10 prachtige video’s over de spoorwegen in Nederland tussen 1917 en 1960

De spoorwegen in Nederland tussen 1917 en 1960 zijn voor mening treinreiziger in de huidige tijd haast niet voor te stellen. Dit geldt overigens ook voor mij en er is ook niet veel over terug te vinden, daar het in die tijd erg duur was om te filmen of te fotograferen. Gelukkig hebben we inwoners van Nederland gehad die zich hier wel in hebben verdiept (en mogelijk het geld er voor hadden). Hieronder staan 10 prachtige video’s van de spoorwegen in Nederland tussen 1917 en 1960.

Stoomlocomotieven revisie tussen 1917 en 1920

De precieze data van deze film is onduidelijk. Er wordt gesproken over 1927, maar ik las in de reacties al snel dat het ruim 7-10 jaar eerder moet zijn geweest. Dit had te maken met de nummers op de treinen, de plaats van de machinist en de fusie van het Staatsspoor en de Centraalspoor in 1921. De treinen rijden hier nog in de kleuren van de verschillende maatschappijen.

Nederlandse stoomtreinen in 1919 (in kleur)

Geweldig mooie beelden van stoomtreinen in Nederland rond het jaar 1919 en dan ook nog is in kleur!

Arnhem en de spoorwegen in 1919

Deze video laat een deel zien van de stad Arnhem in het jaar 1919 en de spoorwegen bij deze stad.

De Nederlandse Spoorwegen in 1924

Deze video laat o.a. het Station Den Bosch, het baanvak naar Ede, de spoorbrug over de Rijn bij Rhenen, perron Amersfoort, het viaduct van de Zeeburgerdijk, het emplacement van de Rietlanden te Amsterdam, het locomotievendepot en de stationsgebouwen van Maastricht en Nijmegen zien.

De Nederlandse Spoorwegen in 1931

De kwaliteit in deze video wisselt enorm in vergelijking met de andere video’s. Echter geeft het alsnog een mooi beeld van de toenmalige spoorwegen in Nederland.

De Nederlandse Spoorwegen rond 1935

Volgens de originele bron zou deze video gemaakt zijn rond 1927, echter uit onderzoek zou het gaan rond het jaar 1935. Dit vanwege het soort trein dat te zien is in de video.

Nederlandse Spoorwegen tussen 1931 en 1957

Deze video laat beelden zijn over een langere tijd, zowel van voor de oorlog als na de oorlog. Het is afkomstig van een dvd die ooit gemaakt is, namelijk Ton Pruissen’s ‘Steam in Holland 1931-1957’.

De spoorwegen rond Groningen tussen 1920 en 1940

Deze video toont stoomtreinen (en een sik) rond Station Groningen tussen 1920 en 1940.

Honderd jaar Nederlandse Spoorwegen 1839 – 1939

Het kon nog net voordat de oorlog uitbrak: het honderdjarig jubileum vieren van de Nederlandse Spoorwegen in september 1939. Maar een groot feest werd het niet. Door crisis en oorlogsdreiging zat de feeststemming er niet echt in. Toch leverde het jubileum een uniek historisch document op: de film die Max de Haas maakte over honderd jaar spoorwegen in Nederland. Het is de laatste grote documentairefilm die vóór de oorlog in Nederland gemaakt werd. Max de Haas (regisseur), Cor Lemaire (componist), E. van Moerkerken (camera) en J. van Schoor (camera).

Sporen naar het oosten – Noord-Brabantsche-Duitse Spoorweg-Maatschappij

Info video: Wie vandaag de dag de schamele overblijfselen aanschouwd van de spoorlijn van de voormalige N.V Noord-Brabantsche-Duitse Spoorweg-Maatschappij, kan zijn ogen nauwelijks geloven, als hij in de publicaties uit het begin van de vorige eeuw de spoorlijn van Boxtel naar Wezel tegenkomt in samenhang met de combinaties van plaatsnamen als Londen – Berlijn – Sint Petersburg! Deze spoorwegmaatschappij is aan het einde van de 19e eeuw een slagader in het Europese vervoersnet. Ondanks dat het met de maatschappij voor de wind ging, werd de afkorting N.B.D.S al snel uitgelegd als “Nimmer Baten Doch Schulden, omdat de maatschappij altijd in geldnood verkeerde.

Uitgelichte foto: © Willem van der Pol – CC0

Meer willen weten over de NS na de Tweede Wereldoorlog? Lees hier meer!

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.