Wist je dit? Reizen met de trein is HOT!!

Reizen met de trein is HOT! Waar wij dit al jaren roepen, merken we dat reizigers de trein nu pas echt beginnen te ontdekken. Daarnaast komen er ook steeds meer (nacht)treinen bij. Ik heb het natuurlijk niet over het reizen binnen Nederland, maar vooral het reizen naar het buitenland.

Nu snappen wij heel goed dat je niet zomaar even op de trein stapt, helemaal als je er geen tot weinig ervaring mee hebt. De wereld van het treinreizen is klein, maar soms ook wat onoverzichtelijk. Om je daarmee te helpen hebben we deze tips voor je opgeschreven, zodat ook jij het reizen met de trein kan gaan ontdekken en lekker het vliegtuig en/of auto gaat laten staan.

Reizen binnen Europa, pak dan de trein.

Voor veel reizigers is het reizen met de trein een geheel nieuwe ervaring. Reizen met de NS door Nederland telt in dit geval even niet mee, sorry! Het spoornetwerk in Europa is zeer goed ontwikkeld en opgebouwd, wat vooral mist zijn voldoende treinen. Nu komen deze langzaamaan steeds meer terug en werken ook vliegmaatschappijen mee aan de ontwikkeling van de trein in Europa (vooral op de korte reizen van een paar uur). Reizen naar bijvoorbeeld Parijs, Brussel, Londen of Berlijn is prima per trein te doen en is tegenwoordig vaak goedkoper dan een vliegticket. Daarbij komt dat het beter is voor het milieu, je reis begint en eindigt midden in de plaats van bestemming, je hebt geen paspoortcontroles/douane (behalve richting Engeland) en je kan zoveel bagage meenemen als je maar wilt. Positief dus, wij zien alleen maar voordelen!

De treintickets

Het boeken van een treinticket/-reis werkt praktisch gezien op dezelfde manier als het boeken van een vlieg-/autovakantie. Waar je voor de laatstgenoemde genoeg aanbieders hebt, is het voor een treinvakantie soms nog wat lastig en geeft het meer zoekwerk. Gelukkig zijn er de laatste tijd meer aanbieders bijgekomen, wat het zoeken en boeken makkelijker maakt dan voorheen. Vanuit Nederland kan je via NS International al heel veel kanten op, maar dan heb je alleen de tickets. Als je avontuurlijk bent ingesteld, dan is dit voor jou geen enkel probleem en boek je een hotel on the spot of online.

Vind je het fijner dat alles inbegrepen zit of wil je verder weg dan een paar uur met de trein, dan ga je kijken naar de nachttrein. Denk hierbij aan de NightJet naar Oostenrijk en Zwitserland (ook te boeken via NS International) of GreenCityTrip.nl van TUI met bestemmingen in Scandinavië, maar ook Oost- en Zuid-Europa. Gelukkig komen er steeds meer aanbieders op de markt als de European Sleeper en Sunweb, maar deze treinen rijden nog niet.

Overnachten

Laat ik voorop stellen dat je op je bestemming altijd een plek nodig hebt waar je kan overnachten. Als dit bij familie/vrienden kan, dan is het een ticket voor de trein natuurlijk voldoende. Is dit niet mogelijk, dan zijn er vaak twee opties, welke weer afhankelijk zijn van de bestemming. Pak je de Thalys, Eurostar of de ICE, dan zijn het voor 90% dagreizen, waarbij je nog een hotel op je bestemming nodig hebt. Deze kan je bijvoorbeeld boeken via Trivago.nl. Een andere optie is de nachttrein. Overweeg je de nachttrein, dan reis je altijd in de nacht en dan is het afhankelijk van de aanbieder of er op bestemming een hotel bijgeboekt is of niet. Voor meer info omtrent de nachttrein, klik dan hier.

Hoofdfoto – ©

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.