Duitsland: even weg over de grens

Duitsland! Ja, we kennen de bekende steden als Keulen, Düsseldorf en Berlijn. Deze zijn vooral bekend vanwege de kerstmarkten, maar hebben uiteraard meer te bieden dan dat. Echter zijn er meer steden over de grens die een bezoekje zeker waard zijn en makkelijk te bereiken zijn per trein.

Aken

Een stad als Aken ligt vaak net niet op de route per trein richting het zuiden en valt dan vaak onder het kopje ‘daar komen we nog wel een keer’. Aken verdient dat natuurlijk niet! Het is een stad vol met historie, daar het al bestaat sinds het Romeinse Rijk, maar het is vooral bekend daar het de hoofdstad was van de Frankische Rijk. De Dom van Aken is ook één van de grootste trekpleisters van de stad en bestaat ook al sinds 806. Meer dan 30 koningen zijn hier gekroond en het is dan zeker een bezoek waard. Naast de vele historie is het ook een fijne winkelstad om per trein te bezoeken. De belangrijkste winkelstraten liggen namelijk vlakbij het station. Mocht je de stad bezoeken tussen half november en 23 december, ga dan ook zeker naar de kerstmarkt en vergeet niet een Akense Print te kopen (pop gemaakt van kruidkoek). Je kan al in Aken zitten voor maar €32 enkele reis.

Duitsland
De Dom van Aken – ©CEphoto Cc BY-SA 3.0

Osnabrück

Osnabrück staat bekend om haar kerstmarkt. Deze wordt ook wel de mooiste kerstmarkt van het noorden genoemd. Het bijzondere is dat het een historische kerstmarkt voor de dom van Osnabrück met een gigantische muziekdoos die non-stop kerstliedjes speelt. Tuurlijk heeft Osnabrück meer te bieden dan alleen een kerstmarkt. Het oude centrum biedt een wirwar van schattige straatjes en steegjes. Aanraders zijn het Nikolaiort en de vele culinaire aangelegenheden die deze stad te bieden heeft. Vooral voor inwoners in het oosten van Nederland is deze stad praktisch ‘om de hoek’. Osnabrück is al te bereiken voor maar €19 enkele reis.

Münster

Het oude centrum van Münster is een ‘must-see’ in deze stad, daar de stad een eeuwenlange geschiedenis kent. Echter is het centrum niet zo oud als men zou vermoeden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad grotendeels verwoest, maar na de oorlog werd de stad door haar inwoners in oude stijl herbouwd. Münster heeft een grote rol gespeeld ten tijde van de verschillende geloven en aftakkingen, maar ook is het bekend vanwege ‘de vrede van Münster’. Met dit vredesverdrag kwam een eind aan de Tachtigjarige Oorlog en werd ondertekend in het oude 14e eeuwse stadhuis. Het stadhuis en een aantal kerken zijn zeker het bekijken en bezoeken waard. Winkelen of shoppen is zeer goed mogelijk in deze stad en vooral tijdens de periode voor kerst is zowel de kerstmarkt als het winkelen een spektakel an sich. Münster is al te bereiken voor maar €19 enkele reis.

Duitsland
Münster Altstadt – ©Domjisch – CC BY-SA 2.0

Oberhausen

De stad Oberhausen staat garant voor dagen vol amusement. Naast het winkelen, wat in deze stad heel goed mogelijk is, is een bezoek aan Movie Park Germany een aanrader. Een pretpark geheel gericht op films en verdeeld in verschillende themagebieden. Het pretpark blijft zich nog steeds uitbreiden, daar in 2021 de achtste achtbaan van het park wordt verwacht. Ook loopt de route der Industriekultur door de stad, waarbij industriële bezienswaardigheden aan bod komen, waaronder de indrukwekkende exhibitieruimte Gasometer. Na een dag in het park, winkelen, wandelen of Sea Life kunt u in de avond lekker bijkomen in één van de vele bioscopen, cafe’s en restaurants. Oberhausen heeft aan het einde van elk jaar ook een eigen kerstmarkt. De kerstmarkt staat bekend als de grootste kerstmarkt van Duitsland en mag je dan ook niet overslaan als je in de maand voor kerst deze stad bezoekt. Je kunt Oberhausen al bezoeken voor maar €19 enkele reis.

Bonn

De stad Bonn staat ook wel bekend als de ‘reserve hoofdstad’ van Duitsland. Dit heeft te maken met de periode na de Tweede Wereldoorlog waarbij Duitsland in 2 delen werd opgesplitst. Alle ministeries vestigden zich in Bonn en zelfs nu Berlijn de hoofdstad is, verblijven er nog steeds een aantal ministeries in deze stad. Bonn bestaat al sinds de Romeinse tijd en is van kleine nederzetting uitgegroeid tot een gigantische stad. Een andere naam die Bonn draagt is ‘Beethovenstad’, daar Ludwig van Beethoven hier in 1770 geboren is. Naast het bezoeken van de vele museu die deze stad telt, is een bezoek aan het kuuroord Bad Godesberg zeker een aanrader. Deze stad biedt een mooi combinatie tussen cultuur en wellness. De kerstmarkt van Bonn is gevestigd in het centrum van de stad, rondom het oude stadhuis en de 3 omliggende pleinen. Bonn is al te bezoeken vanaf €23 enkele reis.

Duitsland
Zicht over Bonn – ©Mathias Zapper – CC BY-SA 3.0

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lekkerwegtips.nl. Mocht je naast de bovengenoemde steden geïnteresseerd zijn in andere mogelijkheden, bekijk dan zeker het artikel omtrent 5x leuke Duitse steden met de trein.

Uitgelichte foto: ©Rob Dammers – CC BY 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.