Treinreizen in Nederland: Nationaal park Zuid-Kennemerland

Treinreizen in het buitenland vinden we fantastisch, maar in Nederland? Not so much…Ik denk dat dit voornamelijk komt doordat we in Nederland met de trein reizen om van A naar B te komen, niet voor onze plezier. En dat terwijl we hier ook prachtige routes hebben en nog mooiere steden. Tijd dus om ons kikkerlandje te ontdekken. Next stop: Nationaal park Zuid-Kennemerland.

Wandelschoenen aan en hup, die trein in. Je hebt niet altijd een auto nodig om in de natuur te komen. Sterker nog, de NS heeft een uitgebreid netwerk van wandelroutes die beginnen bij een station. Ook vanuit de grote stad kun je binnen een half uurtje in de natuur zijn.


Informatiekader: NS Bucketlist

De komende maanden gaan we Nederland ontdekken met de trein. Klinkt misschien niet zo spannend en dat is precies hoe Nick er ook over denkt. Kirsten is het hier niet mee eens en neemt Nick (verplicht) mee op treinreisavonturen in Nederland. Al mopperend volgt hij Kirsten nu de trein in en uit om ons kikkerlandje te ontdekken. Check hier al onze avonturen in Nederland >>>

Amsterdam – Santpoort Noord

Woon je in Amsterdam? Wist je dat je dan binnen een half uur in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland bent? Vanuit Amsterdam pak je de trein naar Santpoort Noord, waar diverse wandelroutes starten. Nu wonen wij niet in Amsterdam, maar voor deze wandeling trommelden we een rasechte Amsterdammer op om met ons te komen wandelen. En dus kwam mijn vader (de Amsterdammer) samen met zijn hond naar Santpoort Noord voor een lange wandeling door het bos.

De trein naar Santpoort Noord vertrekt om het half uur vanaf perron 1 in Amsterdam. Binnen 29 minuten ben je op het station. Tijdens je treinreis kun je luisteren naar de podcast Luisterruit via de app ‘Podcasts’ (iPhone) en ‘Stitcher’ (Android), Spotify of https://soundcloud.com/luisterruit. Voor je het weet ben je in de natuur en kan je wandeling beginnen.

zuid-kennemerland

NS Buitenpoort

Dit traject is onderdeel van het nieuwe project ‘NS Buitenpoort’. Santpoort Noord is de eerste van deze buitenpoorten. De NS wil hiermee stadsbewoners motiveren om de trein te pakken naar onze natuurgebieden. Een goed initiatief wat mij betreft en ook mijn vader vond het verrassend eenvoudig om de trein te pakken naar dit natuurgebied – en dat terwijl mijn vader zo een beetje in zijn auto woont…

Werkzaamheden

Voor ons is het echter wel een hele wereldreis. We wonen in Gouda en Nederland zou Nederland niet zijn wanneer er geen werkzaamheden plaatsvinden. Dit weekend ook. Normaal reizen we van Gouda rechtstreeks naar Amsterdam, maar nu moeten we de trein pakken richting Den Haag, Haarlem en vervolgens naar Santpoort Noord. We hebben er dus al een hele ochtend opzitten wanneer we aankomen bij station Santpoort Noord en mijn vader zit al op ons te wachten. Zoals gezegd is Nick niet echt een fan van treinreizen in Nederland en deze reis hielp niet echt om zijn mening te veranderen.

Van het station zo het bos in

Eenmaal in het gezelschap van een hond wordt het humeur van meneer beter en we beginnen vrolijk aan onze wandeling. Op het station vind je een handige kaart met een overzicht van de routes en de bewegwijzering begint ook meteen zodra je het perron afloopt. Je hoeft dus geen kilometers te lopen voor je op de route zit en het nationaal park begint direct achter het station.

“Ik wist helemaal niet dat je zo makkelijk met de trein naar een natuurgebied kon reizen”, zegt mijn vader – die liever anoniem blijft en dus enkel en alleen ‘vader’ heet in dit stuk – licht verbaasd. Hond Dibbes is er wel blij mee en weet van enthousiasme niet waar hij moet kijken.

Kasteel Brederode

Helaas voor Dibbes zijn niet alle routes toegestaan voor honden en komen we dus niet echt diep het bos in. Gelukkig is hij al snel tevreden met een stok en een hondenkoekje op zijn tijd. Nick is iets minder eenvoudig tevreden te stellen en hondenkoekjes werken niet op hem. Wat wel werkt om hem enthousiast te krijgen? Een prachtig middeleeuws kasteel…

Vlak voor ons doemt namelijk de ruïne van Kasteel Brederode op. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht door Willem I van Brederode en staat romantisch tussen de bomen van Santpoort Zuid. Het kasteel is een ruïne en voor een klein prijsje mag je naar binnen. Dit keer mag Dibbes wel mee en enthousiast wandelt hij de slotgracht over (al had hij er liever in willen zwemmen).

Bos en duinen

Zuid-Kennemerland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen. Het nationaal park kenmerkt zich vooral door de duinheuvels en grote huizen die je hier en daar ziet. De natuur is hier zo gevarieerd dat je hier uren rond kunt wandelen zonder je te vervelen. We moeten dus zeker nog een keer terug om al het moois van Zuid-Kennemerland te ontdekken.

En Nick? Is treinreizen in Nederland nog steeds saai?

Natuurlijk is treinreizen in Nederland niet hetzelfde als in Zwitserland. Het landschap is een stuk minder gevarieerd. Maar je komt op hele leuke plekken met de trein. Wat vond jij van deze reis? “De reis er heen was vreselijk, maar dat kwam door de werkzaamheden. De wandeling zelf vond ik wel leuk en ook goed aangegeven vanaf het station. Het is een mooi gebied om te wandelen”, zegt Nick een beetje schoorvoetend.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Eveline Beantwoorden

  Beste Kirsten en Nick,

  Leuk dat jullie zo enthousiast zijn over Nationaal Park Zuid-Kennemerland!
  En makkelijk met de trein te bereiken hè?
  Tip: check volgende keer wel eerst even of je een hond mee mag nemen, want in de meeste natuurgebieden (zoals ook Nationaal Park Zuid-Kennemerland) zijn honden niet toegestaan…

  https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-zuid-kennemerland/info-en-contact

  We hopen dat jullie nog eens terugkomen om te genieten van de rust en de natuur!

  Hartelijke groet,
  Eveline Blok
  boswachter communicatie & beleven Natuurmonumenten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.