Op bezoek bij de Inca’s – Machu Picchu, Peru

Enigzins verward door het slaapgebrek, mijn kotsmomentje in de auto naar het station Poroy en knallende hoofdpijn wachten we in de lobby van het station op de trein die ons naar het dorp Aguas Calientes zal brengen. Vanaf Aguas Calientes, de toeristische naam van het dorp dat aan de voet van Machu Picchu ligt, gaan we vandaag naar het wereldberoemde Machu Picchu. De meest bekende ruine van alle Incaruïnes.

De backpackerstrein met adembenemend uitzicht

De meeste toeristen gaan net als wij vanaf de omgeving Cusco met de trein naar Machu Picchu. Wij stappen op in Poroy, waar je ongeveer tien minuten rijden vanaf Cusco zit. Onze ‘backpackertrein’, de Vistadome brengt ons in 4 uur naar Aguas Calientes. In die vier uur drink ik veel water, fruit en neem ik een paracetamol. Het slaapgebrek, het misselijke gevoel en knallende hoofdpijn vertrekt al snel. In de vier uur zien we het landschap veranderen. Van de lage landen rijden we naar de hoge landen. De temperatuur veranderd in regenwoud, het wordt steeds bebosser en er begint wat regen te vallen. Tijdens de reis vang je zo nu en dan een blik op van de Peruanen die langs het spoor wonen. We maken één stop in het kleine stadje Ollantaytambo, waar ook enkele van de oudste voortdurend bewoonde gebouwen van Zuid-Amerika zijn gevestigd. Veel reizigers bezoeken Ollantaytambo omdat dit het beginpunt is van de Inca-route naar Machu Picchu. Voor ons wordt het morgen een tussenstop op de terugweg.

MaPi-Vistadome-train
Machu Picchu

Aguas Calientes. Het stadje aan de voet van Machu Picchu is alleen bereikbaar met de trein. Het dorp is redelijk geïsoleerd van de wegen. Ruim maanden van te voren boekten we onze trein tickets omdat er vanwege de nieuwe bezoekers regeling in Peru maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Je wilt dan niet zonder vervoer zitten. Een andere mogelijkheid is nog wel de wereldberoemde Inca Trail te lopen, het wandelpad dat Machu Picchu met de buitenwereld verbindt. Je moet alleen wel in topconditie zijn, de route is 45 km lang en duurt drie tot vijf dagen.

Als we de wandeling naar Inti Punku oftewel ‘de zonnepoort’ lopen word ik redelijk jaloers op de wandelaars die hier het traditionele einde van de Inca Trail lopen. Het biedt een prachtig uitzicht over de ruines, het stadje Aguas Calientes, watervallen, valleien en wolken, dit heb ik nog nooit gezien. Ik vraag me wel af wie het ooit doorheeft als je alleen op reis bent en naar beneden valt. Ik probeer er maar niet aan te denken.

Vanaf Aguas Calientes kan je de bus naar de top van Machu Picchu nemen. Daar kun je de hele dag rondlopen rond de ruines, selfies met lama’s maken, Huayna Picchu beklimmen en/of naar de zonnepoort lopen. Huayna Picchu  is de berg achter Machu Picchu, waar het uitzicht nog schitterender schijnt te zijn. We komen er met onze lakse instelling te laat achter dat je binnen een bepaald tijdstip naar binnen moet om deze berg te beklimmen.

Some History

Machu Picchu wordt verondersteld te zijn gebouwd rond de helft van de 15de eeuw en werd herontdekt door de Amerikaanse geschiedkundige Hiram Bingham in 1911. Het is de stad van de Inca’s die nooit door de Spanjaarden is ontdekt en daardoor ook niet vernietigd werd. Er is in deze stad nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden. Aangenomen wordt dat de bouw van de stad Machu Picchu werd begonnen rond 1440. De stad was bewoond tot aan de Spaanse verovering in 1532. Waar Machu Picchu precies voor diende is tot op de dag van vandaag nog steeds een mysterie. Wetenschappers denken dat de stad buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. Volgens andere zou de stad een fort zijn geweest ter verdediging van het Inca-rijk. Na de Spaanse verovering was er voor de Inca’s geen noodzaak meer om er te blijven komen. Een een derde theorie verklaart dat Machu Picchu vooral bedoeld zou zijn geweest voor het verzamelen van de bekende coca bladeren. Rondom Machu Picchu zijn namelijk veel plantages te vinden.

Prijzen

De prijs voor een treinkaartje met de Vistadome naar Machu Picchu hangt af van hoe vroeg je van te voren hebt geboekt en hoe druk het is, maar ligt rond de 98 dollar  voor een retour. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. De heenreis is goedkoper omdat er meer mensen terug naar Cuzco gaan dan er heen gaan. De entreeprijs voor Machu Picchu is vanaf de 62 dollar en vanaf 37 dollar voor toeristen. De bus vanaf Aguas Calientes naar de top van Machu Picchu kost rond de 18 tot 22 dollar.

Over Stylespy.nl

11063674_858337634203351_719274375004587626_nEvelyn Zielstra van de website www.stylespy.nl, schrijft vooral over reizen en boardsporten. Een leuke en interessante combinatie. Style Spy is een website voor avonturiers, dat met name over boardsporten en reizen gaat. Op de blog vind je met name persoonlijke favorieten, verhalen en tips. Verder vind je informatie over avontuurlijke sporten en activiteiten en informatie over reizen. Evelyn/Style Spy is ook te volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.