Column Nick: Eens een steward of altijd een steward?

Eens een steward of altijd een steward? Als steward op de nachttrein naar Oostenrijk en Italië heb ik vele reizen mogen maken. Ik denk dat dat het reizen met de trein in mij heeft aangewakkerd. Niet dat ik nooit met vakantie ging hoor, maar ik ging altijd met het vliegtuig. Ik dacht er niet eens bij na om met de trein te gaan. Totdat ik dus als steward ging werken. En nee, ik liep niet door de trein met een rugzakje op mijn rug. Hell NO! Nee, dit was wel even wat anders. Hier had je de verantwoordelijkheid over een rijtuig en een zootje passagiers. Ik ‘zorgde’ voor hen vanaf het opstapstation tot het eindstation. Heb het altijd als erg leuk werk ervaren, maar hier ga ik een andere keer uitgebreid over vertellen. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik zou schrijven over verschil tussen een steward op een trein en reiziger op een trein.

Nick als Steward
Nick als Steward

Nadat ik 9 jaar gewerkt heb als steward, heb ik nu 2 jaar nadat ik gestopt ben weer 2 reizen mogen maken met dezelfde trein. Natuurlijk werken er nog oud-collega’s en praat je met hen over koetjes en kalfjes, maar ik heb de reis zo anders ervaren. Als steward ben je altijd bezig en heb je bij wijze van geen moment rust, als passagier dus wel en dat was dus even wennen. Ik had nu een steward, Carolien,  die voor mij zou gaan ‘zorgen’. Iemand die ik niet kende. Heel eerlijk, ik vond het best moeilijk om me er niet mee te gaan bemoeien. Ik weet het, iedereen werkt op zijn manier, maar als oud steward zie je toch dingen. De eerste paar uur van de reis was ik dan ook onrustig, kon niet stil blijven zitten, werkte ik mijn vriendin op haar zenuwen en wist ik niet wat ik moest doen. Het kostte mij veel moeite om mijn gedachten te verzetten. Ik kan me ook voorstellen dat Carolien zich niet op haar gemak voelde met mij in haar buurt. Eens een steward, altijd een steward zeker? Ik kon het zelf ook niet geloven omdat mijn vriendin, die ook op de trein gewerkt heeft, nergens last van had. Althans zo leek het. Ben ik dan echt een treinnerd? Kan ik niet zonder? Ik geef toe, ik denk er nog regelmatig aan en dan voornamelijk aan het reizen en de vrije tijd in het buitenland. Naar wat ik aan boord van de trein hoorde is dat allemaal veranderd, ik heb blijkbaar geluk gehad als steward en kon ik nog veel dingen doen. Tegenwoordig hebben ze maar 1 a 2 uur de tijd. Dat is dus even eten, douchen en weer terug. Ik had vaak rond de 5 uur de tijd en kon lekker gaan zwemmen en uitgebreid eten. Ik noem dat echt een groot verschil.

Beide reizen die ik afgelopen maand gemaakt heb, heb ik zeker ervaren als zeer prettig en leuk. Maar toch blijft het voor mij lastig, het is en blijft een wereld van verschil tussen een passagier en steward. Ik weet wel, ik zal hier aan moeten wennen en ik ben nu te oud en te duur om nog als steward aan het werk te gaan. Maar mocht ik ooit de kans krijgen om nog is als steward aan de gang te gaan, dan denk ik dat ik die met beide handen aan zou grijpen. Waarom? Omdat ik ondanks het grote verschil wat ik nu ervaren heb, wil zien of het zoveel anders is als toen. Wat kan een bijbaan toch veel impact op iemand hebben. Eén ding weet ik wel, hier kom ik nooit meer vanaf!

Wil jij ook columnist voor Reizen met de trein worden? Neem dan contact op: Info@reizen-met-de-trein.nl

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

 1. Jort Beantwoorden

  Hoi Nick,

  Leuk stuk om te lezen. Zelf wil ik heel graag ook als steward op de nachttrein werken. Nu is mijn vraag, waar vind ik die vacatures?? Ik heb werkelijk geen idee hoe ik te werk moet gaan. Misschien is dit niet de plek om deze vraag te stellen maar ik ben desperate.

  Vriendelijke groetjes,
  Jort

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Hoi Jort, dankjewel voor je reactie. Ik email je persoonlijk even om wat dieper in te gaan op je vraag, aangezien het bedrijf waar ik voor heb gewerkt niet meer bestaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.