Terug in de tijd…Marrakesh Railway Station

Veel reizigers bezoeken het station in Marrakesh vanwege de atmosfeer en het mooie gebouw. Het station, gebouwd in 2008, is op dit moment het meest zuidelijke treinstation van Marokko. Al gaat daar in de toekomst verandering inkomen.

Marrakesh… Een stad waar je volgens Winston Churchill één keer in je leven geweest moet zijn.

“Here, surrounded by its extensive palm-groves that have sprung out of the desert, the traveller may rest assured that he will never tire of the majestic view of the snow-covered Atlas mountains. The sun is dazzling and warm, but never unbearably so; the air is sharp and refreshing, yet never unpleasantly cold; the days are perfect, the nights are cool. If you have one day to spend in Morocco, then spend it in Marrakech.” – Winston Churchill

Dan is daar dat ene gebouw dat je welkom heet, namelijk het Marrakesh Railway Station. Het huidige gebouw is gebouwd in 2008 en is gebouwd tegenover het oude stationsgebouw die stamde uit de Franse koloniale tijd. Het oude station is gebouwd in het jaar 1923 en op loop afstand van het nieuwe centrum (the French Quarter) en het theater. Het verschil in afstand tussen beide stations is ongeveer 100 meter. Men heeft bij de bouw van het nieuwe station nagedacht over de toekomst van de spoorwegen en hebben de sporen van het oude station doorgetrokken naar het nieuwe station. Er zijn namelijk plannen om het spoor door te trekken naar de steden als Agadir en Laayone. Op dit moment is het station in Marrakesh een kopstation. Dit houdt in dat dit het eindpunt is en er geen rails verder doorloopt. Ook als het spoor doorgetrokken gaat worden naar het zuiden, zal het een kopstation blijven.
1200px-Interior_Marrakech_Railway_StationMet zijn witte gebouwen valt het station enorm op, helemaal met het Atlas-gebergte op de achtergrond. Het is dan ook het enige station in de stad. Het station staat dicht bij de vele toeristische bezienswaardigheden en in het gebouw zelf zijn nog veel winkels, eetgelegenheden en een moskee. Waar wij het station onder naam Marrakesh Railway Station kennen, staat het bij de lokale bevolking bekend onder de naam “Gare de Marrakesh.” Vanuit dit station is het hele noorden van Marokko te bereiken. Per dag vertrekken er tussen de 15 – 20 treinen in de richting van Casablanca, Rabat, Fez en Tangiers, al is de trein met bestemming Tangiers een nachttrein. De spoorwegen in Marokko zijn erg goed ontwikkeld en is dan ook prima vervoer om Marokko te gaan verkennen. Zo zijn er ook treinreizen door Marokko te boeken die zo’n 10 dagen duren. Daarbij slaap je in een hotel/riad of in de trein.

Photo 1: ©David Stanley
Photo 2: ©Jialiang Gao

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.