Gadget: Orient-Express app

De Orient-Express herleeft! Helaas niet in het echt, maar wel op je iPad. Vorige week is er namelijk een fantastische app gelanceerd die jouw tablet in een geschiedenis boek verandert. De informatieve iPad-app van Arjan den Boer vertelt het verhaal van de beroemdste trein uit de geschiedenis. De Orient-Express spreekt voor velen tot de verbeelding en met de nieuwe app is het heerlijk wegdromen. Een must-have voor elke treinliefhebber. RmdT testte de app voor je uit!

Terug in de tijd

De Orient-Express was een beroemde luxetrein uit België die van Parijs naar Constantinopel (Istanboel) reed. De trein werd het toonbeeld van luxe en glamour uit de jaren 20. Ook werd het verre oosten ineens een stuk bereikbaarder. In de ruim 100 jaar dat de trein reed, is het toneel geweest van meerdere conflicten en oorlogen. Zo speelde de Orient-Express een belangrijke rol als vervoersmiddel voor staatshoofden, diplomaten en spionnen en had het te maken met aanslagen, moorden en oorlogshandelingen. De luxetrein is daardoor een inspiratiebron voor vele romans zoals Agatha Christies ‘Moord in de Orient-Express’ en Ian Flemmings ‘From Russia with Love’. De trein reed nog als een gewone lijndienst in 2009 tussen Straatsburg en Wenen, maar verdween daarna. Nu worden er nog wel nostalgische ritten georganiseerd van Londen naar Venetië, zoals met Incento.

Orient-Express app

Tablet wordt geschiedenisboek

De app geeft een prachtig kijkje in de geschiedenis van de Orient-Express aan de hand van rijke illustraties en bondige teksten. De app bestaat uit tien delen: van ‘Voorgeschiedenis’ tot de ‘Laatste trein’. Ook zijn er interessante interactieve onderdelen met bijvoorbeeld foto’s, affiches en brochures. Ook reis je zelf mee met de Orient-Express aan de hand van een aantal citaten van bekende en onbekende reizigers en dwaal je rond in de coupés met 360º afbeeldingen van de luxe slaap- en restauratierijtuigen. Ook heb je toegang tot prachtige interactieve routekaarten en stadsplattegronden.

Orient-Express app

De app is echt ontzettend interessant en erg leuk voor geschiedenis/trein fanaten. Het is echt heerlijk wegdromen met de app. Ook krijg ik er een soort heimwee van. Een heimwee naar een andere tijd. Ik zal zelf de jaren 20 van de vorige eeuw nooit meer meemaken, maar de allure en glamour trekt mij onwijs. Ik wil dan ook NU met die trein mee.

Interview door Historiek met de maker van de app:

De app is alleen te downloaden voor de iPad en kost € 5,99. Klik hier om naar de download-pagina te gaan.

Heb jij hem al gedownload of ga je hem nog downloaden? Er is deze maand trouwens ook een kleine expositie te zien over de Orient-Express in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.