Halloween: top 10 spookstations

Het is oktober en dat betekent dat er weer lekker gegriezeld mag worden! Geestverschijningen, onverklaarbare gebeurtenissen en paranormale activiteiten – ook in het treinreizen kom je ze tegen. Naast enge verhalen over verschijningen op de spoorwegen, zijn er ook een aantal spookachtige stations. De volgende spookstations zijn ’s werelds meest haunted. Ben je snel bang? Lees dan vooral niet verder…

1) Connolly Station – Ierland

We schreven er al eens eerder over, maar één van de meest haunted stations, is toch wel Connolly Station in Dublin. Het station is een van de hoofdstations van de stad en in de Tweede Wereldoorlog is het station zwaar gebombardeerd. Sindsdien worden er meerdere geestverschijningen zien, meestal van overleden soldaten. Zo gaat er een verhaal dat er een soldaat in een grijs kostuum rondloopt. Iemand anders heeft weer twee mannen in een militairkostuum rond zien lopen. Het gebouw is onderzocht door de Irish Ghost Hunters.

2) Begunkodor Station – India

Begunkodor is een klein dorpje in de buurt van Calcutta, India. Het dorpje is al een tijdje slecht bereikbaar, aangezien het station al 42 jaar verlaten is. Waarom? Een spoorwerker zag een geestverschijning en stierf een paar dagen later. Sindsdien zien mensen een geestverschijning van een dame in een witte sari. Ze danst en loopt over het rails of op het perron. Het schijnt dat ze de geest is van een vrouw die aangereden is door een trein. In 2009 ging het station even kort weer open, maar al snel ging het weer dicht. De officiële reden voor sluiting is omdat het spoor te smal is voor de nieuwe treinen.

3) Addiscombe Station – Engeland

Dit station word lastig gevallen door een machinist die hier rond 1900 stierf. Een grijs figuur met een wazig uiterlijk zwerft rond in het gebied, vooral bij de loodsen en Siding No. 4, waar ooit een waterboiler is ontploft waarbij treinwerkers om het leven kwamen. Schijnbaar is de geest ook verantwoordelijk voor het verplaatsen van treinen in de holst van de nacht…

spookstations
Addiscombe railway station

4) Macquarie Fields – Australië

Macquarie Fields ligt in het zuidwesten van Sydney. Het is een stil station en het ziet er vrij braaf uit…Tot dat je de laatste trein naar huis moet pakken en een geest tegenkomt van een jong meisje. Ze loopt schreeuwend rond en haar geschreeuw wordt alleen maar harder en harder. Ze is gekleed in danskleren, met haar handen voor haar borst – wat onder het bloed zit. Soms zit ze in het station, starend en mompelend. Niet echt een vrolijke geest, niet? De verschijning is onderzocht door Ghost Haunting Australia en de geest is door meerdere personen gezien en vast gelegd.

5) Union Station – VS

De Union Station van Phoenix, Arizona was ooit één van de belangrijkste treinstations van de VS tot de jaren 50. Door de komst van het vliegveld werd het station steeds minder belangrijk en ging uiteindelijk dicht in 1995. Tegenwoordig zitten er een aantal bedrijven in het station en de werknemers die hier werken zien soms de geest genaamd Fred. De werknemers zien soms een wazige vorm wegrennen en soms voelen ze een aanwezigheid in de zolder van het gebouw (waar Fred schijnt te wonen). Ook is er een zware deur dat vanzelf open en dicht gaat zonder reden…of is het misschien Fred?

spookstations
Phoenix’s Union Station

6) Waterfront Station – Canada

Het Waterfront Station in Vancouver werd gebouwd in 1915 en is nog altijd een druk bezocht station. Ook is het één van de meest spookachtige gebouwen van de stad. Op een avond deed een bewaker zijn ronde toen hij een vrouw zag, gekleed in outfit van de jaren 20 – dansend op de muziek uit dezelfde tijd. Toen de bewaker dichtbij kwam verdween de vrouw en stopte de muziek…Een andere bewaker zag de witte verschijning van een oude vrouw die haar hand naar hem uitstak. De arme man schrok zich dood en zette het op een rennen. En dit is niet alles. Spullen bewegen, voetstappen worden gehoord en schimmen lopen over de rails…

7) Bishan MRT Station – Singapore

De spoken van Singapore zijn dol op metrostations, maar in de Bishan MTR Station spookt het echt heel erg. Het is dan ook gebouwd op de Bi Shan Teng begraafplaats (note: bouw nooit iets op een begraafplaats) en al sinds de opening van het station worden er geesten gespot. Een griezelig incident deed zich voor toen een vrouw bij het verlaten van een trein in 1990 plotseling flauwviel. Toen ze eenmaal weer bijkwam zei ze dat het voelde alsof haar keel werd dichtgeknepen door onzichtbare handen.

Bishan MRT Station

8) Caobao Road Metrostation – China

Dit is misschien wel één van de engste stations uit dit lijstje. De Caobao metrostation (Shanghai) heeft een griezelige reputatie. Zo vonden negen mensen er de dood (door mysterieuze omstandigheden), gaan treinen er zonder duidelijke reden kapot en worden er mensen vastgegrepen door een onzichtbare hand. Ook werd er een meisje in het rood gezien – zittend op een bankje…een paar dagen nadat ze zelfmoord had gepleegd. Een vrouwelijke lach wordt ook wel eens gehoord, wanneer het station donker en bijna geheel verlaten is. Nog een raar verhaal: iemand viel van het platform af. Hij gleed niet uit en had ook niet gesproken. Een andere reiziger zei dat het leek alsof hij geduwd werd…

9) Glen Eden Station – Nieuw Zeeland

Treinstations en begraafplaatsen zijn geen goede combinatie. Glen Eden Station ligt in het westen van Auckland en is gebouwd om overledenen en hun familie naar de Waikumete begraafplaats te brengen. Sinds de opening van een nieuw café in 2001 zien werknemers een geestachtige verschijning. De meeste mensen denken dat het de geest is van Alec MacFarlane. Hij was een spoorwerker en werd gedood in 1924 toen een haak van een passerende trein hem recht tussen zijn ogen raakte.

10) Rabindra Sarobar Station – India

Ook in India stikt het van de spookstations. Dit station staat ook wel bekend als ‘Paradise of Suicide’, het paradijs van de zelfmoord. Dit station telt de meeste zelfmoorden ter wereld. Griezelige figuren verschijnen en verdwijnen in een fractie van een seconde. Schaduwen zweven rond op het platform laat in de avond. Vooral reizigers die de laatste trein naar huis nemen zien spookachtige verschijningen.

Uitgelichte afbeelding © William Murphy, Connolly Station

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Kirsten Beantwoorden

    Wat een griezelige verhalen, maar, hebben jullie zelf ook nog geesten gezien?

    • Kirsten Spooren Beantwoorden

      Haha, ik zie elke dag in de trein spoken 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.