Verlaten treinstations – Central Railroad of New Jersey Terminal in de Verenigde Staten

Ook wel bekend onder de naam Communipaw Terminal of Jersey City Terminal is het station Central Railroad of New Jersey Terminal één van de vijf treinstations die op één lijn langs de rivier de Hudson lagen. Het heeft in totaal zo’n 78 jaar dienst gedaan als treinstation, maar werd uiteindelijk toch in het jaar 1967 verlaten.

Dit station is gebouwd in het jaar 1889, maar diende als vervanger voor het al eerder gebouwde station in 1864. Dit station is onderdeel van het Liberty State Park en staat samen met Ellis Island en het Statue of Liberty symbool voor het tijdperk van de grote immigratie naar de Verenigde Staten. Er zijn in totaal rond de 10,5 miljoen immigranten door dit station de Verenigde Staten binnengekomen. De bijnaam Communipaw Terminal heeft het dan ook niet voor niets. De naam Communipaw stamt af uit de taal van de Indianen wat namelijk ‘big landing place at the side of a river’ betekend, ofterwijl een grote plek om aan land te gaan.

Waar wil je heen? - © Paulm27
Waar wil je heen? – © Paulm27

Het stationsgebouw is gebouwd in de Richardsonian Romanesque stijl. Het heeft in taal 12 platforms of perrons gehad met daarbij ook een aantal plekken waar ferry’s aan konden leggen die de Hudson overstaken. Op deze manier konden veel passagiers gelijk door en oversteken zonder dat ze weer op een andere manier de overkant moesten bereiken. Dit station zijn stationsgebouw, perrons en de kades langs de Hudson was één van de grootste constructies uit zijn tijd en heeft een eeuw lang de haven van New York gedomineerd met zijn gebouwen en kades.

Vanaf het moment dat het gebouw niet meer gebruikt werd, werd het gelukkig wel onderhouden door de Central Railroad of New Jersey zelf. Het verkeerde daarom in een zeer goede staat en werd vaak gebruikt voor tentoonstellingen, voorstellingen van films, concerten en andere evenementen. Vanaf het jaar 2002 staat het leeg en wordt er weinig tot niks meer mee gedaan. Dit heeft er mee te maken dat er geen enkel vervoer qua bus of ferry in de  buurt stopt. Het is daarom een heel eind lopen voordat je er bent. Ook is het tijdens de hurricane Sandy beschadigd geraakt en sindsdien is het gesloten voor publiek.

Upper left corner: The old Ferry docks. - © Jared Kofsky | Bottom left corner: Sign for a nighttrain on the station - © GK Tramrunner229 | To the right: All the old platforms of the station - © Acroterion
Upper left corner: The old Ferry docks. – © Jared Kofsky | Bottom left corner: Sign for a nighttrain on the station – © GK Tramrunner229 | To the right: All the old platforms of the station – © Acroterion

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. Tom Terhorst Beantwoorden

    Zeer mooie site!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.