De laatste bergspoorlijn onder stoom – Brienz Rothorn Bahn

Het was een tijd geleden… Zeker een jaar 14, toen ik voor het laatst echt nog in de bergen gewandeld had. Natuurlijk was ik tussendoor wel in de bergen geweest, maar echt wandelen had ik daar niet gedaan. Daar gingen we dan. Lopen van 2244 meter, naar Planalp station op 1341 meter. Je zou er ongeveer een 1,5 over lopen. Dat doen wij wel even dachten we nog, mooi niet! Het duurde 2,5 uur met veel blaren en natuurlijk mijn schoenen zonder zolen. Dit was een echte eens en nooit weer ding!

Brienzersee

De reis naar de top van de Brienzer Rothorn start in de stad Interlaken. Het dorp Brienz, vanwaar de trein naar de top vertrekt is op meerdere manieren te bereiken. Per auto, per bus, per trein, maar ook per boot. En ja, ondanks dat ik erg veel het reizen met de trein hou, is water mijn grootste passie. De reis per boot naar Brienz, over de Brienzersee is dan ook echt een aanrader. Het eerste schip vertrekt rond half 9 uit de haven, vlakbij het treinstation van Interlaken. Als je snel bent, heb je een mooi plekje op het voordek en zit je in het heerlijke warme ochtendzonnetje. Tijdens de reis stopt het schip meerdere malen bij hotels waar men kan afstappen en kan gaan wandelen, maar ook zie je mooie watervallen en natuurlijk de Brienzer Rothorn. De reis naar Brienz duurt iets langer dan een uur. Je bent zelfs voordeliger uit bij het kopen van de tickets als je door Zwitserland reist met een Swisspass. Bij aankomst in Brienz, hoef je alleen maar even de straat over te steken en je staat bij de het station.

Brienz Rothorn Spoorlijn

Na een korte wandeling van de haven naar het station komen we al snel in een wachtrij te staan. Het wemelt er van de toeristen, maar al snel hebben we ons naar voren weten te werken en staan we aan het loket. We kunnen gelukkig nog mee met de trein die klaar staat om te vertrekken en ik weet nog snel een plaatsje bij de deur te bemachtigen. Niet dat het veel uitmaakt, aangezien het open rijtuigen zijn, maar ik zit liever aan de zijkant. We horen nog net het deurtje achter ons dichtvallen en de stoomlocomotief begint te fluiten, het sein voor vertrek. Langzaam brengt een kleine puffende locomotief het korte treintje in beweging. Vlak na het verlaten van het station begint de spoorlijn al te stijgen. De spoorlijn heeft een totale lengte van 7,5 km en je stijgt van 556 meter naar een hoogte van 2244 meter. De Brienz Rothorn Spoorlijn bestaan al sinds 1892 en maakt gebruik van het Abt Double Ramella Rack System. Dit systeem is ontwikkeld door Roman Abt, hij stond bekend als de pionier van de berg spoorlijnen in Zwitserland. Helaas kwam de spoorlijn al snel in financiële problemen en sloot in 1914 vanwege de Eerste Wereldoorlog. De lijn werd echter pas in 1931 geopend en is sindsdien open gebleven. Vergeleken met de andere berg spoorlijnen in Zwitserland is de Brienz Rothorn Spoorlijn de enige spoorlijn in Zwitserland waarbij alleen maar gebruik gemaakt word van stoomlocmotieven, omdat de spoorlijn nooit geëlektrificeerd is. Echter wordt er wel eens gebruik gemaakt van een diesellocomotief voor goederen naar de top. De aankomst vlakbij de top geeft je een geweldig uitzicht over het meer van Brienz en de vallei aan de andere kant van de berg. Hier is een restaurant gevestigd waar je heerlijk kan lunchen en waar het water zo koud is dat er zelfs op een warme zomerdag rillingen over je rug lopen.

Wandelend terug

Bij het eindstation van de Brienz Rothorn Spoorlijn heb je de keuze wat je wil gaan doen. Je kan nog een klein stukje doorlopen naar de top van de Brienzer Rothorn (ligt op 2350 meter), je gaat lekker lunchen en neemt de trein terug of je besluit om naar beneden te wandelen. Bij het restaurant en het station staat goed aangegeven hoe je moet wandelen, hoe lang het duurt en waar je heen kan wandelen. Aangezien wij wilden genieten van het uitzicht en het treintje onderweg nog wilde zien en fotograferen besloten wij om te gaan wandelen naar één van de tussenstations, Planalp station. De wandeling zou ongeveer 1,5 uur duren, al geldt dit natuurlijk voor de ervaren wandelaars. Wij deden er ruim 2,5 uur over, inclusief een pauze bij een beekje om even bij te komen, wat te drinken en wat verkoeling te zoeken. Het wandelen naar beneden is zeker een aanrader om te doen als je van wandelen houdt. Het is zo stil, zo rustig, je hebt geweldige uitzichten over de omgeving en het enige wat de rust zo nu en dan verstoort is het gepuf en gesjok van de kleine stoomtreintjes. De Brienzer Rothorn is een must om te bezoeken, te beklimmen, te bewandelen of hoe je het ook wilt doen.

Brienzer Rothorn

De tickets voor de Brienz Rothorn Spoorlijn kan je kopen bij het station in Brienz. Meer informatie over de Brienz Rothorn Spoorlijn, de prijzen en de tijden zijn te vinden op de website van de Brienz Rothorn Bahn.

 

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

 1. Karen Beantwoorden

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Hi Karen,

   Dankjewel voor je leuke reactie! Het is zeker een aanrader. Sowieso is Zwitserland een aanrader.
   Mocht je nog vragen hebben, stuur ons gerust een mailtje :).

   Groet, Nick

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.