Kaeserberg museum in Fribourg

Waar we in Nederland het Spoorwegmuseum in Utrecht en Miniworld in Rotterdam hebben, kennen we in België het enorme Spoorwegmuseum in Brussel. Echter biedt Zwitserland ook veel voor echte trein(reis)fans. Naast de vele oude spoorlijnen, het Albula Bahn Museum in Bergün, heeft het ook een modelspoormuseum. Namelijk het Kaeserberg museum in Fribourg.

Kaeserberg Museum

Het Kaeserberg museum is geheel opgebouwd door particulieren en het heeft ruim 20 jaar geduurd tot het moment waar ze nu zijn. Alleen voor de nachtmodus zijn ze al 5 jaar bezig geweest. Het thema is, zoals verwacht, het grens gebied tussen Duitsland en Zwitserland. Dus stukjes vlak land, heuvels, bergen en er is nog steeds veel in aanbouw. Vanaf het moment dat het museum open gaat, vertrekken de treinen uit het schaduwstation. Deze is te bekijken bij het begin van de wandelroute en zo komen de treinen één voor één de baan op. Naast de modelspoorbanen, is er ook veel informatie te vinden over de geschiedenis van de spoorwegen, er een filmpje te bekijken (hier start het bezoek mee) en een heuse treinsimulator.

Simulator

De simulator is niet een simpel computerscherm met een toetsenbord en muis. Realistischer dan daar kan je het haast niet krijgen. Er staat een oude (halve) locomotief, type Ae 6/6, met de oorspronkelijk besturing. Deze locomotief heeft ook echt gereden in het verleden. Aan de originele besturing hebben ze schermen gekoppeld en deze zijn geplaatst in de ramen van de locomotief. Tijdens de simulator gebruik je de gehele originele besturing van de locomotief. Echter gaat dit wel op afspraak, want er moeten bepaalde gekwalificeerde werknemers bij zijn.

Kaeserberg museum
De simulator – Ae6/6 – ©Reizen met de trein

Informatie

Het Kaeserberg museum of Fondation des Chemins de fer du Kaeserberg, is te vinden in het dorpje Granges-Paccot, nabij de stad Fribourg. In het museum ligt ruim 2 km aan modelspoor in 1:87/H0 en wordt bereden door 120 locomotieven met 1560 rijtuigen/wagons. Daarnaast staan er bijna 6500 miniatuurmensen op de baan, waaronder Waldo. Succes met zoeken! Het museum is niet elke dag geopend, dus check zeker de website van het Kaeserberg museum voor meer informatie.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.