlijke stop voor tijdens het fietsen, want na een rondje Kneipp-baden, voel je je weer helemaal fit en ga je fluitend de volgende berg op.

Zuid-Tirol

Zuid-Tirol

Voor de volgende stop op de route moet je even een omweg maken, maar het is het absoluut waard. Stop bij het dorpje Prags. Het lijkt op een nogal verlaten boerendorp, met een kerk, een aantal huisjes en een boerderij. Dat is het ook, alleen is de boerderij wel heel speciaal. Zodra je aankomt wordt je luid begroet door loeiende koeien en de geur van vers gemaaid gras. De Alpe Pragas is een moderne boerderij waar de heerlijke Zuid-Tiroolse jams en fruitsappen gemaakt worden. Loop hier even naar binnen. De boerderij heeft Alpen-chique uitstraling. Modern maar wel gezellig. Er is ook een winkel waar je de jams en sapjes kan kopen, samen met heerlijk ruikende kaarsen. Alles wordt in de boerderij zelf geproduceerd en alleen met de allerbeste ingrediënten. Ook kan je hier een heerlijke koffie of een sapje bestellen en even de benen laten rusten. Ik heb hier echt het lekkerste sapje ooit gedronken. Een dik, puur sapje gemaakt van Zweedse blauwe bessen. Helaas liep ik wel de rest van de dag rond met blauwe lippen en tanden, maar het was het waard!

Zuid-Tirol
Een Bike-stop + de koeien, de kaarsen en de jams van Alpe Pragas

De laatste stop was ook meteen onze eindbestemming en bij het station van Bruneck leverde ik mijn fiets weer in. Ik kon nauwelijks nog lopen, maar een stad als Bruneck mag je niet zomaar overslaan! Bruneck (of Brunico in het Italiaans) is de hoofdstad van het Pustertal en het is een romantische plek vol kleine straatjes en gastronomische parels. Zuid-Tirol heeft niet alleen een prachtige natuur, maar op gastronomisch gebied scoren ze ook een dikke 10. De regio heeft een aantal plaatselijke delicatessen die je herkent aan het keurmerk van Zuid-Tirol. Want hoewel Zuid-Tirol soms erg Oostenrijks aandoet, blijft het Italiaans en de Italianen weten hoe je moet genieten. Probeer de plaatselijke delicatessen zoals wijn, rauwe ham en vooral de appels. De appels zijn bijna goddelijk te noemen hier. Voor ik weer met de trein terug ging naar Innichen, sloot ik mijn fietsavontuur af met een heerlijk koel glas appelsap. Natuurlijk gemaakt van echte Zuid-Tiroolse appeltjes.

Zuid-Tirol
Bruneck

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. henriette Beantwoorden

    Leuk om te zien hoe het er in de zomer uitziet. Ik ben net weer in Zuid Tirol geweest en werd ook over die pas geinformeerd. Super handig:)

    • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

      Ik ben er zelf ooit is geweest toen ik jong was, kan me er weinig van herinneren. Maar als ik de foto’s van Kirsten zie, dan ziet het er prachtig uit. Het zal er ’s Winters ook wel mooi zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.