Terug in de tijd…Station Bergen in Noorwegen

Het is het jaar 1913 en de stad Bergen in Noorwegen heeft het nieuwe station voltooid en geopend. Station Bergen gaat als eindpunt dienen van de 4 jaar eerder geopende Bergensbanen (de spoorlijn tussen Bergen en Oslo).

Voordat de Bergensbanen gebruikt zouden gaan worden en het station gebouwd werd, had de stad Bergen al een ouder station. Dit station was gebouwd in 1883 en deed op dat moment dienst als eindpunt voor de Vossebanen. De Vossebanen was de oorspronkelijke spoorlijn tussen Bergen en Voss. Deze spoorlijn werd net als het oude station geopend in 1883 en is uiteindelijk onderdeel geworden van de Bergensbanen.

Het station vlak na opening in 1913!
Het station vlak na opening in 1913!

Het huidige station heeft in totaal 4 sporen en is gebouwd in de Noorse Romantische stijl. Het station is bedacht en ontwikkeld door de architect Jens Zetlitz Monrad Kielland. Deze architect heeft naast het station in Bergen ook de stenen huisjes (Hanze huizen) bij de oude werf of kade (bryggen) ontwikkeld, maar ook Gamlehaugen. Gamlehaugen is de residentie van de Noorse koninklijke familie in de stad Bergen. Het huidige station is het grootste station van Bergen en één van de grootste van Noorwegen zelf. Naast dit station zijn er nog 3 kleinere stations die nabij Bergen aan de Bergensbanen te vinden zijn.

Het station staat nu sinds 2003 op de monumentenlijst, zodat er niks meer aan veranderd kan en mag worden.

Uitgelichte foto ©Kamil Porembiéski – CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. René Wolf Beantwoorden

    Een prachtig station dat een mooi uitgangspunt (of bestemming) is voor een reis over de Bergensbanen is. Die reis mag hier zeker niet ontbreken net zoals de Flamsbanen en de Nordlandsbanen.
    https://www.flickr.com/photos/renewolf/10348390546/in/album-72157636049959845/

    • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

      Dankjewel voor je reactie! Ben helaas zelf nog niet in Bergen geweest, maar staat nog op mijn verlanglijstje! Net als de Bergensbanen en de Flamsbanen. Daarnaast even een compliment voor de foto van het station in bergen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.