Bestemming bereikt: Mechelen

Een beetje verdwaald staan we voor het station van Mechelen. We zijn net aangekomen met de trein en de hitte (op dat moment 30°C) heeft onze hersenen aangetast. We weten even niet hoe we nu in het centrum komen en het station ziet er een beetje verpauperd uit, alsof we bij de verkeerde halte zijn uitgestapt. Is dit echt Mechelen? Ja en nee. Het is echt Mechelen, maar de stad is vele malen mooier dan het station doet vermoeden. 

Oververhit ploffen we neer bij Sava, een tapasrestaurant dat ons meteen aanspreekt. Want sangria gaat er op zo’n dag prima in! We bestellen hongerig een paar kleine hapjes en kijken dan pas om ons heen. De Grote Markt van Mechelen is echt een plaatje, al wordt hij op dat moment een beetje ontsiert door de kermis. Eeuwenoude gebouwen worden afgewisseld met moderne architectuur. Nick en ik zijn dol op België en één van de redenen dat we er graag komen, is omdat de pleinen altijd leven. Het is er druk, je hebt héél veel keuze in verschillende eettentjes en cafés en je hebt altijd iets om naar te kijken.

mechelen met de trein

Bourgondisch Mechelen

We kunnen ondertussen dan ook heel wat Belgische steden van ons lijstje afstrepen, maar Mechelen bleef voor ons meer een plek om over te stappen met de trein. En dat is zonde – weten we nu. Mechelen is namelijk een prachtige stad met een rijke geschiedenis. Het was namelijk de hoofdstad de Bourgondische Nederlanden en deze invloed zie je nog steeds terug in de mooie historische gebouwen.

Om meer te weten te komen over Mechelen en haar geschiedenis, sluiten Nick en ik ons aan bij de Bourgondische Stadswandeling. De gids nam ons heel Mechelen door en ondanks het hete weer, bleef hij onvermoeid vertellen over het Bourgondische verleden en meer. Zelfs wanneer we de dag afsluiten met een biertje op het terras, weet hij nog meer weetjes en feitjes uit zijn mouw te schudden. Als verrassing krijgen we ook nog een privétour door het stadhuis van Mechelen en krijgen we zelfs een zeldzame blik in één van de torens waar ze vroeger heksen gevangen hielden. Al met al is deze rondleiding dus zeker een aanrader wanneer je veel te weten wilt komen over Mechelen.

Wat doe je in België? Bierdrinken natuurlijk!

Het Bourgondische verleden zie je ook terug in het eten. Het stikt in Mechelen van de goede restaurants, lekker eten en natuurlijk erg fijn bier. Een bezoekje aan Brouwerij Het Anker mag je dus zeker niet missen. De brouwerij bevindt zich op de rand van het Groot Begijnhof, wat ook een bezoekje waard is. Hier kun je heerlijk struinen langs de oude huisjes, romantische steegjes en prachtige gebouwen voor je je aan het bier waagt.

Brouwerij De Anker is al vijf generaties lang in de handen van eenzelfde familie en is zeker een must do voor bierliefhebbers. Tijdens de rondleiding leer je alles over het bierbrouwen en leer je ook het bier te proeven – wat natuurlijk niet verkeerd is. In de brouwerij zit ook een heel fijn restaurant waar je – met een lekker biertje natuurlijk – Belgische stoofs kunt eten. Ook kun je bij de winkel genoeg bier inslaan en de chocolade proeven die ze maken van het bier. Mocht je nou denken: wauw, ik zou hier wel willen overnachten? Dan heb je geluk want dat kan ook.

Mechelen met de trein

Mechelen is erg eenvoudig te bereiken met de trein. Vanaf Antwerpen Centraal is het nog maar een klein stukje. Vanaf Rotterdam Centraal doe je er ongeveer anderhalf uur over naar Mechelen, perfect dus voor een dagje shoppen of een weekendje weg. Qua prijs zit je ook goed, want je kunt al voor € 24,- (enkeltje) in Mechelen zitten. Je moet dan wel het vele overstappen voor lief nemen. Voor € 28,- (enkeltje) heb je al een reis zonder overstap. Je kunt het beste ruim op tijd boeken via NS International, dat is de goedkoopste optie. Wil je toch last minute vertrekken? Kies dan voor de optie met de meeste overstappen. Joh, heb je een extra avontuurlijke reis en zo zie je nog eens wat van België 😉

mechelen met de trein

Mechelen in het kort

Wanneer je Mechelen bezoekt, mag je de volgende dingen niet overslaan:

 • Maak een wandeling langs de Dijle via het Dijlepad
  Zeker rond zonsondergang is dit een aanrader. Erg romantisch en je hebt een fantastisch uitzicht over de stad.
 • Eet bij De Cirque langs de Dijle
  Dit restaurant zit op een fantastische plek langs de Dijle en je kunt hier overheerlijk eten. Een aanrader voor wanneer je iets chiquer uit eten wilt.
 • Spot mooie murals
  Mechelen is dé plek om streetart te bewonderen. Door de hele stad vind je prachtige murals dankzij het project Mechelen Muurt. 
 • Dwaal door het Hof van Busleyden
  Het oude stadspaleis in vroege renaissancestijl is een pareltje om te bezoeken. Het paleis is nu een museum met prachtige kunstwerken.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.