5x gave cabview video’s – Europa – deel 1

Het is niet meer weg te denken van het internet, de mooie cabview video’s die door vele machinisten worden gedeeld op bijvoorbeeld YouTube. Deze video’s geven een unieke kijk op wat de machinist eigenlijk voor zich ziet. Er zijn zoveel video’s van verschillende landen, we zullen er meerdere met jullie delen.

Bergen Lijn, Noorwegen

De maker van de video/stream van de Bergenlijn is Noorwegen is een vrouwelijke machinist die graag deze unieke beelden met haar kijkers wilt delen. Deze spoorlijn is één van de meest fascinerende routes van de wereld en is ook verbonden met de bekende Flåm Spoorlijn.

Capljina – Sarajevo, Bosnië en Herzegovina

De 195 km lange spoorweg van Sarajevo naar Ploče (Kroatië) verbindt het binnenland van Bosnië en Herzegovina met de Adriatische kust. Deze video laat 163 km van het traject zien met 99 tunnels en 65 bruggen, dat tussen Sarajevo en Capljina, een kort stukje is de route tussen Capljina en Ploče. Het meest bijzondere stuk van deze spoorlijn is langs de Neretva rivier met daarna de klim met wel hellingen van 24% om zoveel mogelijke hoogte te winnen in een zo kort mogelijk afstand.

St. Moritz – Tirano, Zwitserland

De Bernina spoorlijn staat bekend om de prachtige route die het aflegt van St. Moritz naar Tirano. Daarbij wordt het hoogste punt van deze spoorlijn op ruim 2253 meter hoogte gepasseerd en er wordt in totaal een hoogteverschil van 1824 meter overbrugt. Daarbij is het één van de steilste spoorlijnen die met een helling van 7% werkt en daarbij geen gebruik maakt van tandwielen.

Zwolle – Lelystad – Den Haag, Nedeland

Een mooie cabview van de spoorlijn van Nederland: Zwolle – Lelystad – Den Haag. De Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad bestaat sinds 2012 en is daarmee de ‘jongste van Nederland’. De machinist rijdt echter verder dan Lelystad, namelijk helemaal naar Den Haag. De maker van deze video machinist Vincent, lees hier meer!

Koper – Ljubljana, Slovenië

De haven van Koper is voor het binnenland van Slovenië en omliggende landen van groot belang. Het traject wordt dan ook veel gebruikt door vrachttreinen die alles naar de hoofdstad brengen, vanwaar het verder wordt vervoerd. We kijken in deze video mee tot aan Ljubljana, waarbij we ook meemaken dat de locomotief wordt losgekoppeld en de wagons passeert die het net getrokken heeft. De wagons gaan uiteindelijk door naar Oostenrijk.

Ook wij zitten uiteraard op YouTube en proberen daar video’s te delen van onze reizen. Je kan ons kanaal hier vinden!

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.