Reizen met…Jenny Smit

Welke treinreis staat er bij jou nog op de bucketlist? Misschien heb je wel wat inspiratie nodig? Elke week nemen enthousiaste reizigers ons mee op reis en vertellen over hun meest fantastische treinreis en welke treinreizen ze nog willen maken. Verhalen waardoor wij direct de trein willen pakken! Op deze zonnige maandag reizen we mee met Jenny op de Trans-Mongolië Express van Beijing naar Moskou!

Wat is je mooiste treinreis geweest?
Mijn mooiste treinreis was de Trans-Mongolië Express van Beijing naar Moskou. Of eigenlijk reisde ik een stukje verder: ik stapte in de trein in Xian in het midden van China, en stapte uit in Nederland. Uiteraard wel met de nodige stops.

Wat was er zo special aan de treinreis?
In 2005-2006 heb ik een jaar met mijn rugzak door Azië gereisd. Tijdens de voorbereiding van deze reis is mij al snel duidelijk: ik wil zo min mogelijk plannen en zo min mogelijk vliegen. Ik wil niet alleen toeristische highlights, maar ik wil ook de begaande paden verlaten. Ik wil mensen ontmoeten en vrijwilligerswerk doen.

Trans-Mongolië Express
©Fotoof

Ik boek een enkele reis Myanmar en ik vertrek. Hoewel het regelen van een treinticket voor de TME terug naar Europa (en de benodigde visa) nog best wat voeten om aarde heeft, heb ik toch voor deze manier van reizen gekozen. En zo reis ik dus na een paar maanden zuidoost Azië vanuit Thailand over land naar Nederland, en vanuit China geheel met de trein!

Van Azië overland naar Europa reizen is raar. Geleidelijk zie je vertrouwde Europese dingen die je soms bijna een jaar niet gezien hebt, terwijl je steeds meer Aziatische dingen die op dat moment vaak vertrouwder zijn achter laat. De laatste boeddhistische tempel, de laatste keer noodles, maar wel in Mongolië in een weeshuis voor het eerst in lange tijd hutspot eten.

Welke route/treinreis zou je nog willen maken?
De route van de Shongololo-express in Afrika lijkt me geweldig. Eigenlijk reis ik het liefst tussen de lokale bevolking. Dus geen luxe trein voor toeristen, maar gewoon een trein waar op elk station verkopers met rariteiten binnendringen en waar je voor een prikje de lekkerste streekgerechten kan proberen. Of waar de trein een rijdende winkel is, en verkopers op ieder station een complete huisraad uit weten te stallen gedurende een kwartier.

Trans-Mongolië Express
©Fotoof

Wat maakt voor je reizen per trein zo bijzonder?
Het contact met mensen, terwijl je vanuit je luie stoel (of bedje) het landschap ziet passeren. Zeker bij lange reizen raak je helemaal in het ritme van de trein, en dat leidt tot een zekere saamhorigheid tussen passagiers. Mensen zijn tijdens lange treinreizen veel minder gehaast dan in een vliegtuig. Toen ik onverwachts door de IJslandse aswolk in 2010 vanuit Sofia in Bulgarije per trein naar Utrecht moest (en daardoor 4 dagen te laat op mijn werk verscheen) was het heel gezellig in de trein. Iedereen zat in het zelfde schuitje, of beter gezegd, in de zelfde coupé.

Naam: Jenny
Leeftijd: 36
Datum eerste treinreis: rond 1980?
Aantal bezochten landen: meer dan 60
Dagelijkse bezighede: juf, reiziger, fotograaf, duiker. In willekeurige volgorde. Zie ook www.fotoof.nl voor nog meer mooie foto’s van Jenny.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.