De zoektocht naar de goudtrein van de Nazi’s

Veel van jullie zullen er al over gehoord of gelezen hebben. De Nazi Gold Train dat zich ergens in het zuiden van Polen zou bevinden. Vanaf het moment van bekendmaking van het vinden van de goudtrein van de Nazi’s heeft men vraagtekens bij het bestaan van zowel deze trein als het gehele spoor- en tunnelcomplex wat er naast zou liggen.

Eerlijk is eerlijk… Als geschiedenisfanaat boeit dit verhaal mij enorm. Ik geloof zelf dan ook wel degelijk dat deze goudtrein bestaat of heeft bestaan. Of hij daadwerkelijk gevonden gaat worden in Polen en of er een heus complex van tunnels en sporen ligt? Tja, dat weet ik niet. Al zou het me niks verbazen als je kijkt naar de vele bouwwerken die door de Nazi’s gebouwd zijn tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

Het bericht over deze befaamde goudtrein komt op 20 augustus 2015 voor het eerst in nieuws. Twee Poolse Treasure Hunters claimen de verdwenen goudtrein van de Nazi’s gevonden te hebben. Deze trein verdween aan het einde van de Tweede Wereld Oorlog. De trein werd voor het laatst gezien in 1945 bij de toenmalige Duitse stad Breslau, nu een Poolse stad genaamd Wroclaw. Deze trein was onderweg naar Berlijn met vele schatten vanwege de oprukkende Russen.

Na de vondst van beide mannen, nemen ze contact op met een advocatenkantoor met het bericht dat ze een trein gevonden hebben. De beide mannen willen dan ook 10% van de gehele waarde van de trein. Tot dit moment had niemand ooit gedacht dat zich in de bergen rondom de stad Wałbrzych zoiets zou kunnen bevinden. Al ging er in de Poolse Folklore een verhaal rond over een trein die verdween in een tunnel nabij kasteel Ksiaz en er nooit meer uitkwam. De tunnel werd later afgesloten en vergeten. Deze tunnel is nu misschien gevonden, maar dat er een tunnelcomplex onder het kasteel Ksiaz of kasteel Fürstenstein ligt klopt wel. Dit was onderdeel van Projekt Riese tijdens de Tweede Wereld Oorlog om er een hoofdkwartier voor Adolf Hitler aan te leggen. Zover is het nooit gekomen, al is een deel van deze tunnels wel te bezoeken.

Vanaf de datum van bekendmaking worden er vele artikelen gepubliceerd over wat er zich in de Gold Train zou bevinden. Het zou gaan om ladingen goud en kunst dat is gestolen van de joden of om honderden kilo’s aan gouden tanden van Joden uit de concentratiekampen en kunst dat gestolen zou zijn uit Rusland of lichamen, biologische wapens en documenten. Al is er ook nog een vierde optie… Het zou ook kunnen zijn dat de trein informatie bevat over de SS en hun schadelijke praktijken tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Ook wordt er over de locatie van de trein veel gespeculeerd. Op kaarten van de omgeving rondom WaÅ‚brzych uit het jaar 1926 staan een aantal spoorlijnen die tegenwoordig niet meer bestaan of te vinden zijn. Men denkt dat in het verlengde van één van deze sporen de Nazi’s hun tunnelcomplex gebouwd hebben. De ingang tot deze tunnels bevind zich ergens op het 4km lange traject tussen Wroclaw en WaÅ‚brzych.
4km-met-locatie-goudtrein
Na veel zoeken, scans, radarbeelden heeft men de locatie kunnen beperken tot een stuk van ongeveer 200 tot 300 meter waar de trein zich zou moeten bevinden. Lang dit stuk spoor heeft de Poolse politie in samenwerking met het leger en de Poolse regering alles afgezet en hebben ze alle Treasure Hunters opgeroepen om hun zoektochten te staken. Waarom? Dit heeft te maken met het feit dat men niet met zekerheid kan zeggen wat voor materialen er in de (goud)trein liggen. Naast het goud of de gestolen kunst, bestaat er ook een kans dat er schadelijke materialen in de trein zouden kunnen liggen. Om die reden is nu alles in de omgeving afgezet, al houdt dit veel Treasure Hunters niet tegen. Toch is niet iedereen overtuigd dat er een trein verborgen is sinds de Tweede Wereld Oorlog. Voornamelijk een aantal Russische experts kunnen niet geloven dat het Russische leger tijdens en na 1945 deze trein niet gevonden zou hebben, aangezien Stalin nadat de Nazi’s zich overgaven alle documenten en papieren ingenomen heeft.

Op 9 september komt er een nieuw bericht naar buiten. Er zouden naast de bekende Projekt Riese tunnels, een heel stel nieuwe tunnels gevonden zijn. Daarbij zou de toegang tot de tunnel zich bevinden nabij het oude station van de stad Walim. Op de kaart zie je een wissel met een stuk spoor en deze zou eindigen in een tunnel.
Walim-1926-wissel-station

Op 10 september 2015 is er een tunnel gevonden. De tunnel is 15 meter breed, 2000 meter lang en bevind zich 25 meter onder de grond. Het is nog niet duidelijk of dit de gezochte tunnel is en of hier wat te vinden is. Al krijg ik het idee dat men in de buurt komt.

 

Op 11 september is er opnieuw een bericht vanuit Polen. Het is bevestigd dat er een enorm complex in de heuvels nabij Wałbrzych en Walim. Er zijn inmiddels twee tunnels ontdekt en deze zullen door speciale eenheden met explosieven geopend worden, zodat men veilig naar binnen kan. Waarschijnlijk behoort dit gehele complex tot Projekt Riese en is het hele idee achter het project groter dan men ooit heeft kunnen denken. Ook vermoed men nu dat er meerdere treinen kunnen staan, er zijn namelijk in 1945 3 treinen vertrokken vanuit Wroclaw. Twee daarvan waren militaire, versterkte treinen en de andere was een goederentrein. Er zijn ondertussen al nieuwe delen van het tunnelcomplex ontdekt en men komt steeds dichterbij de locatie waar de trein of meerdere treinen zouden staan.

Ik hou jullie uiteraard op de hoogte en hoop jullie binnenkort meer te kunnen vertellen. Maar nu een vraag aan jullie?

Wat denken jullie? Bestaat deze goudtrein van de Nazi’s echt en zal deze gevonden worden in Polen? Of hebben de Russen deze trein allang gevonden en vernietigd?

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.