Terug in de tijd…Wroclaw Glowny railway station

Dit treinstation niet alleen de grootste van Wroclaw, maar ook het grootste treinstation van de provincie Neder-Silezië. Men begon met de bouw rond 1855 en het station werd geopend in 1857. Al droeg het station tot 1949 toen nog de naam Breslau Hauptbahnhof.

Het station werd ontworpen omdat het als startpunt zou dienen voor de Oberschlesische Eisenbahn (Hoog-Silezië spoorweg), maar ook voor de spoorlijn die liep van Breslau naar Glogau. Het station verving het veel oudere treinstation van de Hoog-Silezië spoorweg uit 1841. Tegen de tijd dat het treinstation gebouwd was, had het maar één perron. Toch was het stationsgebouw ruim 200 meter lang en had het wachtkamers voor de 3e klas, 2e klas en 1e klas. Het had zelfs een speciale doorgang en wachtkamer voor VIP’s.

©Pudulek – CC BY-SA 4.0

Toen het Duitse Rijk eind 19e eeuw veel geld investeerde in de spoorwegen, groeide zowel het station als de stad Breslau enorm. De stad groeide naar het zuiden, precies richting de plek waar het station gebouwd was. Naast het perron dat er al stond, werden er nog eens 5 perrons bijgebouwd. Uiteindelijk groeide het uit tot 13 perrons onder een overkapping. De grote hal werd in 1899 opnieuw ingericht en dit duurde tot 1904. Sindsdien is het station wel gemoderniseerd, maar qua inrichting is er weinig meer veranderd.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog slaagde een groep Poolse verzetsstrijders er in om een troepentransport van de Nazi’s aan te vallen en te verslaan. Dit vond plaats in 1943. Na de oorlog, toen de stad Breslau en de provincie Neder-Silezië werden overgedragen aan de Poolse regering, werd er een gedenkplaat geplaatst om deze Poolse verzetsstrijders te eren. Daarnaast werd de naam van het station veranderd van Breslau Hauptbahnhof naar Wroclaw Glowny (Wroclaw Central). Ook na de oorlog was het station onderdeel van een tragisch ongeluk, waarbij een Poolse acteur om het leven kwam toen hij een trein in wilde springen dat al wegreed. Hij viel en kwam uiteindelijk onder de wielen van de trein terecht. Daarnaast werd het station tussen 2010-2012 opgeknapt voor het EK voetbal van 2012 wat in aantocht was.

Uitgelichte foto: ©Jednozgloskowiec

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.