Voor jou getest: de beste mondkapjes voor in de trein

Of je het nu leuk vindt of niet: mondkapjes zijn verplicht in het OV en dus óók in de trein. Dit geldt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Nu komen mondkapjes in veel kleuren, materialen en maten, maar welk mondkapje is het fijnst tijdens een lange treinreis? We gingen het testen!

Voor het OV heb je een niet-medisch mondkapje nodig. Het materiaal maakt niet heel veel uit, er is geen voorgeschreven regel hiervoor. In landen als Frankrijk is zelfs een sjaal voor je mond voldoende. Wil je er zeker van zijn dat je een geschikt mondkapje hebt? Ga dan voor een een laag katoen, gecombineerd met twee lagen chiffon. Deze stoffen blijken de meeste druppels tegen te houden.

Let op: ga je voor een stoffen mondkapje? Dan is het belangrijk dat je hem regelmatig wast en niet te vaak gebruikt. Zorg er dus voor dat je meerdere maskers bij je hebt op reis.

1. Katoenen mondkapjes

Mondkapjes van katoen zitten het fijnst, zijn goed ademend en absorberen goed (hallo, zweetlip). Mondkapjes van deze stof zijn vaak wel wat dik, helemaal wanneer je er nog een extra filter in doet. Tijdens een lange treinreis kan dit vervelend zijn. Je kunt voor een voorgevormd mondmasker gaan, maar deze zijn snel te klein of te groot. Wij gaan het liefst voor een mondkapje dat je kan uitvouwen over je kin, mond en neus. Nick draagt een op de uitgelichte foto een katoenen mondkapje.

Koop hier het mondkapje >>>

2. Viscose mondkapjes

Wil je wel kunnen ademen tijdens de treinreis? Dan vonden wij mondkapjes gemaakt van de stof viscose heel fijn. Deze stof wordt gemaakt van planten en is dus ook meteen heel natuurlijk. Het mondkapje is licht van stof en je kunt er doorheen ademen (hoe goed hij dan wel of niet werkt tegen het virus is nog maar de vraag, maar je kunt er een filter in doen). Op de foto draag redacteur Kirsten een zelfgemaakt viscose mondkapje van de Goudse winkel Bibliss (#nospon), online zijn er niet veel varianten te koop.

Koop hier het mondkapje >>>

3. Wegwerp mondkapjes

Makkelijk, niet te dik en je kunt hem weggooien wanneer je er klaar mee bent: de wegwerp mondkapjes. Qua stof is dit mondkapje erg fijn en goed dooradembaar. Deze mondkapjes zijn gemaakt van katoen of wol, soms zelfs van beiden. Deze mondkapjes zijn misschien niet het meest modieus, maar wel goedkoop en handig voor een lange treinreis.

Koop hier het mondkapje >>>

4. Mondkapje met anti-condens ventiel

Bij dit mondkapje krijg je nog steeds last van een bezwete bovenlip, maar is wel handig voor als je een bril draagt. Het anti-condens ventiel zorgt er namelijk voor dat je geen beslagen bril krijgt.

Koop hier het mondkapje >>>

5. Extra hulpmiddelen

Je hoeft in het mondkapje geen extra filter te dragen, maar het mag wel (en beschermt beter). Wil je wel een extra filter? Koop dan een pak vervangbare filters of doe een papieren doekje in je mondkap. Bij een lange treinreis kun je ook last gaan krijgen van het touwtje of elastiek bij je oren. Een verlengstukje kan dit voorkomen, dus het is aan te raden om die in ieder geval bij je te hebben.

Lees ook:

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Pingback:Wàt? Nu al wintersport boeken?! | Elke dag vakantie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.