Reizen met…Eva Hopstaken

Welke treinreis staat er bij jou nog op de bucketlist? Misschien heb je wel wat inspiratie nodig? Elke week nemen enthousiaste reizigers ons mee op reis en vertellen over hun meest fantastische treinreis en welke treinreizen ze nog willen maken. Verhalen waardoor wij direct de trein willen pakken! Reis deze week mee met Eva en de Trans Siberie Express.

Wat is jouw mooiste treinreis geweest?
Op deze vraag kan slechts een antwoord volgen. Reizen per Trans Siberie / Mongolie Express.

Wanneer heb jij deze reis gemaakt?
Meerdere malen heb ik het traject van de Trans Siberische Spoorlijn mogen bereizen. De eerste trip maakte ik samen met mijn moeder. We vingen onze reis reeds in St.Petersburg aan en namen de nachttrein naar Moskou om aldaar aan het grote avontuur te beginnen. Zonder tussenstops reden we in vijf dagen naar de hoofdstad van Mongolie, Ulan Bator. China was het volgende reisdoel en waar de meesten hier het vliegtuig naar Amsterdam pakten, plakten wij er nog een treinreis aanvast. Die van Beijing naar Hongkong. Wat een reis, wat een ervaring. Dit smaakte naar meer. Voor mijn werk begeleidde ik verschillende malen groepen tijdens een reis over dit langste stuk spoor ter wereld. Ook speelde deze trein en haar eindeloze rails een rol in mijn half jaar sabbatical. Ik gebruikte ’s werelds langste treinreis, langs ruige bergketens, uitgestrekte toendra’s en steppenland en de Chinese Muur om een half jaar in Azie te backpacken.

Wat was er zo special aan de treinreis?
Bijna 10.000 kilometer spoor gaat onder je door, wanneer je deze treinreis maakt. Als dat al niet speciaal is, dan is het wel de ervaring aan boord. De meeste reizigers op de trein reizen om het reizen. Snap je wat ik bedoel? Wanneer je naar Beijing wil gaan, kun je dit ook per vliegtuig doen en zelf Ulan Bator is per vlucht te bereiken. Maar juist het leven in de trein maakt een dergelijke reis speciaal. Persoonlijk vergelijk ik met kamperen. Je hebt een bed om te slapen, je kunt een eenvoudige maaltijd krijgen – op een van de stations, of in het restauratie rijtuig – en je kunt jezelf enigszins opfrissen in de toiletruimte of soms aanwezige provisorische douche.

Onderweg zie je Europa en de Europeaan langzaam veranderen in een ander continent en de bevolking verandert mee en heeft op elk station waar halt gehouden word, andere gelaatstrekken.

Reizen met de treinReizen met de trein

De provodnik (condcteur – rijtuigbewaker) is je beste vriend of je ergste nachtmerrie. Heb je dames die zich over de coupes ontfermen dat zit je doorgaans gebeiteld. Met een oostblok stofzuiger ontdoen ze het gangpad van moddervoeten en met onbeduidend ruikend schoonmaakmiddel soppen ze de roestvrijstalen wc-pot uit. Maar heb je een man, neem dan zelf maar wat chloordoekjes mee van huis, want die nemen het dikwijls niet zo nauw met de schoonmaakroutine op de trein.

Wie je reismaatjes zullen zijn is ook een verassing. Je slaapt in een 4-persoonscoupe (2-persoons kan ook, maar heb ik nooit gedaan) en de bedden blijven nimmer onbeslapen. Dikwijls zijn het andere reizigers maar het kunnen net zo goed Russen zijn. Zoals die keer dat ik met twee soldaten het slaapvertrek deelde, of de man uit  Tadzjikistan die een oogje op mijn moeder had. Hoe dan ook, ga er in ieder geval van uit, dat minimaal een van de drie roomies snurkt, oordoppen in de tas dus.

Uren zou ik uit kunnen wijden over de spelletjes die ik leerde, de mensen die ik leerde kennen en hoe intens boeiend de landen zijn die je tijdens een dergelijke reis aandoet. Het gevoel van ‘niets moet’. Heerlijk!

Welke route/treinreis zou jij nog willen maken?
Het klinkt misschien raar, maar ik zou echt nog een keer de reis per Trans Mongolie Express willen maken of beter gezegd (minimaal) twee keer. Ten eerste zou ik de toch heel graag een keer in de winter willen maken. Bloemen op de ruiten, sneeuwmuren langs het traject en een bevroren Baikalmeer nabij Irkutsk, dat lijkt me machtig.

Bovendien zou ik de reis heel graag een keer met mijn partner en onze kleine meid willen maken. Zo kunnen zij zelf de reis ervaren waarover zij zo vaak de verhalen over gehoord hebben.

Reizen met de treinEva is freelance reisredacteur en reisblogger. Haar favoriete treinreis is reizen per Trans Siberie Expres. Haar favoriete contintent is Azië, dichtbij huis tref je haar regelmatig in België. Meer van haar weten? Neem een kijkje op www.omnitraveler.nl

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.