Klein ontmoet groot tijdens OnTraXs in het Spoorwegmuseum

Iedere modelspoorbouwer heeft er wel van gehoord, OnTraXs! Een leuk evenement voor modelspoorbouwers, maar ook voor gezinnen met kinderen. In het weekend van 11, 12 & 13 maart vond dit evenement plaats in het Spoorwegmuseum. Een evenement waar een leuke sfeer heerst, je kan genieten van kleine, maar ook grote treinen en waar je een heerlijke hamburger kan eten.

Als modelspoorbouwer ben ik nou eenmaal op de hoogte van evenementen als OnTraXs. Niet dat ik elk evenement bijwoon, dat zeker niet. OnTraXs daarentegen vind ik juist erg bijzonder omdat het in het Spoorwegmuseum plaatsvindt, een soort van win-win situatie. Het leuke aan het bezoeken van het Spoorwegmuseum is natuurlijk dat je er heel simpel met de trein heen kan, letterlijk tot aan de voordeur. Lees hier meer over een bezoek aan het Spoorwegmuseum.

Bij binnenkomst is het vooral opletten waar je loopt. Kinderen rennen druk door het museum heen, ouders die erachter aan rennen in de hoop hun kinderen bij te houden. Het is één groot feest. Overal staan prachtige modelbanen opgesteld, door het hele museum heen. De ene baan is net aan een meter breed en hebben de meest prachtige details, de andere modelbaan is 15 meter lang en is gebaseerd op een bepaald land of een bepaalde streek. Zo zijn er banen die een spoorweg uit de Verenigde Staten uitbeeldden, of een stuk door een safaripark in Zuid-Afrika. Een kleine modulebaan over een haventje in Engeland of een stuk van de Flamsbana in Noorwegen. Voor een modelbouwer een lust voor het oog, voor een kind een droom. Zeker als het kind daarna op een klein baantje zelf de trein mag besturen om te gaan rangeren met Thomas de Stoomlocomotief en dan ook nog is zijn rangeer diploma haalt. Of zelf een huisje mag gaan bouwen voor een (toekomstige) modelbaan.

Naast de vele modelspoorbanen of modulebanen staan er ook verkopers met kraampjes. Zij bieden voor de beginners van de modelbouw mooie startpakketten aan, maar ook vind je er tweedehands artikelen en kan je bij sommige kraampjes zelfs wat meer kennis op doen over hoe je een baan bouwt, waar aan te denken en hoe in te richten.

Tijdens het rondlopen door het museum is het vaak even uitwijken voor de kinderen, maar ook voor de vele fotografen die daar rondlopen met meerdere camera’s en statieven. Ook hoor je vele kinderen gillen: ‘mama, die trein reed ook rond op de modelbaan’ of ‘Kijk papa, ik bestuur de trein’. Al met al is OnTraXs een leuk evenement voor de fervente modelbouwer, maar ook een leuk uitje voor het gehele gezin. Tijdens het evenement is het gehele museum geopend, dus ook alle attracties zijn open. Het is natuurlijk wel wat drukker dan normaal, maar dat is het allemaal zeker waard. Normaal gesproken kost een kaartje voor het museum €16,-. Speciaal voor OnTraXs kost een kaartje online maar €14,- waarmee je dus toegang krijgt tot het evenement en het museum.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. Rene Wolf Beantwoorden

    Een mooi verslag van dit geweldige evenement. Later deze week verschijnt er een fotoserie op de site van de (mede)-organisatoren Team Mitropa: http://www.teammitropa.nl en op http://www.rwfoto.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.