Help! Hoe overleef ik de nachttrein…

De nachttrein kan echt ideaal zijn. Je stapt in, geniet van het mooie landschap, slaapt en je stapt weer uit. Zo bespaar je vaak een dag reizen en een hotelkamer. Toch zijn de meeste nachttreinen niet zo luxe dat er een douche in zit. Zelfs schoon drinkwater is vaak nog een luxe op een nachttrein! Hoe zorg je er dan voor dat je er toch een beetje fris uitziet na een lange nacht op de trein? Zonder dat je meteen naar de dichtstbijzijnde douche rent om alle viezigheid van de reis van je af te spoelen? Hoe zorg je voor een beetje hygiëne op een nachttrein?

Brak en stinkend

Een nadeel van de nachttrein is dat je vaak in een veel te warme coupé ligt met veel te veel mensen. Echt comfortabel is dit niet. Het stinkt, je slaapt misschien wel slecht en de volgende ochtend wordt je brak wakker en voel je je vies. Zo wil je natuurlijk niet op de plek van bestemming aankomen, want vaak heb je niet meteen de kans om onder de douche te springen. Natuurlijk kan je een luxe coué boeken, maar zelfs daar zit vaak geen douche bij. Als je geluk hebt, heb je net aan stromend water en dat water is vaak ook niet echt heel schoon. Met de volgende tips kom je fris en fruitig aan op je bestemming!

 1. Zorg voor genoeg water.
  Soms is er echt een tekort aan schoon drinkwater op een nachttrein. Zorg er voor dat je altijd een literfles (of meer) met schoon water bij je hebt. Dit kan je niet alleen gebruiken om jezelf mee te wassen, maar een goede hydratatie is ook belangrijk. Als je genoeg drinkt, voel je je gelijk ook al wat frisser.
 2. Neem natte doekjes mee.
  Jezelf wassen met water uit een fles kan best een kliederboel worden. Daarom kan je er voor kiezen om natte doekjes mee te nemen. Ik vind ze zelf ideaal. De doekjes haal je goedkoop bij de supermarkt of drogist en je kan ze gebruiken voor je gezicht, je lichaam, maar ook voor vieze tafeltjes of een vies toilet.
 3. Zorg voor Deo of parfum.
  Een lekker luchtje zorgt er altijd voor dat je je weer wat frisser voelt. Spuit je kleding in met deodorant, parfum of een kleding-verfrisser en gebruik het natuurlijk ook op jezelf. Let op! Probeer je medepassagiers niet te vergassen en pas op met brandmelders. Die zijn best gevoelig voor deo’s of haarlak.
 4. Droogshampoo.
  Wat een uitvinding. Droogshampoo. Je spuit het in je vette haar en tada! Het is niet meer vet. Je haar leeft weer helemaal op. Ik kan niet meer zonder tijdens het reizen. Er zijn veel verschillende droogshampoo’s, voor meer volume bijvoorbeeld. Ik vind zelf de droogshampoo’s van Batiste het fijnst. Ze komen in vrolijke kleurtjes en ruiken lekker. Ook zijn ze goedkoper dan de gemiddelde droogshampoo van een A-merk.
 5. Neem een extra setje schone kleding mee.
  Ondanks dat je misschien je kleding inspuit met een luchtje, kan het toch heel fijn zijn om schone kleding aan te doen. Ik neem altijd extra schone kleding mee, zodat ik meteen een schoon gevoel heb.

Heb jij nog tips om de nachttrein te overleven?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Henk Beantwoorden

  In nachttrein van Zwitserland
  naar Duitsland had ik een ‘iets mindere’ ervaringet een nachttrein. https://dewereldvolgenshenk.nl/2019/01/30/5-uur-van-mijn-leven/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.