Bestemming bereikt: Venetië, Italië

Is er een stad mooier dan Venetië? Met haar kleurrijke huizen, helderblauwe kanalen, klassieke gondels en rijke palazzo’s? Die vreemde mix tussen Renaissance en Byzantijnse stijlen, oost en west. Of de indrukwekkende kerken en kathedralen, op elk eiland wel een. Venetië spreekt al honderden jaren tot de verbeelding. In de jaren 20 van de vorige eeuw was het één van de meest exotische bestemmingen waar je heen kon met de trein en ook nu is de stad prima te doen met de trein.

De stad van het water

Venetië is echt een stad die je minstens één keer in je leven bezocht moet hebben. Echt waar. Er is geen woord van overdreven. Venetië is gewoon prachtig. Zelfs met al die honderden toeristen. De stad heeft altijd al hoog op mijn verlanglijstje gestaan en afgelopen september bezochten Nick en ik (samen met mijn moeder en broertje, heel romantisch) eindelijk La Serenissima.

Verliefd

Het duurde wel even voor Venetië mijn hart had gestolen. De aankomst in Venetië is alles behalve romantisch. Het station past niet bij het beeld van de stad. Modern en strak. Het is er druk en in het plein ervoor staan tientallen bussen, afgeladen met mensen. Met zijn allen sta je in de rij voor een watertaxi of loop je de brug over die naar het eerste autovrije gedeelte van Venetië leidt. Daarna kom je in terecht in de brandschone stad. Geen vuilnis te zien, pas geverfde huizen en blauwe kanalen. Zo blauw dat het wel lijkt op zwembadwater. Mijn eerste indruk van de stad was dat het wel een pretpark leek. Een beetje nep en erg toeristisch. Dat Venetië toeristisch is valt niet te ontkennen, maar toen wij nou eenmaal een straatje insloegen kwamen we terecht in een oase van rust. Pittoreske steegjes, gezellige pizzeria’s en romantisch bruggetjes. De schoonheid van de stad is indrukwekkend te noemen.

Venetië on a budget

Veel mensen denken dat Venetië erg duur is, maar dit valt op zich wel mee. Nick en ik zijn allebei armoedzaaiers en proberen dan ook zo goedkoop mogelijk te leven op reis. Wanneer je een kop koffie wil drinken op het San Marco plein ben je inderdaad wel duur uit. Prijzen kunnen oplopen tot ruim € 20,- euro voor een kop koffie. Ook betaal je je natuurlijk blauw als je een Venetiaans masker wil kopen in één van de duizenden souvenirwinkeltjes die Venetië rijk is. Wij hebben elke dag uitgebreid geluncht en gedineerd en konden aan het einde van de maand gewoon onze huur betalen terug in Nederland. Dit zijn enkele tips voor een goedkoper Venetië:

  • Wij sliepen in een hotel in Mestre. Een prima 4-sterrenhotel. Mestre is het vasteland van Venetië en om de 10 minuten ging er een bus naar de eilanden. De bussen zitten een beetje vol, maar verder was het prima te doen.
  • Voor de bussen en Vaporetti (watertaxi) kan je het beste een kaart voor 24, 36 of 72 uur aanschaffen. Van de Vaporetti ga je waarschijnlijk veel gebruik van maken omdat alles lopen niet te doen is. Kijk hier voor de actuele prijzen en dienstregeling van de Venetiaanse watertaxi’s.
  • Het eten is over het algemeen niet duur in Venetië. Zelfs niet wanneer je aan het water zit met uitzicht op de Rialtobrug. Het drinken daarentegen kost ongeveer net zo veel als je maaltijd. Voor een glaasje wijn betaal je al gauw €7,-. Bezuinig dus op het drinken.
  • Dit doe je bijvoorbeeld door een flesje wijn in de supermarkt te kopen. Vervolgens zoek je een verlaten pier op aan de Canal Grande en geniet je van het uitzicht. Het mooiste uitzicht in heel Venetië voor maar een paar euro.

Met de trein

Venetië is erg goed te doen met de trein, ook vanuit Nederland. De bekendste trein die richting Venetië rijdt, is natuurlijk de Venice Simplon Orient Express. Deze luxe trein vertrekt van Londen of Parijs richting Venetië. Voor iedereen die geen Orient Express centjes heeft, zijn er natuurlijk nog genoeg andere routes. Vanuit Nederland kan je het beste de trein pakken richting München en dan rechtstreeks door naar Venetië.

Ben jij wel eens in Venetië geweest? Ook met de trein?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.