5 mooie modelspoorbanen die het bekijken waard zijn

Ik weet het… Er zijn miljoenen mensen die een modelspoorbaan hebben, het aan het bouwen zijn of erover dromen. Ik ben zelf ook een dromer, maar wel aan het bouwen. De ene bouwer heeft genoeg fantasie om zelf een complete baan in elkaar te plannen en te bedenken, de ander vindt het juist prachtig om zijn baan zoveel mogelijk op de realiteit te laten lijken met bestaande stations en namen. Nu heb ik het internet afgezocht naar 5 mooie modelspoorbanen die naar mijn mening het waard zijn om genoemd te worden. Natuurlijk zijn er vele banen en wie weet komt er nog een vervolg, maar ik begin maar met onderstaande 5 banen.

Kalles Gartenbahn (KGB)

Deze baan ligt, zoals de naam al zegt, bij iemand in de achtertuin. Deze baan is gebaseerd op de RhB (Rhätische Bahn) in Graubünden, Zwitserland. Op de banen zijn kleine stations te vinden die er net zo uit zien als in het echt en daarbij ook de juiste naam dragen. Er wordt op deze baan dan ook alleen met materiaal gereden waar de RhB zelf mee rijdt. Nu zijn er veel filmpjes over deze baan te vinden, klik hier. Maar onderstaand filmpje geeft je een beeld vanuit de trein zelf die het gehele traject afrijdt tot het eindpunt bij de Alp Grüm.

Vallescura

Deze modelspoorbaan is van Italiaanse makelij. De maker, Davide Volpe, heeft deze sfeervolle modelbaan helemaal zelf opgebouwd. Uit ervaring weet ik dat veel gebouwen uit de modelbouw van plastic zijn en dat veel bouwers dit gebruiken. Davide heeft echter alles, tot in de kleinste details zelf gebouwd. Het dorpje is gebaseerd op de thuisstreek van Davide, namelijk de Piëmont. Het speelt ongeveer af rond de jaren 50/60, waarin zowel stoom, diesel als elektrische treinen rondreden in de streek. Deze baan is vaak te bewonderen op de treinbeurzen door heel Europa en vormt voor veel bouwers als voorbeeld.

Schwarzwald modellbahn in Hausach

Deze baan is gebaseerd op de Schwarzwald spoorlijn die loopt tussen de steden Offenburg en Konstanz sinds 1873. Het traject overwint een hoogteverschil van 448 meter en dat is verdeeld over grote lussen in 36 tunnels. Men begon met de bouw van deze modelspoorbaan in 2004 en heeft sindsdien al vele bezoekers mogen verwelkomen. Helaas is er in 2010 een brand geweest in het pand, waardoor veel van de baan verwoest is geraakt. In 2011 kon men het weer bezoeken en is er weer veel veranderd. We kunnen in ieder geval wel genieten van deze baan van voor de brand.

Modellbahn Altburg

De naam zegt het natuurlijk al. Een baan opgebouwd door Uwe Braun. Het is deels fantasie, maar ook deels gebaseerd op de werkelijkheid qua gebouwen en modeltreinen. Naast het prachtige filmpje hieronder is er op de website zelf nog veel te vinden over de modelbaan. Naast de vele foto’s vindt je er ook nieuwsberichten over de baan en kan je er een berichtje achter laten voor de bouwer!

Railz Miniworld

Het is één van de grootste overdekte miniatuurwerelden van Europa, Railz Miniworld in Rotterdam. Gevestigd vlakbij Rotterdam Centraal Station, is het met een oppervlakte van 600 m2 aan modelspoor de grootste modelspoorbaan van Nederland. Je zal hier geen treinen uit Duitsland, Engeland of Frankrijk tegenkomen, aangezien de miniatuurwereld gebaseerd is op Nederland zelf, de stad Rotterdam en natuurlijk de Nederlandse Spoorwegen.

 

Ik denk dat deze filmpjes wel een mooi beeld geven in wat er allemaal kan in deze kleine wereld! Heb jij een modelspoorbaan?

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

 1. Roel Beantwoorden

  Leuke tips!

  Miniatur Wunderland Hamburg is misschien een inkoppertje 😉 Ik kan Der Deutschland-Express in Gelsenkirchen (in de buurt van Oberhausen) ook aanraden!

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Jaa! Miniatur Wunderland Hamburg is inderdaad een inkoppertje en die heb ik expres niet gekozen omdat dat al best bekend is. Der Deutschland-Express in Gelsenkirchen zegt mij echter niks. Bedankt voor deze tip ;)!. Ga er is wat over opzoeken.

 2. Rene Wolf Beantwoorden

  Ook leul en gewoon in Nederland. Dessert express in de Cactusoase in Ruurlo.
  400 m2 LGB baan. Overdekt en vorstvrij. Op 13 december is er een rijdag die vrij toegankelijk is.
  http://Www.deseinpaal.nl en deseinpaal op facebook

 3. Piet-Hein baduoin Beantwoorden

  Ja de Cactusoase is zeker aan te bevelen: gastvrije mensen, zeer boeiende cactustuinen (overdekt). Heel mooie LGB baan en ………… nog een tweetal banen . het is wat je noemt een belevingspark!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.