De steilste tandradbaan ter wereld

Met het schaamrood op mijn kaken loop ik vanaf de boot naar het kleine treinstation van de Pilatusbahn. De zolen van mijn wandelschoenen, 8 jaar oude legerkisten, hebben losgelaten en het lijkt wel alsof ik op een klapschaats rondloop. Aangekomen bij het station kan ik gelukkig al snel plaatsnemen in één van de treintjes die daar klaarstaan en hoef ik me vanaf dat moment alleen maar bezig te houden met het genieten van de uitzichten. Met mijn camera om mijn nek hang ik uit het raam en geniet ik van de omgeving en van de spoorlijn. Ik ben onderweg naar de top van de berg Pilatus met de steilste tandradbaan ter wereld.

Golden Pilatus Round Trip

De reis naar de top van de berg Pilatus begint in de stad Luzern en wordt de Golden Pilatus Round Trip genoemd. Het is één van de vele activiteiten in en nabij Luzern. Vanuit Luzern neem je de boot of trein richting Alpnachstad. Vanuit Alpnachstad ga je met de Pilatusbahn de berg op en aan de andere kant maak je gebruik van de gondelbaan om weer naar beneden te gaan richting het dorpje Kriens. Deze gondelbaan is opgedeeld in 2 trajecten, het eerste traject loopt van de Pilatus Kulm naar Fräkmüntegg en het tweede traject vanuit Fräkmüntegg naar het dorp Kriens onderaan de berg. Vanuit Kriens neem je de bus terug naar Luzern. Uiteraard is deze route ook andersom te maken.

berg Pilatus
De Golden Pilatus Round Trip

Varen op het Vierwoudstrekenmeer

Nadat onze gids, Fabian van Luzern Toerisme, ons heeft opgehaald bij het hotel neemt hij ons mee naar de kade bij het meer. We stappen aan boord van een van de schepen, de Waldstätter. Snel loop ik richting een zitplaats bij de reling, maar Fabian neemt ons echter mee naar het bovendek. Het is ook gelijk een stuk rustiger en we kunnen dus een mooi plekje uitzoeken. Nadat de boot vertrokken is uit Luzern worden onze tickets al snel gecontroleerd en krijgen we een drankje aangeboden. Dit nemen wij dan ook graag aan, want we zitten ruim een uur aan boord van de Waldstätter richting onze eindbestemming Alpnachstad. De tocht over het Vierwoudstrekenmeer geeft je de meest prachtige uitzichten. Logisch, want we varen dan ook deels om de berg Pilatus heen. Na wat tussenstops, mooie landschappen, een warm zonnetje en een heerlijk drankje komen we aan in Alpnachstad. Hier zullen we de boot verlaten en op de trein springen naar de top van de berg.

De steilste tandradbaan ter wereld

Het stukje vanaf de kade tot aan het treinstation is niet ver, hooguit een paar minuten lopen. Aangekomen bij het treinstation van de Pilatusbahn keek ik met het spoor mee omhoog. Deze spoorlijn brengt je bijna geheel naar de top van de berg Pilatus. Wat mij gelijk op viel was de helling van het spoor. De Pilatusbahn is een smalspoortraject en heeft een lengte van 4,6 km. Het eerste plan om een spoorlijn aan te leggen naar de top van de berg Pilatus kwam in 1873 uit, maar dit plan werd niet doorgezet omdat het financieel niet haalbaar was. De route die de trein aflegt naar de top is zeer steil en het traject overwint een hoogteverschil van 1629 meter. Uiteindelijk kwam er in 1889 een nieuw plan op tafel, ditmaal werd er gebruik gemaakt van het tandradsysteem van Locher. Het tandradsysteem van Locher maakt gebruik van horizontale wielen, wat zorgde voor meer stabiliteit en genoeg kracht. Dhr. Locher was een Zwitserse constructeur en bouwmeester en heeft zelf de leiding gehad in de aanleg van de Pilatusbahn. Het bijzondere aan zijn tandradsysteem is dat het een maximale helling van 48% aan kan, waar het bij het eerdere plan maar 25% was en er gebruik gemaakt zou gaan worden van verticale wielen. De maximale stijging van 48% maakt deze in 1889 aangelegde spoorlijn de steilste tandradbaan ter wereld. Het traject is uiteindelijk in 1937 geheel geëlektrificeerd. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van speciale treintjes die deze hoogteverschillen en stijgingen makkelijk kunnen overwinnen, zonder dat je er als passagier iets van merkt. Alleen als je daadwerkelijk uit het raam naar de grond kijkt zie je de helling en een afgrond.

De berg Pilatus

Met de Pilatusbahn ben je in 40 minuten bij het eindstation op de Pilatuskulm. Hier bevinden zich een hotel en restaurant en een groot terras met uitzicht. De mogelijkheid hier is even door klimmen naar de top van de berg. Met een steil pad, dat vergeleken kan worden met de steilste tandradbaan, ben je in 15 a 20 minuten op de top. Hier bevindt zich een 360 graden uitkijkpunt met uitzichten op de spoorlijn, maar ook op de stad Luzern en het Vierwoudstrekenmeer. Eén van de andere activiteiten op de berg Pilatus is rodelen, want zomers hebben ze hier de langste rodelbaan van Zwitserland. Vanaf het terras op de Pilatuskulm vertrekt de gondelbaan naar beneden en bij de tussenstop Fräkmüntegg ligt de Rodelbaan. Een leuke activiteit voor het hele gezin.

de steilste tandradbaan
Het uitzicht vanaf de top van Pilatus op het Vierwoudstrekenmeer en Luzern.

De boottocht van Luzern naar Alpnachstad en de Pilatusbahn zitten bij de Swiss Travel Pass inbegrepen. Op vertoon van je Pass kan je deze fantastische tocht maken!

 

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.