Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je wordt op de hoogte gehouden van alle nieuwe artikelen en nieuwtjes.

Verlaten treinstations: Station Montzen in België

Na de inval door de Duitsers in het jaar 1914, werd het gehele spoorwegnetwerk in de regio door de Duitsers overgenomen. Het plaatsje Montzen, op dat moment nog onbereikbaar per trein, werd opeens heel belangrijk voor de Duitsers. Via Montzen konden de Duitsers makkelijker en sneller bevoorraden en men begon in 1915 met de constructie van een Station Montzen.

Het bijzondere aan de bouw is dat het station niet gebouwd is door de Duitsers of Belgen. De Duitsers hadden in het oosten veel Russische krijgsgevangenen gemaakt en besloten om deze in te zetten tijdens de bouw. Het station zou rond 1917/1918 klaar zijn. Maar station Montzen bloeide pas op na de oorlog. Aangezien er tijdens de oorlog veel schade was ontstaan in België, werd Montzen het doorvoer station van Duits materiaal, dat gezien werd als een herstelbetaling. Vanaf 1930 groeide het vervoer per spoor – vanwege de groei in de zeehavens – enorm en de Belgische staat besloot om het station en rangeerterrein uit te breiden.

In die tijd waren er ook veel onderlinge wedstrijden over de mooiste stations in de regio. Station Montzen heeft deze prijs regelmatig gewonnen en het station ging een mooie tijd tegemoet. Helaas brak de Tweede Wereldoorlog uit en kwam het vervoer via het station grotendeels stil te liggen. Het lag helemaal stil nadat het emplacement in 1944 gebombardeerd werd en het enorme schade opliep. Mede hierdoor is het station nooit meer zo mooi geworden en geweest als voor de oorlog. Na de oorlog werd het terrein grotendeels hersteld, maar het zou nooit meer bloeien zoals het gedaan had.

In het jaar 1952 werd de passagierslijn opgeheven en werd het emplacement alleen nog maar gebruikt voor goederenvervoer. Hedendaags komen er nog enkele treinen langs, maar het station van Montzen is sindsdien niet meer gebruikt. Tot op vorig jaar hebben er in het station nog een aantal oude rijtuigen en locomotieven gestaan, maar deze zijn er uitgesleept en op het rangeerterrein gezet. Nu is het station onderdeel van vandalisme en blijft er helaas weinig van over. Het ooit zo mooie, grote en machtige Montzen is nu niets meer dan een klein en verlaten station in België en men kan alleen maar terug denken aan de mooie tijden die het beleefd heeft. Gelukkig zijn er veel Urbex fotografen die het station en het rangeerterrein vaak op de foto zetten, zodat het niet vergeten zal worden.

Uitgelichte foto is van Flowizm

Post Author
Nick van Rookhuijzen
Nick (30) heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Reacties

7 Reacties
 1. posted by
  Jan Fransen
  jan 22, 2016 Reply

  Mooie foto’s, leuk thema, oude treinstations. Avontuurlijke tip als je van verlaten Belgische treinstations houdt. Er zijn er zo nog wel wat te vinden in de Democratische Republiek Congo, de voormalige kolonie van België. De oude spoorlijn Kinshasa-Matadi bestaat nog. Er langs zijn heel wat oude Belgische treinstations te vinden, bijvoorbeeld dat van Mbanza-Ngungu.

  • posted by
   Nick van Rookhuijzen
   jan 24, 2016 Reply

   Dankjewel voor je leuke reactie Jan. Ik ga daar is even onderzoek naar doen, dankjewel voor de tip :)!

 2. posted by
  a.
  feb 13, 2016 Reply

  is er misschien een adres of een straat aanwezig van dit treinstation? op internet is er niks over te vindeen qua adres

  • posted by
   René Wolf
   feb 21, 2016 Reply

   Een beetje zoeken met Google maps en je kan het station niet missen. Rue de gare proberen wil ook wel eens helpen. https://www.google.nl/maps/@50.7208281,5.9575603,16.21z

   • posted by
    Nick van Rookhuijzen
    feb 21, 2016 Reply

    Dankjewel voor het beantwoorden! Ik heb de reactie + vraag van de vorige lezer over het adres geheel over het hoofd gezien. Maar is inderdaad vrij simpel om te vinden.

 3. posted by
  mytraveljourney
  jul 31, 2017 Reply

  hoi hoi super mooi, ik zou hier graag naar toe gaan. maar één vraagje. kan je hier gewoon binnen komen zonder toestemming of is het helemaal omheind ?

  groetjes mytraveljourney

  • posted by
   Nick van Rookhuijzen
   aug 30, 2017 Reply

   Hi, mijn excuses voor dit late antwoord! Voor zover ik weet is het wel te bezoeken, maar er is wel wat beveiliging. Dit is echter paar jaar terug, ik weet niet hoe het er nu is.

   Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram

Reis mee tussen de rails op Instagram