Video: Aanleg smalspoortraject tijdens WO1

In 1916, als de oorlog 2 jaar gaande is, nemen de Britten van het R.O.D. (Railway Operating Division) het smalspoortraject van de Fransen over en breiden deze tijdens de oorlog uit tot ruim 1600 km aan spoor. Over deze 1600 km spoor zullen tijdens de Eerste Wereldoorlog ruim 700 locomotieven en 2800 wagons rijden voor transport.

Gebruik van het smalspoortraject

‘Het spoor is de slagader van moderne legers’, zo luidt het citaat uit de oorlogsstrategie van het Britse Rijk uit 1906. De uitdagingen voor het militaire treinverkeer zijn niet mis, een snelle levering van bevoorrading en het opvoeren van de mobiliteit van de troepen. Dit concept wordt voor het eerst in de praktijk gebracht tijdens de Eerste Wereldoorlog, voornamelijk in de regio rondom de stad Poperinge in de Westhoek van België. Het smalspoor werd al sinds 1900 gebruikt in Frankrijk en Duitsland, terwijl de Britten gebruik maakten van normaal spoor. Dit had mede te maken met het gebruik van wegverkeer. Tijdens WO1 zien de Britten toch in dat smalspoor beter is en nemen dit compleet over. Meer weten? Klik hier.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.