Welke modeltreinen zijn toegankelijk voor de beginnende fan?

Natuurlijk super leuk dat je bent begonnen met deze geweldige hobby! Het is verstandig dat
je eerst je goed oriënteert wat je precies wilt voor jouw modelspoor. Daarom bespreken wij een paar stappen die jou kunnen helpen bij jouw geweldige modelbaan.

Waar wil je je modelbaan bouwen?

Voordat je begint moet je natuurlijk eerst weten waar je jouw modelspoorbaan gaat neerzetten. Op zolder, in de schuur of op een kamer die over is in het huis? Het is slim om rekening te houden met eventuele uitbreidingen, want ook al begin je klein met je modelspoor, uiteindelijk wil je misschien wel uitbreiden en heb je dan nog wel genoeg
ruimte? Als je niet zoveel ruimte hebt is dat natuurlijk geen enkel probleem, probeer dan te starten met het bouwen van modules waarop je de baan kunt bouwen.

Thema en tijdperk

Een trein alleen maar rondjes laat rijden is voor even leuk en daarna wordt het al gauw saai. Daarom maakt een echte modelbaan met een mooi modelspoor het toch wel even leuker. Als je een tijdperk hebt waar het zich afspeelt en een land of thema, dan geeft het al gelijk een andere sfeer. Vind je het bijvoorbeeld leuk dat jouw modeltrein door de bergen heen rijdt, dan is het thema ‘Nederland’ niet geschikt. Wil je juist hogesnelheidstreinen laten rijden op je modelspoor? Dan is 1950 niet het tijdvak.

Als je eenmaal het tijdvak hebt gekozen dan is het uiteindelijk ook makkelijker om je spullen aan te schaffen. De meeste fabrikanten hanteren namelijk dezelfde tijdperk aanduidingen.

Schaal HO

Als je kiest voor de meest gangbare HO schaal heb je de mogelijkheid om te kunnen kiezen tussen gelijk- of wisselstroom systeem.

Het wisselstroom (AC) systeem is herkenbaar aan de middenrail. Alle locomotieven hebben een sleper in het midden voor de stroomafname. Het grote voordeel van het 3-rail systeem is dat deze minder storingsgevoelig zijn ten opzichte van het gelijkstroom (DC) systeem.

Het gelijkstroom systeem heeft geen middenrail en kan daardoor voor sommige starters juist dat duwtje geven om voor gelijkstroom te kiezen, omdat dit de werkelijkheid dichter benadrukt.

Hopelijk weet je nu een beetje waar je mee moet beginnen voordat je een modelspoor aanschaft. Er zijn vele mogelijkheden en stapje voor stapje kun je jouw droom modelspoorbaan gaan bouwen. Bekijk ook onze SHOP voor een aantal mooie starterkits (even scrollen).

Dit artikel is in samenwerking met Digikeijs geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.