Bologna, de rode stad van Italië

Bologna! Eén van de oudste steden van Italië en staat ook wel bekend als de rode stad. Een prachtige stad om te bezoeken tijdens een stedentrip of om te bezoeken met de trein, zoals ik deed. Toentertijd met de Autoslaaptrein rechtstreeks, tegenwoordig via Alessandria of natuurlijk gewoon via interrail natuurlijk. Hoe je er ook komt, de stad is zeker een bezoekje waard.

Zo vertrok ik, samen met mijn vader, op een vrijdagmiddag met de autoslaaptrein naar Bologna. Een reis van ongeveer 16 uur. Niet dat je je verveelt op de trein, er is genoeg te doen en zelf had ik genoeg spullen meegenomen om de tijd door te komen. Na vertrek uit Den Bosch, reden we richting Venlo, de laatste stop in Nederland. Hier konden we nog even de benen strekken op vaste grond en een frisse neus halen. Daarna begon de reis pas echt. Vanuit Venlo richting Duitsland, langs de Rijn. Wij zaten op dat moment in de restauratie en hadden dus prachtige uitzichten. Zo reden we op hoge snelheid richting de Alpen. Hier zouden wij zelf niks van meekrijgen, dit gebeurde allemaal ’s nachts als wij sliepen. Voordeel van een nachttrein. Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt kwamen wij rond 10.00 ’s ochtends aan in de mooie stad Bologna. Het zonnetje scheen en het beloofde een mooie dag te worden in Bologna la Rossa.
PICT0596

Felsina

De geschiedenis van de stad begint in het jaar 510 v. C. De stad werd gesticht door de Etrusken en droeg de naam Felsina. Het is 3 eeuwen bestuurd geweest door de Etrusken, daarna ging het deel uitmaken van het Romeinse Rijk. De naam werd door de Romeinen veranderd in Bolonia en was één van de belangrijkste handels- en bestuurssteden voor zowel de Romeinen, de Etrusken en de Kelten. Nadat het Romeinse rijk ten onder ging en de middeleeuwen zijn intrede deed, werd Bolonia een vrije stad en werd de naam van de stad Bologna. Dit gebeurde ook met vele andere Italiaanse steden als Milaan, Rome, Florence & Napels. Tijdens de middeleeuwen was Bologna de 5 na grootste stad van Europa en heeft het door de tijd heen een mooi, artistiek en cultureel stadscentrum opgebouwd. Het Piazza Maggiore, het grote plein in het centrum, is het middelpunt. Om het plein heen vind je 5 prachtige oude paleizen en de Sint-Petroniusbasiliek, de 5 na grootste kerk van de wereld. Toen men begon met de bouw zou deze kerk de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad moeten overtreffen in grootte, helaas was de paus het hier niet mee eens en werd het ontwerp aangepast en later werd de bouw zelfs stopgezet. Mede hierdoor is de façade niet afgewerkt en dat is sindsdien ook zo gebleven.
Sint-Petroniusbasiliek

Bologna la Turrita

Naast de Sint-Petroniusbasiliek en de 5 Palazzo’s rondom het Piazza Maggiore heeft de stad nog vele andere bezienswaardigheden. De bijnaam la turrita slaat dan ook op één van deze bezienswaardigheden. La Turrita betekent de getorende. Deze bijnaam heeft het te danken aan de vele torens die Bologna in de middeleeuwen in zijn stad had staan. Torens? ja… Torens. Tijdens de middeleeuwen had Bologna, net als andere Italiaanse steden, grote en rijke families die tot de adel van de stad behoorde. Om te laten zien dat je als familie veel geld bezat liet men een toren bouwen die dan de naam van de familie droeg. Daarnaast was het toentertijd zo dat, hoe meer torens een stad had, hoe machtiger het was. Tegenwoordig staan er nog een stuk of 20 overeind, maar er hebben er honderden in de stad gestaan. De twee bekendste torens zijn de Garisenda & de Asinelli torens. Al is de Garisenda toren 3 jaar na zijn bouw al weer deels afgebroken omdat hij te scheef stond. (Wat hebben Italianen toch met scheve torens?) De Asinelli toren is te beklimmen voor een paar euro en geeft je een adembenemend zicht over de stad en omgeving. Tijdens het bezoeken van Bologna zal het wel opvallen, overal waar je komt is het loopgedeelte overdekt. Het is iets waar Bologna ook zeer bekend om staat, het heeft namelijk door het gehele centrum ruim 40 km aan booggalerijen lopen. Op kleine pleintjes geeft dit een zeer authentiek beeld van de oude stad.
De Garisenda en Asinelli torens

To do in Bologna

– Loop vanaf het station richting het centrum en bekijk één van de oude stadspoorten
– Droom weg op één van de vele terrasjes aan het Piazza Maggiore- Neem een kijkje in de vele kerken en dan voornamelijk de Sint-Petroniusbasiliek
– Loop door één van de vele booggalerijen richting de Garisenda en Asinelli torens en beklim deze voor maar €3,-
– Eet een heerlijke pizza in één van de vele smalle straatjes in het studentendistrict nabij het Piazza Maggiore
– Bezoek de vele markten rondom het centrum en het grote park

Wist je dat…

– Bologna 4 bijnamen heeft, namelijk…
Bologna la Rossa (Bologna de Rode), vanwege de vele rode gebouwen en daken. Sommige zeggen ook dat dit te maken heeft met de politieke voorkeur van de inwoners.
Bologna la Grassa (Bologna de Vette). Bologna is dè culinaire keuken van Italië. Waar komt de spaghetti Bolognese anders vandaan? (dit heet in Bologna overigens gewoon spaghetti).
Bologna la Dotta (Bologna de Geleerde). Vanwege de eerste universiteit.
Bologna la Turrita (Bologna de Getorende). Vanwege de vele torens die de stad (ooit gehad) heeft.
– Bologna 40 km aan bogengalerijen langs de straten, die lopen door het gehele oude stadscentrum.
– Bologna is gebouwd rondom en op een necropolis.
– De oudste universiteit van de wereld in Bologna staat. Gesticht in 1088.
– De universiteit oorspronkelijk gesticht is in 425 na C. als school voor rechten. Alleen eindigde dit onderwijs na de val van het Romeinse Rijk.
– De Bolognesi (inwoners van Bologna), hun wereldberoemde bolognesesaus met Tagliatella eten en niet met Spaghetti.

Bologna is om zijn weetjes en zijn bezienswaardigheden zeker een bezoek waard. Vooral als je zo gek bent op cultuur en geschiedenis als ik.
PICT0530

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. Esther Beantwoorden

    Oh, ziet er goed uit! Bologna staat al een tijdje op mijn lijstje 🙂

    • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

      Bologna is prachtig! Zeker het bezoeken waard :)! (Zou er wel een paar dagen voor uittrekken hoor ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.