Terug in de tijd…Connolly Station in Dublin, Ierland

Dublin Connolly Station is één van de hoofdstations van de stad Dublin, maar ook is het station bekend om een geheel andere reden. Hier hebben we natuurlijk al eerder over geschreven, maar Connolly Station staat ook wel bekend als een spookstation.

Amiens Street

De bouw van Connolly Station begon in het jaar 1844 en de uiteindelijke opening vond plaats op 29 november in datzelfde jaar. Het werd geopend en gebouwd door de Dublin and Drogheda Railway Company en kreeg de naam Dublin Station. Het was op dat moment het enigste station in de stad Dublin. Het bijzondere was wel dat er al een paar maanden treinen naar de stad Dublin reden, maar de passagiers moesten bij een tijdelijke terminus uitstappen. Voor de eerste 9 jaar was er maar één verbinding, namelijk naar de stad Drogheda, maar dit veranderde al snel door de verbinding naar Belfast in 1853. Aan het einde van de 19e eeuw werd het station verbonden met het Westland Row Station (het tegenwoordige Pearse Station), dat zich bevond aan de zuidelijke kant van de stad Dublin. De naam van het station werd echter al snel veranderd, aangezien er meerdere stations in Dublin waren. Het station kreeg de naam Amiens Street, vernoemd naar de straat waaraan het station lag.

Connolly Station

Door de jaren heen groeide het aantal verbindingen van en naar Dublin. Zo kwamen er speciale zondagtreinen voor kerkgangers, maar ook voor toeristen en gezinsuitjes om de dorpen en steden in de omgeving te kunnen bezoeken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het transport gewoon door, aangezien Ierland zichzelf neutraal had verklaard. Ondanks hun neutraliteit, hebben ze in Ierland toch een aantal bombardementen gehad, waarbij ook in Dublin bommen zijn gevallen. Het station heeft ook een directe treffer gehad, gelukkig hebben ze dit weer kunnen herstellen nadat de bombardementen eindigden na 1941. In 1966, tijdens de herdenking van de paasopstand 50 jaar eerder, kreeg het station zijn huidige naam. De naam Connolly Station stamt af van de Ierse Revolutionair die werd geëxecuteerd voor zijn rol in de Paasopstand. Na de naamswijziging van Connolly Station kregen ook alle andere station in Dublin een naamswijziging, zo verwijzen alle namen naar Ieren die een grote rol hebben gespeeld in de Paasopstand van 1916. In de jaren van 1990 tot 1999 is het station geheel gerenoveerd en deels verbouwd. Het heeft een nieuwe, grote stationshal en het overkapping bij bepaalde perrons werd geheel vervangen. Ook werden er meerdere barretjes/cafés en winkels geopend. Als onderdeel van de Ierse geschiedenis rijdt er zo nu en dan ook nog een stoomtrein rond met een bepaald traject. Dit kost tussen de 55 a 65 pond (€65 – €75), maar daarmee herleef je wel weer een stukje geschiedenis.

Spookstation of niet?

Er gaan veel verhalen de ronde over dat Connolly Station een spookstation is. Het Ierse ghost hunters team heeft het station geheel onderzocht en zij hebben bewijzen dat het er zou spoken. Er zijn berichten dat mensen soldaten zien lopen die zouden zijn gestorven na het Duitse bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook zouden er geesten rondwanen van mensen die gestorven zijn terwijl ze wachten op de laatste trein of een vertraagde trein. Er is tot dusver niemand gewond geraakt tijdens het zien van geesten, maar het is wel duidelijk dat er geesten rondwanen.

Alle foto’s zijn van © William Murphy

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.