Boekrecensie: Van Rode Plein naar Chinese Muur

Het staat op de bucketlist van menig treinliefhebber: met de Trans Mongolië Express van Moskou naar Beijing reizen. Auteur Lex Niekel maakte deze reis en schreef er een mooi boek over, Van Rode Plein naar Chinese Muur. Een Reis met de Trans Mongolië Express.

Alvast een waarschuwing vooraf, want van dit boek krijg je serieuze reiskriebels. Lex Niekel beschrijft zijn reis tot in de details, met een dosis droge humor. Hij neemt je mee langs de douane in Moskou, voorbij de hoge pieken van de Oeral en langs de oevers van het Baikalmeer. Ook beschrijft hij zijn ervaringen wanneer de trein door de Gobi Woestijn trekt en hoe hij aankomt bij zijn eindbestemming: Beijing. Maar het gaat Lex niet alleen om de reis óf de bestemming. Vooral zijn medepassagiers hebben een hoofdrol in zijn boek en zijn reis zou niet hetzelfde zijn geweest zonder zijn reismaatje Bob.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De route van de Trans Mongolië Express. Foto: aangeleverd.

Reisboek

Het boek van Lex Niekel is niet alleen leuk voor treinreisliefhebbers, ook doorgewinterde reizigers zullen zich in dit boek herkennen. Het leest lekker weg en de anekdotes die Lex vertelt zijn vaak hilarisch beschreven. Dit boek is goed te gebruiken ter voorbereiding van je eigen reis met de Trans Mongolië Express, maar zelfs wanneer je nooit van plan bent om deze trein te pakken, is het een aanrader om te lezen.

Als de trein langs de oevers van het Baikalmeer rijdt, geniet ik staand in het gangpad van een werkelijk sensationeel uitzicht. Het is pas half mei, maar toch zeker de helft van het gigantische wateroppervlak is bedekt met ijs en ijsschotsen.

Lex Niekel in Van Rode Plein naar Chinese muur

Wanneer je het boek van Lex uit hebt, smaakt het naar meer. Meer treinreizen, meer avonturen. We willen direct een enkeltje Moskou boeken om daar op de trein naar Beijing te stappen, maar in de tussentijd bladeren we het boek nog eens door.

Van Rode Plein naar Chinese Muur, een reis met de Trans Mongolië Express is voor 15 euro te koop bij onder andere Bol.com.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.