Halloween: Spooktreinen en andere verschijningen

Halloween is de dag voor spookverhalen, griezelfilms en folklore. Het feest (ook wel Allerheiligenavond genoemd in Nederland) is vooral populair in Amerika, maar ook in Nederland zie je steeds vaker mensen verkleed gaan. Ook kan je vanavond de tv niet aandoen zonder dat er een enge film voorbij komt. Om ook alvast in de Halloween sfeer te komen, zochten wij naar enge verhalen en folklore over spooktreinen en haunted treinstations. In Amerika houden ze wel van griezelen, want de meeste verhalen komen uit de USA. Griezel met ons mee!

Spooktreinen

Spooktreinen, ook wel Ghost trains genoemd, zijn fantoom treinen die plotseling opduiken. Er zijn niet veel spooktreinen bekend, maar filmmakers smullen er wel van. Dit zijn de bekendste spooktreinen:

De St. Louis Light – Canada
St. Louis is een stadje in Canada, in de provincie Saskatchewan. Volgens de plaatselijke bevolking is de St. Louis Light of de St. Louis Ghost train een lichtje dat ’s nachts heen en weer beweegt op een oude verlaten spoorlijn. Het licht veranderd wel eens van kleur en scherpte. De spoorlijn lag ooit in het zuiden van de stad Prince Albert, maar werd weggehaald. Toch blijft het licht verschijnen. Veel mensen denken dat het een spooktrein is of de geest van een dronken remmer die zijn hoofd verloor op het spoor en nu met een lichtje zijn hoofd probeert te vinden. Er is een onderzoek geweest naar het fenomeen en er werd gezegd dat het komt door passerende auto’s, maar het onderzoek had wat haken en ogen. Het licht werd namelijk al gezien nog voor auto’s bestonden…

Spooktreinen en andere verschijningen
Het licht dat gezien wordt

De Silverpilen (Silver Arrow) – Zweden
Heel stiekem is dit geen trein, maar een metro. Silverpilen is de bijnaam voor een metrotrein in Stockholm en heeft een opvallend uiterlijk waardoor hij mogelijk voor spookverhalen heeft gezorgd. De Silverpilen wordt voornamelijk gezien in verlaten metrotunnels door bouwvakkers. Een ander verhaal is dat de trein alleen verschijnt na middernacht en dan hard het station passeert. Soms stopt de trein ook om passagiers mee te nemen en zij verdwijnen voor altijd of verschijnen weer maanden later.

Spookstations

Verlaten treinstations zijn natuurlijk perfect voor griezelverhalen en daarom zijn er op veel oude of verlaten stations geesten waargenomen.

Macquarie Fields treinstation – Australië
Dit is de meest ‘haunted’ treinstation van de wereld. Het ligt in het zuid-westen van Sydney en lijkt een eenvoudig en stil stationtje te zijn. Tot dat je er ’s nachts laat op je trein staat te wachten. Een ijzige schreeuw doorbreekt het geheel stille station. Een jong meisje dwaalt door het station en haar gil wordt luider en luider. Ze heeft danskleding aan en ze reikt naar haar borst, dat onder het bloed zit. Soms zit ze, voor zich uit staren en kreunend. De geest is gezien door meerdere mensen en Google stikt van foto’s van de verschijning. Het Australische programma ‘Ghost Haunting’ onderzocht het station en kwam meerdere verschijningen tegen.

The Phantom funeral train – VS
Rond de datum van de sterfdag van Abraham Lincoln wordt er een spooktrein gezien die rijdt vanaf Washington D.C. naar Springfield, Illinois. Wanneer het langs rijdt stoppen alle horloges en klokken in de buurt. De spooktrein lijkt op de begrafenistrein van Lincon, die met de kist van Lincoln langs verschillende dorpen reed zodat de bevolking een laatste eer konden bewijzen en konden rouwen.

Spooktreinen en andere verschijningen
De begrafenistrein

Begunkodor treinstation – India
Begunkodor is een klein dorpje in West Bengal, India. Het is nu te bereiken per trein, maar 42 jaar lang was dit niet mogelijk. Het station sloot namelijk in 1967 omdat er een geest zou ronddwalen op het perron en het spoor. Een medewerker van het station zag de geest van een vrouw in een witte sari en stierf zelf vlak daarna. De verschijning zou de geest zijn van een vrouw die onder een rijdende trein terecht was gekomen. Haar geest danst op het perron of dwaalt over het spoor. De mensen die werkte op het station werden zo bang dat ze het gebouw verlieten en nooit meer terug kwamen. Pas in 2009 ging het station weer open en wordt het verhaal van de vrouw in de sari ontkent.

Connolly Station – Ierland
Het Connolly Station is één van de belangrijkste stations van Dublin. In de Tweede Wereldoorlog werd het station gebombardeerd waardoor het ernstige schade opliep. Sindsdien worden er verschillende geesten gezien van soldaten. Het schijnt dat er een soldaat in grijze kleding ronddwaalt op een verlaten platform. In 2011 ging het programma  ‘Irish Ghost Hunters’ er een kijkje nemen en concludeerde dat het er inderdaad spookt.

Ik hoop dat je niet bang bent geworden (ik namelijk wel). Ga jij vanavond iets met Halloween doen?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Sandra Beantwoorden

  Oh bah! Kippenvel all over the place… Leuk beschreven, maar sommige foto’s ga ik echt niet googlen hoor (zoals die van dat meisje met die gil in Australië…)

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Haha, dat had ik beter ook niet kunnen doen. Terwijl ik dit artikel schreef werd ik steeds banger en was helemaal alleen!

 2. Fem Beantwoorden

  Erg leuke spin op het Halloweenthema! (hoewel ik moet zeggen dat ik niet de behoefte of de ijzeren zenuwen heb om die plaatsen op te zoeken… ;))

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Nu ik dit weet, durf ik er ook niet meer heen hoor! Maar ben zelf wel op twee plekken geweest, namelijk het Connolly Station in Dublin en het Macquarie Fields treinstation, maar wel overdag en ik had geen idee dat het daar zou ‘spoken’ 😉 Wel raar om het dan zo terug te lezen.

 3. R Beantwoorden

  Jammer van de taalvout

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Oh nee! 😧 wie, wat, waar?

 4. R Beantwoorden

  Jammer van de taalvout

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.