Column Kirsten: Waarom reizen met de trein?

Geen zorgen. Ook ik erger mij wel eens aan de NS en reizen met het openbaar vervoer vind ik ook geen pretje. Ik ben niet de juiste persoon om jou te overtuigen om voortaan met het ov naar het werk te gaan. Dat moet je helemaal zelf weten. Wel wil ik je overtuigen waarom reizen met de trein in en naar het buitenland zo fijn kan zijn.

Voor mij is het de mooiste manier van reizen. Ik ben geen trein geek. Ik reis niet omdat ik een trein zelf zo mooi vind of omdat ik perse met treintype nogwat op pad wil. Ik zie ze wel eens staan hoor. Treinliefhebbers langs het spoor. Met een camera klaar om een speciale trein te fotograferen. In mijn tijd als treinsteward heb ik heel wat treinfans ontmoet. Ze kunnen ieder type trein opnoemen en weten precies waar de trein vandaan komt en in welk jaar hij werd gebouwd. Dat weet ik allemaal niet. Ik weet nog net of ik in een stoomtrein zit of niet. Nee, het gaat mij puur om de manier van reizen. Geen files, geen stress. Puur genieten van de reis zelf.

Reizen met de treinMet het vliegtuig reizen is natuurlijk een stuk sneller en voor lange afstanden neem ik ook altijd het vliegtuig. Maar oooh, wat een stress. Wat mag ik meenemen in mijn handbagage? Heb ik nog vloeistof in mijn tas zitten? Alles uitdoen voor de douane. Op één of andere manier ben ik altijd nerveus voor ik door de douane ga. Ik ben altijd het braafste meisje van de klas, dus ik doe niks illegaals, maar de streng kijkende mannen en vrouwen van de douane geven mij altijd de kriebels. Douane door, riem weer om doen, spullen bij elkaar rapen. Naar de gate. Eenmaal geland moet je weer wachten op je koffer. Nee, ik vind vliegen niet echt relaxed.

Met de trein heb je dit allemaal niet. Je mag alles meenemen (en met alles bedoel ik vloeistoffen enzo, niets waarmee je in de problemen komt), je hoeft niet door de douane en nergens heen. Je stapt de trein in, kiest een coupé en je gaat zitten. Dan stap je gewoon weer uit of je klapt je bed uit en gaat slapen. Klaar. Niets meer, niets minder.

Ik kan er ook echt van genieten. Dat treinreizen. Ik klap mijn boek open en lees, waarbij ik soms dromerig naar het voorbijtrekkende landschap kijk. Misschien een glaasje rode wijn erbij. Je ziet het landschap veranderen. Bergen doemen op, meren schieten langs. Bij elk station waar de trein stopt even de benen strekken, de geur van een bepaalde stad of land in je opnemen.

Reizen met de trein is heerlijk.

Wil jij ook columnist voor Reizen met de trein worden? Neem dan contact op: Info@reizen-met-de-trein.nl

Follow my blog with Bloglovin

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. cor duran Beantwoorden

  Hoi Kirsten,

  leuke site heb je gemaakt. Ik heb dit artikeltje gelezen. Leuke tekst.

  groet cor

 2. Klasine | Krealicious Beantwoorden

  Zo beleef ik het ook! Ik heb werkelijk geen verstand van treinen, maar de manier van reizen is fantastisch!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Goed om te horen dat het herkenbaar is! Als ik soms mensen hoor over een bepaalde treintype…haha

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.