Azuurblauw in het groen – Koper Slovenië

De trein rijdt langzaam Slovenië binnen en de machtige bergen van de Alpen maken plaats voor groene heuvels. Het is meteen een andere wereld. Slovenië lijkt totaal niet op buurland Oostenrijk. Het land is een stuk ruwer en heel puur. Hier vind je geen typische houten huisjes die je in de Alpen altijd tegenkomt, maar mediterraanse woningen. Veel wit in het groene landschap. Mensen lopen hier zwaaiend langs het spoor. Een oud dametje in een bloemetjesjurk laat zelfs haar hondje midden op het spoor uit. De treinen rijden hier dan ook niet snel, eerder stapvoets. Grote steden bestaan er haast niet. In het dal zie je vooral boerengemeenschappen van zes huizen. De trein rijdt vanuit de Alpen langzaam naar beneden, waardoor je constant een prachtig uitzicht hebt over de heuvels, dorpen en wijnvelden. In de verte zie je een middelgroot dorp glinsteren aan een azuurblauwe zee. Dat is onze eindbestemming, daar ligt Koper.

Koper Slovenië
Uitzicht vanuit de trein richting Koper

Capodistria

Koper (ook wel Capodistria in het Italiaans) ligt aan het kleine stukje kuststrook van Slovenië aan de Adriatische zee en maar 11 km van het Italiaanse Triëst vandaan. De Italiaanse invloeden zijn goed merkbaar in Koper, want in de 13e eeuw behoorde de stad tot Venetië. Naambordjes zijn zowel in het Sloveens als in het Italiaans en de inwoners van Koper spreken ook beide talen. Ook qua architectuur doet de stad erg Italiaans aan en een aantal bezienswaardigheden hebben een Venetiaanse bouwstijl. In de kleine smalle straatjes is het altijd druk en de in de levendige haven ruikt het er naar gebakken vis en vers fruit van de markt. Koper is een kleine, maar verrassende stad en is goed te bereiken met de trein. De Autoslaaptrein rijdt er vanaf Den Bosch heen (de autoslaaptrein rijdt niet meer vanuit Nederland). De fantastische route gaat een lang stuk langs de Rijn om vervolgens Oostenrijk in de rijden. Vanaf Koper kan je doorreizen naar Kroatië, Oostenrijk en Italië, maar Slovenië (het groenste land van Europa) is het ook zeker waard om te ontdekken.

Koper Slovenië
Eén van de vele kleine pleintjes in Koper

Het doolhof van Koper

Bij aankomst bij Koper hebben Nick en ik maar één doel. Zo snel mogelijk de haven opzoeken. Het is warm in Koper en het blauwe water roept ons. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien Koper een doolhof vol kleine straatjes is. Zonder kaart is het lastig je weg te vinden in de middeleeuwse steegjes. We komen uit bij een plein waarvan de witte huisjes ons onmiddellijk verblinden. In het midden staat een grote fontein en het plein wordt deels omringt door een oude stadsmuur. Her en der ontspringen kleine steegjes die slingerend hun weg vervolgen naar de top van de berg waarop het oude gedeelte van Koper op gebouwd is. Vol goede moed beginnen we aan de lange klim omhoog en op goed geluk kiezen we één van de straatjes uit. Een paar kinderen rennen ons voorbij in een onverstaanbare taal en een tandloze oude man zit op een bankje voor zijn huis. Boven ons hangt was te drogen en af en toe probeert een auto zich een weg te banen door de piepkleine steegjes. Koper barst van de kerken, maar veel van die kerken vallen nauwelijks op. Geen grote torens, alleen maar een soort gat in de muur. Na een tijdje komen we weer op een plein terecht en dit herkennen we wel, want hier staan de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Koper. Weer worden we verblind door de witte huizen en het plein lijkt wel te baden in het licht. Een Romaanse kathedraal torent hoog boven ons uit. De Stolnica Marijinega Vnebovzetja in svetega Nazarij (kathedraal van de Assumptie en San Nazario) is indrukwekkend in zijn eenvoud en bestaat uit verschillende bouwstijlen. Op hetzelfde plein staat ook het Preatoriaanse Paleis, een bijzonder stukje Venetiaans Gotische architectuur en het Palazzo della Loggia. Het Palazzo ligt recht tegenover het paleis en op de beganeÂgrond zit nu een café.

Gouden vloeistof

We laten het doolhof achter ons en stappen meteen een hele andere wereld in. Waar in het doolhof de tijd stil leek te staan, is de haven levendig en modern. Gezellige terrasjes grenzen aan het water, een park geeft verkoeling en iets verderop ligt zelfs een strandje. Op zaterdag is het strandje zo populair onder de plaatselijke bewoners, dat er geen stukje zand meer is te zien door het aantal halfnaakte lichamen. Kinderen rennen elkaar achterna met waterpistolen en maken salto’s in het water vanaf een duikplank. Smachtend kijk ik naar het glinsterende water – het is ondertussen 30 graden – maar we zien het niet zo zitten om het strandje te delen met duizend Slovenen. Daarom dwalen we verder door de haven tot we terechtkomen bij een helderblauw restaurantje met een frisse bries. Restaurant La Storia is niet een van de goedkoopste restaurants in Koper, maar in vergelijking met Nederland is alles goedkoop in Slovenië. Ik wil graag vis, maar meneer weet het nog niet. Gelukkig heeft dit restaurant genoeg opties. Een spraakzame ober komt ons direct helpen. “Waar komen jullie vandaan?” vraagt hij. In koor zeggen we lachend dat we uit Nederland komen en we voelen direct aan waar dit gesprek heen gaat. We zijn er tijdens het WK en Nederland doet het (nog) erg goed. Italië ligt er net uit en de ober vertrouwt ons geheimzinnig toe dat hij nu voor Oranje is. Daarna neemt hij snel onze bestelling op. Ik kies voor een zeebaars met zwarte truffels en ook Nick komt tot de conclusie dat hij eigenlijk wel een visje lust. Samen bestellen we er een fles witte wijn, op aanraden van de ober. Slovenië is een opkomend wijnland en als je een bezoekje aan het land brengt, dan mag je de wijn natuurlijk niet overslaan. De wijn die ons geserveerd wordt is goud van kleur en heeft een honingachtige smaak, maar is niet zoet. Heerlijk voor bij de vis. Ik zucht terwijl een fris windje vanaf zee onze kant op komt. Dit is het leven. Slovenië heeft mijn hart gestolen.

Koper Slovenië
Onderweg naar Koper

Meer foto’s zien van Slovenië? Klik dan hier.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Klasine | Krealicious Beantwoorden

  Prachtig! Tijdens onze interrail vorig jaar zijn we naar Ljubljana gereisd. Een verrassing was het! Ik ben nu heel nieuwsgierig naar Slovenië, terwijl ik voor onze interrail reis nog geen echte interesse had in Slovenië. Koper staat vanaf nu op m’n wishlist!

 2. Linda Beantwoorden

  Lijkt me prachtig, deze treinreis. Net als Slovenië. Leuk om er zo wat meer over te weten te komen!

 3. Karbonkel Beantwoorden

  Leuk! Ik ben hier zelf ook geweest ,een uurtje, alleen bij het strand, want mijn ouders wilde niet meer de stad in :p leuke foto’s!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Het strand is ook lekker 🙂 alleen Koper heeft veel meer te bieden. Dank je!

 4. Iris Beantwoorden

  Mooi stuk en foto’s wellicht gaan wij er in mei heen. Fijne inspiratie lig!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank je! Ja, Slovenië is echt prachtig 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.