Railfietsen in Noord-Värmland, Zweden

In het noorden van de provincie Värmland in Zweden vind je het kleine stadje Hagfors. Lang geleden lag Hagfors aan de spoorlijn die liep van Skoghall naar Nordmark, via Karlstad. Het had een klein station, maar het treinverkeer ligt er al weer lange tijd stil. Een deel van het traject is gesloopt, behalve het stuk van Hagfors naar Uddeholm. Dat is nog wel in gebruik door de zogenoemde railfiets.

Dressin
© Visit Värmland

Het enkelsporige traject dat nog intact is wordt tegenwoordig op een bijzondere manier gebruikt. Het traject tussen Hagfors en Uddeholm is te berijden via een railfiets, ook wel een draisine of dressin genoemd. Een railfiets is gebouwd voor 2 personen en op deze manier leg je de spoorlijn heel ontspannen af, terwijl je ondertussen lekker kan genieten van de Zweedse natuur en alle andere bezienswaardigheden onderweg. Eén voordeel… Je hoeft niet te sturen, dus verdwalen is praktisch onmogelijk.

IMG_2926
© Visit Värmland

De railsfiets is te huren in Uddeholm en daarmee fiets je richting het station in Hagfors. Daar is het bij aankomst mogelijk om het stadje te bezoeken of om een bezoek te brengen aan het kleine spoorwegmuseum die daar gevestigd is. Hier kom je meer te weten over de spoorlijn die aangelegd is in 1873 voornamelijk vanwege de mijnbouw en smeltovens in de regio en dat de spoorlijn gesloten werd in 1990. Toch is alles nog steeds hetzelfde als op de dag dat de spoorlijn gesloten werd.

Het museum is alleen geopend van mei t/m september. Een bezoek aan dit museum is natuurlijk mooi te combineren met het railfietsen, want na het bezoek aan het museum fiets je gewoon weer gezellig terug naar Uddeholm.

Uitgelichte foto: ©Tekniska museet

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.